RSS
 

Spaga

09 Mar

O drama a societatii romanesti si est-europene este mita , spaga , ciubucul, atentia, banii dati de noi la orice miscare de intersectie cu oameni din sistemul de stat si la orice mecanism pentru a fi uns , pentru a merge sau a continua activitatea.

Sigur nu este o consecinta a traiului nostru in sistemul comunist ,ci el vine din istorie daca nu de getodaci , atunci de la relatiile mai putin firesti intre suprapusii din societate si rumanii, tara toata in supunerea ei fata de cei de sus, fata de cei care au puterea si dreptul de viata sau de moarte asupra celor multi si fara de protectie.

Cu osmanii/turcii totul revine la normalul mitei , spagii, ciubucului marunt sau mare.La orice nivel el era prezent si rezolva lucrurile .Toate institutiile erau astfel tocmite ca cel care are nevoie de ceva sa dea ceva , mai mult sau mai putin, in functie de problema care trebuia rezolvata, de cat de repede si cat de bine.

Ne-am manjit si am manjit de sus pana jos pe toti si a devenit o regula a nimicniciei traiului in aceste tarisoare aflate mai mult sub suzeranitati multiple decat in libertatea dezvoltarii lor.Ne-am educat copiii ca altfel nu se poate a trai aici, ca altfel nu rezolvi nimic sau mai nimic.

Starea noasta de normalitatea a devenit spaga la care toti am contribuit in anumite momente ale vietii noastre pentru ca ea sa existe.Regimul comunist ne-a marcat si aici prin hiperdezvoltarea ei.Orice lucru care nu aveai cum sa-l rezolvi era adus la bun sfarsit prin spaga , prin mituirea multora ca si tie sa-ti fie bine , sa poti trai.

Cu toti ne-am transformat rapid in rinoceri ,in exemplare care contam numai in masura in care contribuiam la progresul spagii/mitei.Rinocerizarea societatii este un produs 100% comunist dar problemele nu au incetat dupa decembrie 1989.Ar fi si iluzoriu a te gandi ca un eveniment istoric poate misca sau schimba un proces inradacinat in societate de sute de ani.

Fara teama de a gresi el a continuat dupa acel eveniment ,ba s-a dezvoltat continuu. S-a ajuns la situatia aberanta in sistemul medical de stat ca actul medical sa fie conditionat – pe fata sau pe dos – de mita data , cat si cum , cui si in ce suma pentru a putea sa se uite cineva la tine si sa-ti acorde atentia care trebuia sa o ai din start, adica de la primul tau contact cu asistenta medicala sau cu medicul.

Nu pot a povesti aici umilintele la care am fost supus in timpul internarii mele la un spital in Capitala pentru o operatie de hernie.

 

Leave a Reply