RSS
 

Surse alternative de informare

31 Mar

Avem astazi – si nu ne putem plange – mii de surse pentru a ne informa .Dar daca stam bine si ne gandim multe dintre ele vin mai ales din filierele occidentala si nord-americana .Nu avem o deschidere, in ultimii douazeci de ani, spre ceea ce exista in media rusa, araba , chineza etc.Punctele lor de vedere nu sunt la indemana decat pentru oamenii care stiu sa citeasca in limba lor si sa se informeze singuri.

Oricum , o intelegere luminata nu poate veni decat daca ai cel putin judecata lui Solomon . Democratia ar presupune ca individul este invatat, obisnuit sa analizeze, sa cerceteze, sa sintetizeze toate stirile care il intereseaza sau care sunt in domeniile lui de interes cetatenesc si politic .Acest lucru poate sa-l faca scoala, institutiile societatii civile, familia, grupul , o parte din organizatiile nonguvernamentale.

Participarea cetatenilor la viata comunitatii ar trebui sa se faca in cunostinta de cauza, cu o informare corecta si din multe surse alternative despre un eveniment , fapt, proces care a avut loc, este in derulare sau care ar trebui sa se produca .

Dar oare lucrurile asa se fac ? Bineinteles ca nu !

Controlul asupra agendei de surse a cetateanului este cateodata evident si el dirijat sa-si formeze – cu buna stiinta sau cu ignoranta puterii – o opinie intrun sens dorit de elementele care detin puterea economica , politica , culturala .

AVEM DREPTUL DE A CAUTA surse de informare alternative in carti, in ziare , in reviste, la alti cetateni din statul nostru sau din alte state, la specialisti romani sau straini !

Cei care detin PUTEREA ( vremelnic !) nu ne pot impune linia lor de gandire si traseul lor de logica pentru a vedea , interpreta , analiza si intelege lumea in care traim!

Convingerile si atitudinile noastre sunt protejate de legile tarii si cele europene si nu pot fi incalcate de unii sau de altii doar pentru ca ei detin parghiile puterii la un anumit moment dat.

E o mare prostie – si culmea ea se afla exprimata in toate mediile din tara noastra – sa afirmi ca oricine daca se afla la putere in momentul ” X ” nu proceda decat asa cum s-a procedat, ca daca era o alta forta politica era la fel, ca a ajunge la un anumit punct dorit nu se poate face decat pe un drum asa cum el s-a si realizat etc.

Asa ne prostim intelectual , nu mai avem de ce sa gandim , de ce sa speram , de ce sa fim diferiti , daca ni se ofera retete de fericire UNICAT si noi trebuie sa fim – in cor – de acord cu ingredientele ei.

Culmea este ca o parte a poporului este multumita de ceea ce primeste si chiar este indignata de cei care vor sa desluseasca unele lucruri , crezand ca mai mult incurca decat descurca .Sunt , cateodata , pusi la zid , folosindu-se formula – devenita celebra : ” NOI MUNCIM, NU GANDIM !”

Nu pentru ei se doreste democratia , ci pentru cei care gandesc la binele comunitatii , muncind in tihna intelectuala si rostuind gandul venit in girusurile proprii pentru a fi viu si nu leguma usor digerabila de cei minunati de mari.

 

Leave a Reply