RSS
 

O simfonie pluripersonala

18 Mai

Vremea vremuieste si de multe ori in miile de ani de existenta parca impotriva devenirii noastre !

Este clar ca si noi am avut ceva de spus si de adaugat la ceea ce ni s-a oferit de Creator. Dar de aici la a fi mai tot timpul in corzile cele mari ale istoriei si a avea deseori sentimentul de victima este cale ca de la libertate la sclavie .

Odata sparta coeziunea de grup a fost destul de usor sa se alimenteze pe parcursul multor secole transfigurarea la fata a tarii.

Unii ne-au invatat despre incarnari perverse care au oferit comunitatii noastre pseudoautonomie individuala si disperare colectiva . Am inceput a lauda/a canta pasarea numita CUC ,am glorificat modelul de “capul aplecat sabia nu-l taie “, am construit entitati anti- si impersonale , de multe ori neavand nimic comun cu esenta fiintei noastre si dincolo de manifestarile ei organice, ne-am construit institutii cerute de altii si nerumegate de noi , uneori contra noastra si a devenirii noastre.

Am redesteptat suflul national in epoca moderna fara a consolida constiinta multimii si fara a indestula masele cu un minin suport de reguli si norme morale de neclintit pentru o constructie organica , venita de la noi si pentru noi.

Nimic ce este dat si nu este asumat de majoritatea natiei nu are cum sa existe in fiinta unui neam !

Nu suntem educati ca fiecare suntem o forta in stat , ca fiecare trebuie sa avem o voce puternica in a fi cu umarul si cu sufletul la inaltarea patriei, ca cetateni fiind, suntem mereu aparati de raul institutional , ca suntem stapanii institutiilor si nu sclavii lor, ca aven voie ca fiecare sa avem vocea noastra ,proprie si personala , sa putem canta la orice instrument vrem si pe orice partitura , cu o conditie de bun simt si anume ca sa iasa o simfonie pluripersonala acceptata de majoritatea noastra interna .

Fiecare poate profita de contributia altora si reciproca e valabila. Nu ceva mecanic , impus, ci organic , crescut, dospit si intarit de faptele cotidiene ale tarii.

Nu s-a dorit nicicand ca totul sa serveasca cetateanului liber si descatusat de oprelistile prostiei , de limitele autoritarismului infect, de incorsetarea ideatica a unor idei care se doresc a fi ca in Biblie.

Avem , de fapt, nevoie de oameni creativi,intrebatori , de fiinte responsabile si active care sa fie educate spre implinirea proprie, spre gasirea acelui tip de inteligenta care il caracterizeaza, de o descatusare de forte in favoarea libertatii de gandire si de schimbare care sa depaseasca dogmele ideologice , politice si doctrinare neviabile .

Aceata simfonie de inaltare si recladire a neamului trebuie sa vina cat mai repede ca sa putem renaste in acest secol al revolutiei cunoasterii. Cum sa transformi un organism social daca nu-ti faci un program de reformare a sistemului de educatie , aducandu-l la contemporaneitatea trairilor cetatenilor din acest stat european.

Nu avem nevoie de un dirijor pentru reconstructie si pentru a iesi bine simfonia , ci avem nevoie de un cadru legislativ in care fiecare om sa fie un dirijor al propriei lui vieti si prin munca si fapta lui sa realizam cu totii marea simfonie pluripersonala , care sa fie asumata de cei care o realizeaza.

Sa dea bunul Dumnezeu sa avem parte de o asemenea trezire !
Cu cat mai repede cu atat mai bine .

Eu o voi apuca ?

 

Leave a Reply