RSS
 

Zece MAI

10 Mai

E o zi ca oricare alta in calendarul lumii.E o data cu multe semnificatii in istoria noastra . La noi, in aceasta zi , multa vreme in timpul regalitatii se aniversa Independenta noastra, cu toate ca aceasta fusese proclamata cu o zi mai inainte de Mihail Kogalniceanu , in parlamentul Romaniei mici( a proclamat independenta absoluta/de stat a tarii noastre, unilateral. Nimeni nu a recunoscut-o dintre statele vecine, europene dar aceasta este o alta problema ).

La zece mai 1881 , Romania a serbat proclamarea REGATULUI si de atunci a devenit cutuma pentru cei patru regi ai nostri si ziua aceasta a devenit ZIUA ROMANIEI .Niciun rege al nostru nu a impus ca noi sa serbam ca zi nationala ziua lui de nastere , cum, in general este cutuma in lume. Poate pentru ca in aceasta zi Carol a depus in fata parlamentului nostru juramantul de credinta , in anul 1866, o data cu venirea sa in Romania .

Este o zi simbol pe care ar trebui sa o reinvatam in istoria noastra .Pana in anul 1947 ea a fost ziua noastra nationala , apoi comunistii au instituit diferite zile pana au ajuns la 23 august 1944.

Vedem inca odata ca in functie de interese , de comunitate si de nivelul ei sunt instituite diferite date cu semnificatie pentru moment.Aceste eveniment sunt ridicate la rangul de mare srbatoare pentru ca , la acel moment , oamenii politici considera ca trebuie ca ele sa fie in centrul atentiei.

Si in viitor, sigur , vom gasi si alte date care vor capata alte semnificatii si vor fi sarbatorite cu mare fast. Deja avem multe asemenea zile nou create dupa 1989, dupa 1990 etc.

Vremurile creeaza sarbatorile si tot ele impun anumite semnificatii la nivel colectiv!

 

Leave a Reply