RSS
 

Slava desarta

08 Mar

Acum doua zile am citit un material care se adresa tinerilor din Romania scris de un cunoscut artist.Am stat si am cugetat la dreptatea scrierii lui.Era un text de infrangere si de indemn , de pesimism catre generatia lui si optimism pentru generatiile care vin si vor veni.

Nu pot sa fiu de acord cu asemenea cuvinte care par – la prima citire- placute, cu dreptatea lor, cu emotii multe si pline de talc.Este un text ce vine de la un artist, de la un actor, de la cineva care vede societatea ca acel cub magic din care poti face , prin vointa exterioara si cu ceva efort , ca pe toate fetele sa fie aceeasi culoare.

Daca totul ar sta numai la ceea ce scrie Tudor Chirila ( despre el este vorba ! ) atunci lucrurile ar fi chiar simple.Perspectiva descrisa de el este simplificatoare , chiar stupida.

Delapidarea de bunuri, acumularea nemeritata de bogatie, crearea de premise pentru ca sa se instaureze haosul sunt abordari care sunt in contextul societatii noastre.Dar , de aici , la a trasa ca sarcina tineretului sa citeasca , sa citeasca si sa se salveze, salvandu-ne , este drum lung.Cred ca o societate de cititori si de lectori ai marii literaturi nu are premise de afirmare in capitalismul real.

Sa ma explic !

Avem nevoie de cladirea unei ” economii a daruirii” ( o piata functioneaza normal cand cel care iti adreseaza intrebarea :cu ce va pot fi de folos ? chiar se gandeste la binele tau si nu numai la buzunarul sau /profitul sau ),de o doctrina economica a distributismului ( proprietatea apartine celor multi, nicidecum catorva oligarhi ),de o administratie de stat care sa functioneze pe principiile subsidiaritatii, de o clasa de jos care sa fie asezata la locul ei de producatoare a bunurilor alimentare necesare consumatorilor interni, dar si externi, de crearea unor noi relatii sociale bazate pe incredere si pe castig-castig etc.

Avem nevoie de o clasa politica in acord cu cele spuse mai sus !O strategie in acest sens, pe o durata lunga ar putea opri bambooizarea noastra , readucandu-ne pe un drum firesc, european , pe care am mai fost in istorie si am deraiat, din mii de cauze.

TOT CEEA CE GANDIM TREBUIE SA AIBA IN VEDERE OMUL VIU, CONCRET, O PERSOANA IN CARNE SI OASE.ORICE DOCTRINA, SCENARIU CARE PLEACA DE LA ALTE PREMISE DEVINE FALSA, NEREALISTA , PAGINI DE HARTIE PLINE DE GANDURI ADUNATE SI CARE AU SI GASIT EFECTE IN UNII DIN CITITORI.

Clientul lor este o abstractiune, proiectul lor separa mijloacele de scopuri, fiinta care este un tot devine fragmentata si capata pe mici segmente aprecieri declarative aproape moarte.

Lumea politica si economica reala , unde banul si marea putere a retelelor au o pondere covarsitoare este complexa si plina de surprize pentru cel neavizat.

Nu cred ca exista scopuri drepte care sa poata fi realizate prin mijloace nedrepte , partiale sau nerealiste.

TOT CEEA CE INTREPRINDEM TREBUIE SA POARTE VALORILE NOASTRE IDENTITARE, SOCIALE, COMUNITARE SI SA FIE GANDITE IN ACORD CU CONSENSUL GENERAL STATAL SI EUROPEAN.Altfel devenim un apendice a unor abstractiuni , uneori goale de substanta.

Institutiile trebuie cladite pe nou , pe democratie , pe intarirea personalizarii omului, pe consolidarea autonomiei lui, pe dezvoltarea unei vieti traite in mijlocul unei comunitati reale , pe bucuria de a fi in lume tu ca om o fiinta libera si ganditoare.

Parca toate scrise de mine ar conduce la desertaciune si slava desarta !Speranta exista ! Sa speram ca oamenii rezista !

 

Leave a Reply