RSS
 

Nevoia de normalitate

03 Mai

Traim cum nu credeam ca voi ajunge a intelege pe viu o perioada de criza economica : toti si toate sunt in redimensionare si repozitionare .Poate numai viata nu poate intelege de ce ne este dat sa avem asemenea clipe.Cand fiecare traim o singura data pe acest pamant si ne intalnim cu raul de langa noi ne cutremura si ne ascute simturile .

Acum mai mult decat in alte vremuri avem nevoie de normalitate intre noi, noi si a mai amre deschidere spre lumea in care traim .Nu vezi decat raul pretutundeni si am sentimentul neputintei de a putea ajuta la a depasi aceasta situatie de recesiune. depresiunea creata de altii si de neputintele noastre ne costa clipele de bucurie alaturi de cei apropiati , ce sacrifica faptele de bine la care puteam fi parte , ne inreieste cu cel de langa noi daca nu avem o cale de a merge drept si spre intelepciune.

Astazi se aniverseaza si Ziua mondiala a libertatii presei. Ideea acestei actiuni a aparut la Conferinta Generala UNESCO care, printr-o rezolutie din 1991 asupra “Promovarii libertatii presei in lume”, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.

Data de 3 mai comemoreaza Declaratia de la Windhoek, adoptata la 3 mai 1991, in cadrul Seminarului pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste, organizat de catre UNESCO si ONU la Windhoek, Namibia.

Tema anului 2009, coordonata de catre UNESCO, subliniaza potentialul media de a facilita dialogul, intelegerea mutuala si reconcilierea.

In intreaga lume, marcarea zilei de 3 mai contribuie la informarea opiniei publice in legatura cu violarea dreptului la libertatea de expresie, precum si la comemorarea curajului si a profesionalismului jurnalistilor ucisi, raniti si incarcerati, in timpul exercitarii profesiei. Libertatea presei reprezinta o piatra de hotar a drepturilor fundamentale ale omului si o garantie pentru alte drepturi. Ea incurajeaza transparenta si buna guvernare si consolideaza statul de drept.

Ne amagim ca pot ramane in jurul nostru lucrurile neschimbate , dar lucrurile nu pot sta asa si nu depind de noi. Mereu ele sunt altele , mereu se modifica ceva in preajma noastra si doar noi vedem din cand in cand sau nu sesizam aceste modificari . Ele ne dau hotararea ca totul capata alt sens si noi, in aceasta miscare, suntem – cu voie sau nu ! – antrenati . Suntem trecatori prin aceasta lume si avem nevoie de normalitate , de liniste si de iubire pe care sa o dam celor dragi si pe care sa o primim.

Avand acelasi serviciu mereu, aceeasi locuinta , aceleasi fiinte apropiate asteptam sa avem mereu si mereu stabilitate , permanenta , normalitate.Dar lucrurile nu stau asa .Ele fiind in miscare neincetata ne conduc spre alte zari in care amintirile , imaginile copilariei, adolescentei, evenimentelor cele dragi fiintei noastre sunt aburi risipiti si altele isi cauta un nou inceput .Ne schimbam incontinuu pana la momentul in care ceva nu mai este ca inainte sau cand pierdem pe cineva drag .

A reevalua totul in viata noastra in vreme de criza cred ca este mai mult decat oportun .

Ar trebui sa indepartam tot ce balastru in viata noastra si sa ne dedicam noua si celor pe care ii iubim .Restul e amagire si orgoliu care nu cred ca ne foloseste in aceasta lume in care suntem trecatori .

 

Leave a Reply