RSS
 

Archive for mai 6th, 2009

VOI / IOV ?

06 Mai

In romana merge acest joc pe care l-am creat : voi / iov , trei litere in simetrie / oglinda pentru o frumoasa si inteleapta poveste a istoriei ?

A pune cele doua cuvinte in dialog si apoi a le face interogatia respectiva : ” Voi/Noi sunte/ti/m ca IOV ? este un drum lung , sisific , pe care multi nu si-l pun in gand pentru a-l parcurge , iar altii si-l asuma pentru afaceri, lucruri materiale si , altii,putini putini, pentru cele spirituale/sufletesti, de credinta .

De fapt, aceasta zi ne roaga a ne indrepta gandul spre fapta lui Iov. Este o inalta traire a dragostei, a increderii in dreptatea si milostivirea Celui CREATOR.

Ce maretie are acest text daca de la crearea lui, in vremea lui Solomon,si pana astazi el ne da emotii, el ne pune in tulburarea traiului de fiecare zi , indreptandu-ne spre esenta vietii si a trecerii noastre prin ceea ce este dat pe acest pamant!

Avem intrebari fundamentale, avem prieteni care vin la consolarea sufletului greu incercat a lui Iov , avem dialogurile si comunicarea intre cei patru , de o rara frumusete literara, artistica si filozofica, avem incercarile cele mai dramatice la care poate fi supus un om pe acest pamant si avem rostuirea lucrurilor de catre Creator si avem caznele unui suflet incercat de CEL RAU , care dorea a-l lamuri pe Domnul ca toate pe care le face Iov sunt din interes, ca averea sa este cea care ii da credinta , ca tinerea lui in sanul lui Avraam este datatoare de credinta puternica si daca el , cel rau , il va incerca spre durerea cea mare a trupului si a sufletului , el ( Iov ) va ceda.

Frumusetea si suspansul povestirii adevarate sunt pilde ale educatiei si tariei, sunt exemple ale respectului in valori , in idealurile neamului, in lipsa de indoiala fata de tot ce vine din afara si sfarama sufletul, inalta raul semenilor, ataca esenta credintei stramosesti si transforma MODELUL in intunericul groazei neomului , al fiintei decazute in animal , al sufletului care nu are apa vie pentru a avea rezistenta de neclintit in fata raului extern.

IOV putem sa fim NOI in grijile, framantarile , groaznicele clipe ale dezradacinarii si ale transformarii noastre in monstri gata oricand sa raspundem tuturor provocarilor care neaga esentele de identitate , de neam , de tara , de traire unica a implinirii creatiei asa cum a fost , este si va fi inteleasa in acest spatiu terestru de cei care au trait, traiesc si vor trai pe aceste meleaguri.

Pilda de viata este inalta si raspunsul nostru poate fi diferit in functie de intelegerea complexa a vietii , a mersului schimbarii lumii.

Cartea lui IOV este CARTEA VIETII .Cele 42 de capitole sunt o capodopera a omului universal

Fericit poporul care a creat un asemenea text !