RSS
 

Archive for aprilie 2nd, 2009

Autonomie asociationala

02 Apr

Democratia se cladeste dar , mai ales, se intareste prin existenta multor asociatii de tot felul : politice, economice, culturale, artistice etc. Cele mai importante pentru viata politica a unei tari sunt asociatiile politice :partidele politice , grupurile de interes, organizatiile de lobby etc.

Grupurile de interes care cauta aceleasi perspective la multele dintre problemele ivite intro societate capata valentele unor partide politice si , apoi, acced la o indarjita lupta pentru acapararea puterii pe calea atragerii la idealurile lor a unui numar cat mai mare de cetateni cu drept de vot. Victoria lor in alegerile parlamentare le conduce la putere si la a realiza programul cu care au castigat voturile electoratului.

In timpul unei guvernari celelalte partide aflate in parlament alcatuiesc opozitia, veghea parlamentara si a electoratului altei optiuni de cladire a tarii ,iar partidele care nu au intrat in parlament vor schimba liderii, strategia , vor fuziona cu alte partide sau formatiuni politice si vor cauta sa-si gaseasca acel segment de cetateni care sa-l atraga pentru vot.

Orice asociere nu poate fi impiedicata in vreme democratica .Cetatenii au dreptul constitutional de a se asocia . Din orice asociere toti avem de castigat.Organizatiile, grupurile, partidele sunt toate forme majore de iluminare a maselor, de cladire a unor scopuri comune pentru a directiona societatea spre un anume drum .

Problema care se pune si este centrala este daca cetatenii au stire de esenta directiei unei societati , adica daca stiu spre ce trebuie sa se indrepte tara pentru a avea cea mai mare eficienta in dezvoltarea ei si in implinirea indivizilor liberi.

Aici aceste organizatii libere pot face foarte mult .Dar trebuie sa existe si vointa de asociere si putere de penetrare a ideilor unei elite in masele ridicate pe un standard intelectual inalt.Altfel lucrurile capata aspecte hilare, cateodata grotesti sau lipsite de sens.Te trezesti ca vine la vot cetateanul si nu stie pentru ce voteaza, de ce voteaza , si , mai grav, nu stie la ce enecesar un anume vot pentru o anume strategie.

La ambele referendumuri organizate pentru constitutiile noastre am intalnit multi semeni care ma intrebau , necitind nicio constitutie, ce e cu acestea , ei ce sa faca etc. Rezultatul a fost cel care il stim .

Aceste asociatii ar trebui sa fie alcatuite pentru orice problema majora a societatii . Ele ar trebui sa faca proiectii pentru o problema grava a noastra , sa verifice daca se inscrie pe linia data de institutiile europene , sa creeze un posibil proiect de lege , sa sensibilizeze opinia publica de importanta temei , sa propuna acelor forte politice interesate punerea in aplicare prin includerea temei respective in programul partidului .

Cu ele tara ar progresa rapid. Fara ele suntem in deruta si in provizorat .Mereu pipaim si incercam la nivel social idei plapande ivite in creierului unuia sau altuia . Si e normal sa se greseasca asa, sa se propuna cai originale , pline de nimic sau ineficiente .

Ele ar putea fi invatate in scoala si ar putea sa fie intarite in realizarea unor proiecte de anvergura locala , apoi regionala si, cele mai bune , nationala .Viitorul poate va fi mai optimist pentru ca prezentul …