RSS
 

Archive for aprilie 3rd, 2009

Joc si sens

03 Apr

In general , in lumea democratica , cuvintelor le poti da , mereu, sensuri diferite in functie de contextul exprimarii, de nuantele date cuvintelor , de intelegerea mesajului transmis prin cuvant, de gradul de cultura al celui care transmite ceva dar si a celui care receptioneaza acel mesaj, de codul cuvintelor.

Cuvintelor la poti da sensuri diferite si interpretari total diferite.A privi multiplu o realitate si a o interpreta diferit este esenta democratiei si a libertatii omului .

Oricine are dreptul sa exprime ceea ce a gandit , sa formuleze opinii si sa construiasca argumente proprii care sa satisfaca o constructie ideatica logica si bine inchegata . Nu vad cum am rostui altfel lumea, daca toti ar trebui sa gandim si, mai ales, sa actionam la fel sau la comanda unuia , care , pe momente vremelnice, s-ar considera sau ar fi recunoscut ca lider pentru o anume comunitate.

Un sarpe veninos nu devine porumbel al pacii numai pentru ca el asa se prezinta ? Deci cum putem analiza un regim ca este democratic ? Numai daca unele institutii ale statului sau toate afirma ca sunt democratice atunci avem in acel loc democratie ? Raspunsul logic si cred ca al tuturor este NU. Niciodata sarpele nu o sa fie porumbel, nu ?

Atunci sansa de a consolida democratia este de a avea instututii democratice functionale care sa poata executa JOCUL separarii puterilor in statul de drept si sa asigure cetateanului deplina lui libertate de miscare, fizica si intelectuala , sa-i creeze linistea si siguranta ca asupra lui aceste institutii vegheaza , pentru a gandi liber si nestingherit la viata sa unica , la prosperitatea sa , la acea cale sigura pentru a gasi cat mai repede propria lui fericire . Nu sunt vorbe in vant , ci mari realitati care permit NORMALITATEA de existenta pamanteana a oamenilor in secolul al XXI-lea.

A te indeparta de aceste institutii , a compromite idealurile si esenta democratiei pentru interese marunte si meschine nu conduce decat la fisurarea increderii oamenilor in jocul democratic, la adancirea prapastiei dintre cei care detin puterea si cei care nu o au si – Doamne fereste ! de a impune , intrun timp scurt o noua forma de regim democratic-popular ( pentru cei mici , adica un regim de nuanta bolsevica sustinut de organe de coercitie care apartineau zonei de putere a nomenclaturii comuniste ) .

Jocul democratic este viu si miscarea lui te intareste si te fortifica in fiecare clipa , iti ofera sansa de a te simti viu, cu infinitele tale ganduri si cu miile tale nevoi si acesta ne da SENSUL devenirii noastre intru CHRISTOS.

Altfel sansa este pierduta , nu ?