RSS
 

Archive for aprilie 16th, 2009

" Presa de ulei "

16 Apr

Un loc drag Lui de rugaciune si meditatie era Gradina Ghetsimani ( care in ebraica inseamna -presa de ulei-).Aici s-a retras pentru rugaciunea sacerdotala impreuna cu cei mai apropiati Lui.

Toata simtirea cea cruda a muritorului se-ncremenea in El . Se implinea Legea prin cele ce vor urma si dupa ce impreuna cu cei 12 apostoli luasera Cina cea de Taina se indreapta spre gradina Ghetsimani.

ADAM in gradina a fost ispitit de Eva si apoi impreuna au fost izgoniti din Eden , ADAM cel NOU va da omului noul sau statul in Rai si pe pamantul Legii celei noi. El il elibereaza de pacatul stramosesc si il apropie de soarele cel nou al lui Mesia.

Gradina este locul cel frumos al Creatiei , locul in care Dumnezeu a organizat spatiul cel numim rai, unde a dat porunca ca cele doua fiinte asemenea Lui sa fie si sa aiba intreaga libertate si intreg Liber-arbitru vietuirii lor.

Gradina pastreaza pana astazi sapte copaci , unii cu diametru de 8 metri( opt – sic !), poate din acea vreme sau poate nu cu mult dupa si ,poate, sunt astfel lastari sau pomi din epoca in care El se ruga Tatalui Sau.

Chinul rugii Sale, framantarea amarnica a acelui Trup care simtea Moartea a transformat totul in sufletul Sau, in jurul Lui si a deschis calea pentru a se duce pana la capat ceea ce era scris.

De astazi clopotele in Biserica Ortodoxa nu se mai bat pana la Sf. Pasti si toaca ia locul glasuirii chemarii crestinilor la slujba .Jalea mare cprinde pe tot crestinul si apasarea zilei este maxima .

Si totusi nu acum se consuma faptic marea drama a drumului Lui spre moartea cea pamanteasca , ci maine .