RSS
 

Archive for aprilie 30th, 2009

Educatia digitala

30 Apr

Nu dorim a spune raspicat dar acest secol este unul al educatiei digitale , care trebuie sa incurajeze constituirea , dezvoltarea si intarirea societatii digitale si sa formeze la tanara generatie si la ceilalti membrii activi din comunitate o CULTURA DIGITALA .

Ce fac societatile inapoiate ? Se invart in jurul cozii si cred ca aceasta e problema cheie a devenirii lor! TOTAL GRESIT ! Avem nevoie de o elita care sa sesizeze acest scop al intaririi identitatii unei natiuni care este formarea unui segment important in societate alcatuit din oameni care traiesc si lucreaza in era digitala .Cine poate produce la scara larga acesti noi mesageri ai noului social si economic ? Firesc , raspunsul este SCOALA. Este ea pregatita acum pentru o asemenea radicala schimbare ? Optimist raspuns : Da , realist raspuns : NU.

Avem sperante imediate pentru a trece la un nou demers in favoarea erei digitale ? DA, daca rapid ne deschidem spre ea, spre mecanismele esentiale ale pornirii spre drumul cel nou .

Ce este ea ?

” Educaţia digitală: integrează sistemul de educaţie tehnologiile informaţiei şi comunicării pentru a îmbunătăţi procesul de învăţământ? Există programe de instruire tehnică în comunitate care să poată pregăti o viitoare forţă de muncă în tehnologiile informaţiei şi comunicării ( I.C.T. ) ?

Fără o populaţie educată, doritoare să folosească tehnologiile informaţiei şi comunicării, nici o comunitate nu poate participa în mod real în reţeaua globală. Pentru a îmbunătăţi aceste resurse, ICT trebuie integrate în sistemul de învăţământ. Din nefericire, cu toate că utilizarea ICT în educaţie este un catalizator pentru Integrarea Digitală, este de cele mai multe ori neînţeleasă sau subestimată.

Şcolile trebuie să integreze mecanismele ICT în procesul de învăţare dacă doresc să fie parte a reţelei globale. Programele care oferă elevilor acces în clasă la ICT realizează un prim pas în Integrarea Digitală. Pregătirea unei şcoli în sensul accesului poate fi clasificată în şase arii distincte:

numărul de computere,
accesul fizic la noi tehnologii,
tipuri de computere,
răspândirea reţelei,
accesarea şi organizarea conţinutului electronic,
calitatea şi viteza conexiunii în şcoli.

În general, răspândirea ICT este calculată in formula costului unei unităţi pe elev. Computerele tind să fie aduse mai întâi la nivelul universităţii, apoi în licee, gimnazii şi în cele din urmă la nivelul şcolilor primare. Cred ca politica aceasta este gresita .

Întrucât adoptarea tehnologiile informaţiei şi comunicării sunt un pas vital către Integrarea Digitală, ICT trebuie integrate în procesul de învăţare.

Profesorii trebuie instruiţi la rândul lor pentru a folosi Internetul şi computerele ca metode de predare în beneficiul elevilor; această instruire este foarte importantă pentru Integrarea Digitală.

Curriculum-ul trebuie modificat în sensul introducerii componentelor ICT pentru

rezolvarea de probleme,
lucru în echipă
cercetare.

Elevii ar trebui învăţaţi de la cele mai tinere vârste posibile să folosească tehnologiile informaţiei şi comunicării pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în studiu.

Este esenţial ca în cadrul comunităţii să existe pentru viitorii specialişti ICT oferte de instruire bazică sau avansată în programare de software, hardware şi design Internet. Aceste oportunităţi sunt fundamentale pentru crearea unei industrii ICT solide şi pentru adoptarea ICT în economia locală.

În vreme ce ultimele descoperiri audio-video extind utilizarea Internetului din zi în zi, domeniul rămâne totuşi un mediu al textului scris. Analfabetismul limitează drastic capacitatea comunităţilor de a folosi computere şi resurse on-line, mai ales în lumea în curs de dezvoltare, unde analfabetismului ajunge la cote alarmante.

Tehnologiile informaţiei şi comunicării sunt integrate în totalitate în curriculum, sunt predate în cursuri şi sunt esenţiale procesului de invăţare. Curriculum-ul include proiecte de echipă, care să ofere elevilor ocazia de a utiliza Internetul şi softuri avansate în lucrul cu profesorii sau elevii din şcoală, sau din şcoli în afara ţării.

Profesorii sunt bine instruiţi în încorporarea ICT în curriculum şi în metoda personală de predare. Succesul procesului de planificare depinde de soliditatea parteneriatului dintre mediul de afaceri, administraţie publică şi alţi membri ai comunităţii.

Procesul ar trebui să încurajeze (nu să ceară) participarea întregii comunităţi. Participanţii cheie pot fi furnizori ai serviciilor de telecomunicaţie (de stat şi privaţi) ISP-uri, companii high-tech, reprezentanţi ai băncilor, ai universităţilor şi grupuri comunitare. “

Noi ne luptam pentru nimicuri de rezolvare a unor nevoi elementare si altii se indreapta spre profit maxim din IT si soft.Fiecare dupa putinta ! Dar parca nu e departe de noi DROBUL DE SARE care sta sa pice si noi facem politici fundamentale asupra necesitatii drobului de sare de a nu pica pentru ca ne va cauza mult rau!

Doamne, rau suntem !