RSS
 

Turma

25 Mai

Ce frumos urca unele animale domestice la deal sau coboara la vale in turma , unele langa altele, avand siguranta ca laolalta toate vor ajunge la destinatia propusa de stapan !

La oameni , macar in aceasta etapa , ar trebui ca lucrurile sa stea altfel , sa fie un crez care sa-i conduca in lupta , dar in niciun caz in turma sa fie , sa mearga , ci avand crezuri comune sa accepte mersul liber alaturi de ceilalti pentru infaptuirea lui.

Turma si democratia in conditiile secolului nostru nu pot merge impreuna din varii motive : turma tine de animal sau de societati agrar-pastorale ce apartin epocilor trecute , ea este distrugatoare de libertate si de afirmare de personalitate la nivelul individului; democratia implica descatusare de forte plenare la fiecare individ si afirmarea libertatii de miscare a lui in orice directie doreste si obtine satisfactie deplina ; ea este o implinire a ceea ce fiinta doreste a fi .

Turma sufoca libera initiativa , dorinta de a imbunatati o stare precara existenta , anihileaza spiritul de cautare permanenta a fericirii fiecaruia , creeaza premisele distrugerii persoanei , darama crezul in liberul arbitru al omului.

Ea neaga esenta creatiei si pe Creator, conformeaza existenta la simplitatea prostiei traiului in saracie , desfiinteaza cresterea mugurelui ispitirii spre implinirea nevoilor elevate , superioare si mentine individul la o stare de animalitatea dirijata .

Esta normalitatea in societatile totalitare si de tranzitie spre democratie si este acea fata a devenirii omenirii spre care dorim a nu ne mai indrepta niciodata .

” O turma si un pastor ! ” este o aberatie in societatea democratica ,dar merge de minune in Biserica !

 

Leave a Reply