RSS
 

Archive for aprilie 26th, 2009

Sf. Toma

26 Apr

Un om , un prieten al lui Iisus, un apostol, un coleg care nu a fost la clipa aratarii Lui dupa Inviere.Si a exprimat o idee care sa-l convinga : el doreste sa-l pipaie pe Hristos si apoi sa fie alaturi de colegii care credeau fara aceste semne fizice ale marturiei minunii.

Toma este cel care s-a INDOIT de taina , de cel care le spusese ca va invia.El avea nu mai putina credinta , ci mai multa dorinta de a fi mtotul vazut, simtit, pipait , judecat si apoi afirmat. Noi , ca si crestinismul , aveam nevoie de Toma . Daca el nu era asa trebuia de undeva , candva inventat , pentru ca nu credinta lui mai putina l-a facut sa marturiseasca acele indoieli , ci dorinta de a fi totul de ne- negat, de a putea orice , prin ceea ce el a facut sa fie convins ca drept este adevarul Domnului.

Toma este fiecare din noi care neparticipant la actul intemeierii , al esentializarii epifaniei suntem tenteti sa avem in gandirea noastra INDOIALA despre cele sfinte si dumnezeiesti.

Pentru cele pamantesti avem ogligatia sa le tratam cu indoiala pe toate , dar in credinta , casi in iubire nu cred ca merge cu a te indoi de toate ale noastre sfinte sau de toate ale noastre gragi. Daca o facem inseamna ca traim intro perpetua deruta de noi, de cel de langa noi, de credinta , de iubire.Acestea ne macina si ne imputineaza, ne micsoreaza si ne da marimea nimicniciei noastre, ne da cantarul credintei, iubirii noastre fata de Dumnezeu, fata de cel pe care il iubim dezinteresat.

Toma este in fiecare dintre noi si el trebuie sa fie si in sufletele noastre ca un sfant apostol al certitudinii ca totul este adevarat despre faptele Domnului. Toma este omul care primul l-a numit pe Iisus cel inviat DOMNUL MEU , asa cum toti ar trebui sa facem in fiecare zi .

Toma a facut primul trecerea de la credinta la MARTURISIREA LUI si asa trebuie sa facem si noi .El este exemplul nostru de zi cu zi si marturia lui ne poate fi calauza a vietii noastre.

Toma este pentru noi pasul trecerii noastre de la indoiala la marturisire.Este fundamental acest mesaj si dadator de speranta ca viata poate avea si un sens major daca este traita in acest semn de astazi.