RSS
 

Archive for aprilie, 2009

Educatia digitala

30 Apr

Nu dorim a spune raspicat dar acest secol este unul al educatiei digitale , care trebuie sa incurajeze constituirea , dezvoltarea si intarirea societatii digitale si sa formeze la tanara generatie si la ceilalti membrii activi din comunitate o CULTURA DIGITALA .

Ce fac societatile inapoiate ? Se invart in jurul cozii si cred ca aceasta e problema cheie a devenirii lor! TOTAL GRESIT ! Avem nevoie de o elita care sa sesizeze acest scop al intaririi identitatii unei natiuni care este formarea unui segment important in societate alcatuit din oameni care traiesc si lucreaza in era digitala .Cine poate produce la scara larga acesti noi mesageri ai noului social si economic ? Firesc , raspunsul este SCOALA. Este ea pregatita acum pentru o asemenea radicala schimbare ? Optimist raspuns : Da , realist raspuns : NU.

Avem sperante imediate pentru a trece la un nou demers in favoarea erei digitale ? DA, daca rapid ne deschidem spre ea, spre mecanismele esentiale ale pornirii spre drumul cel nou .

Ce este ea ?

” Educaţia digitală: integrează sistemul de educaţie tehnologiile informaţiei şi comunicării pentru a îmbunătăţi procesul de învăţământ? Există programe de instruire tehnică în comunitate care să poată pregăti o viitoare forţă de muncă în tehnologiile informaţiei şi comunicării ( I.C.T. ) ?

Fără o populaţie educată, doritoare să folosească tehnologiile informaţiei şi comunicării, nici o comunitate nu poate participa în mod real în reţeaua globală. Pentru a îmbunătăţi aceste resurse, ICT trebuie integrate în sistemul de învăţământ. Din nefericire, cu toate că utilizarea ICT în educaţie este un catalizator pentru Integrarea Digitală, este de cele mai multe ori neînţeleasă sau subestimată.

Şcolile trebuie să integreze mecanismele ICT în procesul de învăţare dacă doresc să fie parte a reţelei globale. Programele care oferă elevilor acces în clasă la ICT realizează un prim pas în Integrarea Digitală. Pregătirea unei şcoli în sensul accesului poate fi clasificată în şase arii distincte:

numărul de computere,
accesul fizic la noi tehnologii,
tipuri de computere,
răspândirea reţelei,
accesarea şi organizarea conţinutului electronic,
calitatea şi viteza conexiunii în şcoli.

În general, răspândirea ICT este calculată in formula costului unei unităţi pe elev. Computerele tind să fie aduse mai întâi la nivelul universităţii, apoi în licee, gimnazii şi în cele din urmă la nivelul şcolilor primare. Cred ca politica aceasta este gresita .

Întrucât adoptarea tehnologiile informaţiei şi comunicării sunt un pas vital către Integrarea Digitală, ICT trebuie integrate în procesul de învăţare.

Profesorii trebuie instruiţi la rândul lor pentru a folosi Internetul şi computerele ca metode de predare în beneficiul elevilor; această instruire este foarte importantă pentru Integrarea Digitală.

Curriculum-ul trebuie modificat în sensul introducerii componentelor ICT pentru

rezolvarea de probleme,
lucru în echipă
cercetare.

Elevii ar trebui învăţaţi de la cele mai tinere vârste posibile să folosească tehnologiile informaţiei şi comunicării pentru a-şi îmbunătăţi performanţele în studiu.

Este esenţial ca în cadrul comunităţii să existe pentru viitorii specialişti ICT oferte de instruire bazică sau avansată în programare de software, hardware şi design Internet. Aceste oportunităţi sunt fundamentale pentru crearea unei industrii ICT solide şi pentru adoptarea ICT în economia locală.

În vreme ce ultimele descoperiri audio-video extind utilizarea Internetului din zi în zi, domeniul rămâne totuşi un mediu al textului scris. Analfabetismul limitează drastic capacitatea comunităţilor de a folosi computere şi resurse on-line, mai ales în lumea în curs de dezvoltare, unde analfabetismului ajunge la cote alarmante.

Tehnologiile informaţiei şi comunicării sunt integrate în totalitate în curriculum, sunt predate în cursuri şi sunt esenţiale procesului de invăţare. Curriculum-ul include proiecte de echipă, care să ofere elevilor ocazia de a utiliza Internetul şi softuri avansate în lucrul cu profesorii sau elevii din şcoală, sau din şcoli în afara ţării.

Profesorii sunt bine instruiţi în încorporarea ICT în curriculum şi în metoda personală de predare. Succesul procesului de planificare depinde de soliditatea parteneriatului dintre mediul de afaceri, administraţie publică şi alţi membri ai comunităţii.

Procesul ar trebui să încurajeze (nu să ceară) participarea întregii comunităţi. Participanţii cheie pot fi furnizori ai serviciilor de telecomunicaţie (de stat şi privaţi) ISP-uri, companii high-tech, reprezentanţi ai băncilor, ai universităţilor şi grupuri comunitare. “

Noi ne luptam pentru nimicuri de rezolvare a unor nevoi elementare si altii se indreapta spre profit maxim din IT si soft.Fiecare dupa putinta ! Dar parca nu e departe de noi DROBUL DE SARE care sta sa pice si noi facem politici fundamentale asupra necesitatii drobului de sare de a nu pica pentru ca ne va cauza mult rau!

Doamne, rau suntem !

 

Deconectati-va !

29 Apr

O alta comanda la bordul postarilor este aceasta : deconectati-va !Te duce cu gandul la multe dar si la mesajul sau destul de clar dea iesi din zona de postare.

Nu ar fi rau daca la ceea ce se intampla in jurul nostru am merge pe aceasta cale ! Ce poate fi mai rau de atat , daca am incercat sa ne conectam la mersul vremii si am dat-o in bara la toate capitolele si in toate directiile .Parca am avea rau de inaltime , ca de mult prea inalt ne-am dorit sa fim si , acum, vedem distanta la care sunt unii parteneri fata de noi si mai ales vedem din interiorul unei lumi civilizate cum si cine suntem cu adevarat , care sunt limitele noastre istorice si cele din comunism .

rezultatul e ca eu unul ma cam inspaimant si tremur ! E grav daca si altii vad lucrurile asa sau poate mai rau .Unde ne putem gasi salvarea ?
e mai mult decat limpede ca ea nu poate fi decat in noi, in efortul nostru de iesire din haul in care suntem si , in primul rand , la nivel moral.

Vin zilele de 1 mai, de week-end de sarbatoare si pentru noi incepe veselia .
Deci , nu e rau sa ne deconectam !

 

Salvati acum !

28 Apr

La blog este o asemenea comanda : salvati acum !

Ea poate sa ne comunice mai mult dacat face , nu ?
Daca este sa ne salveze gandul pe care l-am scris intro postare o face rapid si eficient printro simpla apasare pe acel buton .

Daca ne punem intrebarea daca este cazul de a fi salvati acum , s-ar putea sa gasim multe intrebari si mii de posibile raspunsuri:

Suntem in faza in care trebuie sa fim salvati ?

Are cineva nevoie de a fi salvat ?

Ce poti sa salvezi acum ?

Ar trebui salvat acum ceva sau totul e inutil si nu mai merita nimic sa fie salvat ?

In ce masura daca salvezi acum ceva mai are vreun rost sau mai aduce vreun beneficiu cuiva ?

Salvarea cui si se merita facut efortul ?

Poti salva ceva care se dovedeste ca mai bine era distrus , nu ?

Daca nu salvezi acum acel ceva folositor poti sa il pierzi pentru intotdeauna , nu ?

Daca intereseaza pe cineva pentru a fi salvat exista fonduri pentru aceasta operatie ? Daca nu , ce rost mai are agitatia ?

E bine sa te lupti pentru a mai salva ceva din real, din moral , din mersul inainte ? De ce ?

Ce bine poate aduce salvarea a ceva , a cuiva , a tuturor?

A SALVA UN OM INSEAMNA A SALVA UMANITATEA !

Gandeste cineva la interesul omului simplu , antrenat in lipsa oricaror resurse materiale pentru a se simti om ?

Cati oameni nu mai stiu ce inseamna a fi om in secolul al XXI-lea ?

Putem afirma , fara teama de a gresi, ca numai ei sunt vinovati de starea lor de animalitate ?

Mai exista o sansa pentru a salva acum ceva din dreptul nostru la a fi liberi sub soarele lumii ?

Eu am pus intrebari, multe , putine , cu sens sau fara si te rog pe tine cititorule sa formulezi ale tale ganduri si pareri , ca cine stie, poate …

SALVATI ACUM !!!

 

Somnul !

27 Apr

O lunga perioada de timp am incercat sa inteleg rostul somnului in trezirea ratiunii umane. Nu cred ca poti crea ceva in stare de profund activism decat daca esti bine odihnit si plin de energie !

De aceea, eu vad somnul ca o licarire de fericire pentru trup si o indestulare pentru ratiune . Fara de el omul ar deveni o umbra si nu ar mai putea aduce licarirea unei sperante de mai bine in clipele care se construiesc in prezentul si viitorul nostru.

La om cand este prea mult strica , dand o stare de somnolenta perpetua, de lipsa de activitate , de nepasare .

La colectivitati , cand se incuibareste somnul da o incetineala a muncii, o amorteala a faptei , o lauda a prostiei, o aplecare spre minciuna si ireal, spre a fabula in nimicul clipei de adormire, o prostire colectiva si o dorinta de a fi NIMENI cu statul de personalitate.

Asa s-au cladit structuri ale somnolentei inimagimabilei prostii nascute din SOMNUL general, asa s-au alcatuit memoriile de furnica ale celor neatinsi de munca si de neincetata framantare a mintii fara de girusuri.

Somnul odihneste prostia si ea , pe termen lung, naste monstii , creaturi framantate de gandul ca lenea nu a omorat pe nimeni si ca cel care munceste este destul de prost, ca poti trai si adormit , dar in stare de veche la somn, la tot somnul de a fi uitat in istorie.

Construirea unei ratiuni a somnului creeaza specialisti in somnolenta si ideologi in mecanismul intelegerii somnului ca factor de inapoiere cultural- identitara.

Lauda somnului ( netrezirea in ISTORIE !) ne da fiorii nimicului din trupurile viguroase de lene, trai bun, bautura si mancare cat cuprinde si lipsa de ratiune cat poate sa tina .

La ce iti foloseste sa te intrebi prea mult de ceea ce este cu tine , cu semenii, cu sensul colectivitatii din care faci parte daca apoi obosesti, te agiti si iti e somn si nu poti sa te culci linistit ca inainte !

A framanta nimicul, a trezi suculente elanuri de ” ceresti” munci, a te insela cu crez ca totul merge struna cand sti ca nu ai facut nimic, a te multumi cu traiul in glod, a nu integege rostul literelor si al inlantuirii lor in propozitii sau fraze sunt deliciile fundatiei pentru adormire in fata istoriei. Minunat !

ODA SOMNULUI este fericirea prostilor si iesirea multimilor din istorie !
GLORIE ETERNA LUI SI VESNICIEI SALE !

 

Sf. Toma

26 Apr

Un om , un prieten al lui Iisus, un apostol, un coleg care nu a fost la clipa aratarii Lui dupa Inviere.Si a exprimat o idee care sa-l convinga : el doreste sa-l pipaie pe Hristos si apoi sa fie alaturi de colegii care credeau fara aceste semne fizice ale marturiei minunii.

Toma este cel care s-a INDOIT de taina , de cel care le spusese ca va invia.El avea nu mai putina credinta , ci mai multa dorinta de a fi mtotul vazut, simtit, pipait , judecat si apoi afirmat. Noi , ca si crestinismul , aveam nevoie de Toma . Daca el nu era asa trebuia de undeva , candva inventat , pentru ca nu credinta lui mai putina l-a facut sa marturiseasca acele indoieli , ci dorinta de a fi totul de ne- negat, de a putea orice , prin ceea ce el a facut sa fie convins ca drept este adevarul Domnului.

Toma este fiecare din noi care neparticipant la actul intemeierii , al esentializarii epifaniei suntem tenteti sa avem in gandirea noastra INDOIALA despre cele sfinte si dumnezeiesti.

Pentru cele pamantesti avem ogligatia sa le tratam cu indoiala pe toate , dar in credinta , casi in iubire nu cred ca merge cu a te indoi de toate ale noastre sfinte sau de toate ale noastre gragi. Daca o facem inseamna ca traim intro perpetua deruta de noi, de cel de langa noi, de credinta , de iubire.Acestea ne macina si ne imputineaza, ne micsoreaza si ne da marimea nimicniciei noastre, ne da cantarul credintei, iubirii noastre fata de Dumnezeu, fata de cel pe care il iubim dezinteresat.

Toma este in fiecare dintre noi si el trebuie sa fie si in sufletele noastre ca un sfant apostol al certitudinii ca totul este adevarat despre faptele Domnului. Toma este omul care primul l-a numit pe Iisus cel inviat DOMNUL MEU , asa cum toti ar trebui sa facem in fiecare zi .

Toma a facut primul trecerea de la credinta la MARTURISIREA LUI si asa trebuie sa facem si noi .El este exemplul nostru de zi cu zi si marturia lui ne poate fi calauza a vietii noastre.

Toma este pentru noi pasul trecerii noastre de la indoiala la marturisire.Este fundamental acest mesaj si dadator de speranta ca viata poate avea si un sens major daca este traita in acest semn de astazi.

 

Alb si negru !

25 Apr

Vremea este schimbatoare, timpurile sunt si ele in miscare , iar OMUL este in valtoarea celor trecatoare.

Cum poti sa spui ca esti multumit de vremea in care traiesti cand in jurul tau nu vezi asezare, ordine, pace sociala, ierarhie de valori in temeiul muncii si respectului fata de ea, cand toate sunt ravasite si multe gunoaie sunt adunate in firul apei curgatoare, aproape intrerupandu-i firescul curs !

Care sunt luminile spre care sa se indrepte tinerii de toate nuantele si de toate culorile ?
Unde vad ei ceva in ordine ?
Ce crez ar trebui sa aiba pentru a se dezvolta in pace si liniste ?
De unde tarie pentru a rezista in truchiul plin de seva urat mirositoare ?

O lume plina de alb si negru in care este foarte greu sa sti care este albul, de ce este el folositor, cun se construieste negrul, de ce ar trebui ca in viata sa evitam situatiile in astfel de nuante !

Nu poti trai ca animalul numai cu hrana , adapost si plimbare ! Trebuie sa ai clipe cand sa te intrebi care sunt rosturile tale , cine esti si daca se merita sudoarea ta pentru a fi recunoscut in ochii semenilor, colegilor, comunitatii, statului etc ? Te implinesti, tu , sufleteste in tot ceea ce faci ?

Timpurile de alb si negru creeaza oameni alb-negri, indecisi, lipsiti de orientare elementara morala , gata oricand sa fie in orice barca , la orice carma , pentru orice stipendii, care de care mai mari si mai atragatoare. Mercenariatul sufletesc creeaza conditiile desolidarizarii unei comunitati.

Lipsa de educatie si tarie patriotica/un cult fata de cei de dinaintea nostra care au cladit aceasta tara , de educatie in spiritul respectului fata de stramosi te conduce la afirmatia antica ” ubi bene, ibi patria !”/ “ubi panis, ibi patria !( asta si mai rau ?!) si am cladit mercenarul universal , nu al Imperiului Roman.

Nimeni nu se mai gandeste la modul in care trebuie sa-ti educi bobocii neamului, la marea responsabilitate a celor care au decizia politica de a avea un sistem modern , deschis, echilibrat de educatie in care tinerii sa se instruiasca intru cele bune, frumoase si adevarate pentru vremea lor.

E VREMEA LOR SI RESPONSABILITATEA NOASTRA !

 

Che Guevara

24 Apr

Am cumpanit daca sa-mi expun parerea despre el : Che Guevara .De mult aveam ceva de spus cand am vazut , in regimul democratic din Romania, personalitati politice – culmea, tinere ! – care erau , la TV – , imbracate cu tricouri care aveau , in fata , chipul desenat a lui Che Guevara .

Am crezut ca sunt eu exagerat , ca am eu o anume educatie, ca mi-am impus unele valori de la care nu doresc sa abdic si ca ei pot purta ceea ce doresc ! Dar tot ei , si mai putin eu , sunt MODELE pentru oameni, pentru tinerii acestei tari !

Si ma intrebam : cum este posibil ca un tanar politician de la stanga politica sa aiba imaginea pe tricou a lui Che ? El nu stie ce propune, ce poarta ? Poate fi asa de incult politic pentru a fi nevinovat sau , cu stiinta, face ceea ce face si atunci este foarte grav ?

Ieri, am vazut ca in Polonia se doreste interzicerea imaginii clasice a lui Che Guevara, foarte populară printre mulţi studenţi din lumea întreagă si scoaterea în afara legii a acelor materiale care incită la “fascism şi alte sisteme totalitare”, scrie ziarul “The Telegraph “.

” Ministrul polonez al egalităţii, Elzbieta Radziszewska, vrea să extindă legea care interzice propaganda fascistă şi totalitară astfel ca ea să includă articolele vestimentare şi alte suporturi care pot transmite o imagine corelată cu un sistem autoctatic. Cei găsiţi vinovaţi ar putea risca o pedeapsă de cel mult doi ani în închisoare.

Radziszewska a spus că amendamentul propus legislaţiei actuale “va ajuta organizaţiile în lupta împotriva rasismului”. Propunerea ar interzice folosirea figurilor multor lideri comunişti, ca Lenin sau Troţki.

Comerţ ilegal cu simboluri naziste

“Comunismul a fost groaznic, un sistem criminal care a curmat milioane de vieţi”, a spus profesorul Wojciech Roszkowski, un important istoric polonez şi un membru al Parlamentului European. “A fost foarte asemănător cu nazismul, şi nu este niciun motiv pentru care aceste două sisteme şi simbolurile lor să fie glorificate”, a adăugat el.

Alături de schimbările propuse, guvernul polonez vrea să înăsprească legislaţia în privinţa comerţului cu materiale care poartă emblemele naziste. Pieţele din vestul Polonia au profitat de interesul neo-fasciştilor germnai care cumpără astfel de obiecte, strict interzise în ţara lor. “

SUNT INTRU TOTUL DE ACORD SI AS FI TARE BUCUROS daca si ROMANIA ar adopta aceste masuri ! Nu poti cladi o societate in respectul cetateanului si in acelasi timp sa fii de acord sa se propage in randul celor mici, neajutorati si neinstruiti elemente de pseudo-educatie cu nuante totalitare !

Poate ne vom coace si noi si vom intelege ca altfel nu se poate !

 

Respectul cetateanului

22 Apr

A construi o societate in respectul legii este mai mult decat a construi o dogma ! Nu poti cladi peren decat in masura in care samanta pe care vrei sa o cultivi este de calitate . Nu poti face asezamant solid intrun stat de drept daca nu-ti sti prioritatile si stalpii comunitatii.

Cred ca suntem acum , culmea, dupa douazeci de ani de la daramarea unei societati fara de valoare ! – INTRO VREME IN CARE NU STIM CARE NE SUNT VALORILE SI ROSTUL INTRUN STAT DE DREPT.

Votul uninominal nu a rezolvat problema valorilor si a reprezentantilor natiunii care sa ne reprezinte cu adevarat . Intro vreme de restrictii morale si cu rasturnari valorice oamenii de caracter sunt greu de gasit si mai greu de promovat si de mentinut in fruntea ierarhiei comunitatii.

Aproape nimeni nu doreste si nici nu are interes sa educe democratic pe cei multi si pe cei tineri mai ales .In invatamant se propaga acelasi sistem in care OMUL si virtutile lui nu sunt evidentiate.

Nu se cauta a se descoperi diamantul din fiecare pui de om , ci papagalul , repetitivul , cel care raspunde manipularii generale si nu creatorul unor noi orizonturi sau noi cai de a interpreta lumea.

Suntem la o vreme de rascruce : ori taiem totul din ceea ce a fost totalitar din educatia noastra ori continuam de a fi mici si mereu neputinciosi in fata institutiilor statului.

A educa in respectul muncii si al valorilor democratice este esenta devenirii acestei tari in secolul al XXI-lea.

P.S. Presa vuieste ca statul in acest timp compara in domeniul salarizarii un dascal cu un subofiter ! O fi bine , o fi rau , istoria va consemna rezultatul . Oricum dezastrul ne pandeste !

 
 

Anusul lumii !

21 Apr

Nu poate fi ceva mai ingrozitor in vremea cea fost decat industializarea mortii facuta de nazisti contra populatiei evreiesti din Europa in vremea celui de al doilea razboi mondial !

Shoah – este o cumpana pentru demnitatea umanitatii.Daca suntem de acord cu asa ceva inseamna ca ne-am pierdut esenta umana , ca suntem animalitati intre animale.dezastrul este ca multi au stiut si nu au protestat; ca Biserica Catolica a fost informata de aceste cruzimi inimaginabile si nu a miscat mai nimic !

Suntem la o decizie majora a istoriei: ori ne impacam cu gandul ca asa ceva a fost si este posibil sa mai fie , ori cream mecanisme institutionale ca asa ceva sa nu mai fie posibil impotriva niciunui popor, nici unei colectivitati umane .Dar pana acum s-a facut mult prea putin pentru memoria Holocaustului si pentru a determina cetatenii lumii la a respecta specia umana , la a da insemnatatea tuturor semenilor , indiferent de rasa, religie, sex, credinta etc.

Nu este posibil sa fii de acord cu ceea ce unii au numit , pe drept cuvant, aceasta perioada, aceasta cruzime contra unui popor- cel EVREU, ” anusul lumii”.

Comemorarea victimelor este o datorie si un act de piosenie pentru cele sase milioane de suflete ” vinovate ” pentru ca erau din neamul evreiesc.

Cred , ca nu mai putem sa ne intalnim in viitor cu asemenea monstruozitati si oamenii ar trebui sa dea semnale rapide ori de cate ori sunt gasite fapte care ar conduce la ideea ca asa ceva ar mai putea sa fie realizat undeva in lumea aceasta .

Si regimurile comuniste au facut mari cruzimi si contra evreilor si a altor oameni si isi asteapta si ele personalitatile care sa-l judece si sa-l aseze la firescul sau rol din istorie !

 

Memoria divina -un altfel de memorie !

20 Apr

Am vorbit in dese randuri in postarile mele despre memorie.Am exemplificat tipurile diferite de memorie din istorie.

M-am gandit , in aceste zile , ca la nivelul universului exista si o memorie a celui care a creat totul si pe noi.Este imposibil ca TOTUL sa nu fie intro armonie universala .In toate avem cutezanta de a explica existenta unei armonii de ton care ne da marea simfonie a lumii. Totul este in rezonanta si orice se pierde acum maine se poate castiga !

A zdruncina armonia de stil, de sunet, de bucurie, de esenta a devenirii lumii se plateste .Orice deviatie din ceea ce trebuie sa faci in ton pozitiv se va rasfrange asupra unora din neamul tau acum sau in viitor pentru a se pastra armonia . Aici cred eu ca avem o memorie a divinului. Nimic nu se scade si nu se aduna la rubrica ” incalcare a regulilor armoniei creatiei ” decat cu jertfa celor din semintia care a schimbat echilibrul existent.

Acest tip e memorie nu este acuzatoare ci fulminant de echilibrata .Orice energie negativa creata , care ar putea aschimba ordinea Binelui este adusa la starea de nul dupa ce acel care a creat-o sau urmasi ai lui vor ploati , reechilibrand Totul armonios al Originilor.Universul de mareste prin faptele bune , prin intrarea noastra in armonia Arhitectului si se reduce , pe scurt timp, prin relele ontologice aduse, mai ales cele care tin de sange si de nerespectarea celor ale Creatorului Universului.

Memoria aceasta nu are limite si nu este data cuiva pentru a consemna . Ea se mentine pentru ca orice bine facut naste bine la nivel universal si orice rau naste raul care trebuie indreptat , in acea generatie sau peste sute de ani , cu bine.

Pentru aceasta nu poti decat sa cauti a face lucrurile in respectul armoniei universale in care binele cuteaza sa cladeasca si raul sa darame. Deci, sa avem grija , ca nu stim cat suntem pe aici si atunci lucrurile trebuie mentinute in echilibrul dintre fapte si Omenia lor.