RSS
 

Archive for aprilie 11th, 2009

Setea de munca

11 Apr

In mediul protestant oamenii au capatat un respect deosebit fata de munca bine facuta, fata de valorile pietii, fata de avutie si , mai ales, fata de nepierderea clipei pentru a fi in seriozitate si respect fata de semeni.

PIERDEREA VREMII BUNE ESTE MAICA SI SAMANTA VREMII RELE afirma la noi un carturar enciclopedist , Dimitrie Cantemir. Asa este ! Se potriveste de minune mediului protestant . Oamenii din nordul Europei , apoi din Anglia, din tarile nordice din Lumea Noua care au imbratisat acest nou curent de a vedea altfel lumea, au adus o noua fata, cea a capitalismului prosper, cea a educatiei pentru respectul si grija fata de munca .

Setea de munca a celor tineri , sistemul de agonisire a cunostintelor si a avutiei, implicarea in actiunile caritabile pentru cei aflati in nevoie, ura lor fata de cei care nu-si croiesc un viitor pe baza muncii, ura lor pentru lenesi, pentru cei care noi le zicem : ” pierde vara ” sunt cateva din reperele lor de viata .

Cu ei a inceput sa se schimbe perspectiva lumii vechi, cu ei s-au pus bazele noului sistem de educatie si de gandire care il vom numi in istorie ” sistemul american “. Ei au cladit spiritul Lumii Noi, ei au elaborat Declaratia de independenta a SUA.

Ei au pus bazele sistemului politic american, unic si eficient in lume , ei au construit in nou sistem de relatii sociale si , mai apoi, internationale.Lumea cea Veche a trebuit in continuu sa inteleaga, sa se adapteze, sa comunice cu Lumea cea Noua.

Acum , o cale ar trebui sa fie de comunicare cu noul sistem de valori care cucereste piata : cel al tarilor din Extremul Orient, unde Micii dragoni si Japonia sunt liderii. O sa putem trece cu bine prin aceasta noua provocare ?