RSS
 

Archive for aprilie 1st, 2009

Alesii

01 Apr

Intrun regim democratic alesii sunt oglinda fidela a unui raport de forte politice si a unei anumite stari de spirit din societate. Ei sunt ceea ce electoratul este. Ei reflecta nivelul de dezvoltare civica , intelectuala, politica, culturala , identitara care se gaseste la cei care se prezinta la vot. Nu pot fi alesii genii si poporul incult si nici invers. Ne alegem reprezentantii dupa modelul nostru dintro anume perioada .

Sunt slabi, lipsiti de elementare lucruri democratice sau sunt puternici si reprezentativi pentru intarirea statului –acesta , de fapt, este nivelul de alegere , atat al celor care merg la vot, dar si al celor care refuza sa voteze, pentru ca ultimii dau putere celor care isi exprima vointa lor prin refuzul de a se exprima prin vot.

AR TREBUI SA LUAM IN CALCUL binele SI interesul comun in analiza calitatii prestatiei celor alesi de popor.Dar nu facem asa si , mai mult , tindem sa-i votam mereu de cei care – tot mereu !- nu au realizat cele care intareau binele si interesul comunitatii.

Cateva intrebari esentiale isi pot gasi o multitudine de raspunsuri:

Guvernarea ar trebui sa fie lasata pe seama celor alesi ?

Protectorii/cei alesi trebuie sa fie experti sau cetateni ?

Oamenii de rand sunt capabili sa se conduca singuri ?

Alesii se dedica numai binelui comun cand sunt la guvernare ?

Delegarea anumitor decizii nu inseamna ca pierdem controlul?

E corect ca o elita sa decida legile pe care, apoi , trebuie sa le respectam ?

Noi ca cetateni trebuie sa ne punem nadejdea in alesi?

Cum poti sa-i indepartezi pe cei alesi daca nu fac ceea ce au promis ?

O guvernare necesita mai multe lucruri decat cunoasterea , nu ?

Cum pot fi demisi alesii care incalca ceea ce au promis sa faca?

Sunt masuri de pedepsire a celor alesi care nu sunt ceea ce trebuie pentre electorat ? ETC…

Intrebarile puse retoric necesita raspunsuri in mii de cuvinte in general si zeci de mii in particular.

O concluzie este certa : nu cei alesi au multa vina , ci toti cei care au ales ceea ce au ales. Ei trimit cu buna voie genii sau natangi sa-i reprezinte , ei indeamna pe cei alesi sa fie ceea ce sunt, ei creeaza atitudini si valori care se regasesc cu varf si indesat la alesii neamului.

Aici este marele pericol intro democratie fragila , cu un electoral neinstruit, nefamiliarizat cu structurile democratice, cu mari defectiuni de sistem de cultura si de civilizatie, cu probleme existentiale majore, antrenat in gasirea solutiilor pentru satisfacerea unor nevoi biologico-materiale, lipsit de timpul reflectarii asupra existentei sale si a semenilor .Cum aduci soarele democratiei intro astfel de zona gri la nivel politic ?

Aici poate INTELECTUALII acestei tari trebuiau sa aiba un alt rost si nu sa se ascunda in cuvant , ci sa impuna calea spre Europa prin forta cea mare a faptei-cuvant. Ei aveau modelul de la pasoptistii nostri si puteau sa rastoarne lucrurile in favoarea accelerarii tranzitiei, pentru sincronizare reala cu Vestul , pentru oferirea unor solutii care nu trebuiau acceptate de la popor, ci de la ei.

Nu a fost sa fie asa si acum vedem roadele muncii celor alesi : reforma intarziata, nesincrona cu lumea si cu timpul in care traim, tranzitie lunga si nemeritat de ineficienta , baterea pasului pe loc de doua decenii, prinderea trenului mereu pe ultima suta de metri si la ultimul vagon si cateodata si impinsi de altii pentru a ne urca etc.Cine raspunde la scara istoriei de toate aceste poticniri ? Astazi , nimeni ! Maine istoria poate va gasi o cale a cladirii unui adevar care sa zideasca si sa intemeieze.

Alesii au si o raspundere . Istoria consemneaza.
Si noi traim faptele lor.

Avem vina …