RSS
 

Formarea culturii comunicării digitale

01 Mai

Suntem la o rascruce de drumuri : ori mergem pe un drum numai de noi batatorit ( eu zic si elevii mei stiu: ” tot pe loc ,pe loc ,pe loc / sa rasara busuioc ! ) ori incepem a crede ca asa cum este nu mai poate continua si ne apucam de schimbarea radicala a modului in care facem instruirea elevilor pe bani publici ( pacat de Dumnezeu pentru ca bani acest popor a dat mereu educatiei , dar modalitatile de utilizare a lor au fost primitive , in neconcordanta cu vremea lumii si a Europei !).

De aceea , formulele de predare-învăţare de la noi trebuie radical modificate. Intro epoca in care utilizand Internetul ai acces la biblioteci digitale, biblioteci virtuale, platforme e-learning etc. noi inca dormitam la reproduceri din manuale ,in graba realizate si informational multe depasite de epoca informationala la carte unii autori nu au avut acces.

Transformarea, adaptarea mentalităţilor la realitatea actuală este obligatorie si necesara pentru a iesi din criza profunda in care suntem de vreo doua sute de ani, daca nu din secolul al XVI-lea.

O posibila SALVARE este implementarea noilor tehnologii pentru noile generatii cu dascalii pe care ii avem ( ca altii de unde ? ).

Imi permit să afirm că noile tehnologii au luat-o adesea înaintea capacităţii multor dascăli de a înţelege şi adapta cursurile la nevoile elevilor şi cerinţelor lumii contemporane.

Aceasta este o carenţă fundamentală a sistemului educaţional ce va avea efecte pe termen lung, pentru că acest secol este, fără îndoială, secolul culturii digitale, aşa cum cel trecut a fost al culturii scrise.

Efectul direct este că mulţi profesori nu reuşesc să folosească computerul ca suport didactic şi, ca o consecinţă, multe curricule rămân tributare asimilării disciplinelor IT&C.

Dincolo de voinţa politică sau instituţională trebuie să existe şi o voinţă personală, fie ea şi motivată financiar, pentru a ridica standardul de calitate al învăţământului nostru, în care computerul are un rol esenţial şi să-l facă compatibil cu standardul european.Iniţiativele de promovare a noilor tehnologii în învăţământ trebuie uneori sa ne apartina .

Sarcina numarul unu a societatii este :digitalizarea actului educaţional.Pentru aceasta ar fi nevoie de programe de instruire a cadrelor didactice la nivel national.

Nu poti sa creezi o societate orientata către învăţământul asistat de computer cu oameni care sunt in societatea secolului trecut! Trebuie investiti bani multi in formarea dascalilor care au apoi datoria sa formeze pe cetatenii nostri de maine.

Profesorul ,dar si elevul trebuie pusi să gândească, să se implice efectiv, să se autoevalueze şi să se compare permanent cu oricare alt profesor/elev din oricare parte a lumii.

Asta înseamnă că profesorul trebuie să devină coordonator şi evaluator, să antreneze elevul în proiecte concrete, adică proiecte cu profund conţinut de viaţă reală.

A doua condiţie importantă e crearea, pe lângă un nou mediu şi noi mentalităţi, de structuri tehnice adecvate (internet de mare viteză, acces la computere în toate mediile, neîngrădit şi gratuit etc.). Dacă politica naţională de adoptare a recomandarilor U.E. va fi susţinută şi de elementele de mai sus, cred că învăţământul românesc va deveni perfect compatibil cu ce se întâmplă oriunde în lume.

Fără o abordare sistemică, la nivel naţional a modernizării procesului de învăţamânt, numeroase eforturi şi rezultate pozitive se vor pierde sau se vor dilua în detrimentul formării culturii informaţiei şi comunicării digitale a elevilor din România şi implicit a tuturor cetăţenilor.

Vor pierde pe termen scurt cei care sunt acum in banci , in scoala , dar pe termen lung va pierde Romania , care nu-si va mai gasi locul in spectrul tarilor dezvoltate si civilizate ale Europei si alelumii .

Si ar fi pacat si nu ar merita cei mici de acum !

 

Leave a Reply