RSS
 

Suie apa la deal ?

21 Mar

Aflu din presa despre nastrusnice declaratii ale unor lideri care au decizii in educatie si ma uimesc si nu-mi vine a crede ca este posibil asa ceva :

“Mi se pare aberant ca intr-un an de criza, nu mai stim cum sa iesim din aceasta situatie, tu, intelectual, sa nu participi, sa nu-ti dai inelul de la mana sa scoatem tara din criza, sa scoti cruciulita de la gat sa o punem in vistieria statului si tu sa bati tot timpul cu pumnul in masa sa ceri, sa ceri si doar sa ceri.”

“Au venit la mine si mi-au cerut spor de verificare de sanatate. Am luat-o ca pe o gluma. Le-am spus, poate doriti sa aveti si sporuri de teatru, de ruj si de frizerie. Sindicatele au negociat cu ministerul anumite drepturi fara ca pe noi primarii sa ne intrebe cineva ceva. Dar noi trebuie sa platim. “

“Consiliul Local sa numeasca directorul si sa aiba majoritatea in Consiliile
de Administratie ale unitatilor de invatamant, directorul
sa aiba domiciliul in localitatea unde profeseaza, edilii sa poate alege profesorii titulari, sa aiba mana libera la investitii si sa cunoasca care este pretul standard pentru intretinerea unui elev. “

“Vom elimina meditatiile. In lege trebuie sa avem o prevedere expresa, nu mai au ce sa caute meditatiile in sistemul de invatamant. Profesorul nu are de ce sa il invite acasa pe elev.”

Vechiul parlament ne-a oferit o marire de 50 % de salariu prin lege pe care seful statului a promulgat-o.Noul orgam legislativ compus din acele forte politice care afirmau in campania electorala ca in secunda doi de cand sunt la guvernare vom primi drepturile cuvenite s-au razgandit.Cauzele sunt multe ,dar ce rost au ele cand una se afirma si alta se face .Unde este taria liderului ?

Acum ni se ordona ( cu ce drept ? si in baza caror drepturi ale institutiilor statului de a se amesteca in sfera drepturilor si libertatilor cetatenesti ?) asemenea lucruri !

Poate nu avem dreptul nici sa ne mai vedem cu elevii :poate trebuie sa le predam din camere diferite sa nu existe contact direct; poate altii vor preda mai bine din comunitate , din primarii si noi sa facem administratie; poate s-au gandit ca salariile oricum nu le maresc,sporurile poate le anuleaza sau le reduc si avem prea mult; poate taie masiv din drepturile salariale ca oricum sunt prea mari; poate ne propun sa mergem acasa insotiti de jandarmi sau poate …cine stie !

Sa fim seriosi si sa dorim a privi adevarul in fata : in educatie nu se face reforma si nu se stie ce trebuie realizat; nu se doreste a aseza pe locul pe care il merita in societate pe educator; nu exista norme pentru a scutura sistemul de toate uscaturile si avem destule ; nu suntem capabili sa armonizam acest domeniu cu Europa si… marea problema este intalnirea la miez de noapte a elevului cu dascalul !

Inca nu am vazut ca – in mod natural – apa sa suie la deal si daca unii incearca acest lucru se parlesc amarnic !

A face ca statutul dascalului sa fie ridicat , a reforma sistemul de educatie , a curata universitatile de impostura intelectuala , a elimina prostia din aceste medii autonome si a le aduce in reforma adevarata si a le reduce numarul la cat poate aceasta tara sa suporte , a aseza preuniversitarul in matca realului si nevoilor tinerilor de astazi sunt problemele la care clasa politica trebuie sa reflecteze si sa dea legi pe masura integrarii noastre in UE .

Altfel, apa nu suie la deal , nu ?

 

Leave a Reply