RSS
 

Rasaritul noii lumii poate veni de la RASARIT !

23 Mar

Lumea trece printro criza la nivel global provocata sau inerenta dezvoltarii capitaliste.Solutii de la cei care sunt perdantii cei mari ai ei nu prea se vad . SUA au supralicitat sistemul de valori fara de acoperire , au distrus cu buna stiinta pietele secundare ale capitalurilor mondiale , a mestesugit un mecanism satanic de iesire din criza pe seama tuturor. Oare nu sunt toate acestea dovezi ale descresterii puterii lor pe plan mondial !O epoca pe care ei au deschis-o in jurul anilor 1900 se inchide – in dezastru – acum .Suprematia SUA va inceta si nu mult mai este cand si ei trebuie sa recunoasca terminarea ca[pitolului deosebit al lor de dominatie mondiala .

De cel putin treizeci de ani SUA cauta un nou drum al prosperitatii , dar avand la baza mecanisme economice libere in care marile capitaluri ale puterilor infrante in cel de la doilea razboi mondial sunt cele care au patrus masiv in economia americana .Ele erau un colos cum picioare nipone, germane etc.

A cauta un nou rasarit al lumii trebuie sa faci un efort si sa-ti intorci capul spre Japonia , China , India, Micii Dragoni , intrun cuvant : Rasaritul. Tarile din aceasta zona sunt in fruntea progresului acestei lumi si ele devin modelele a ceea ce dorim a fi in acest secol. Ne place sau nu Europa , SUA au mersul lor, in ritmul lor .Ele au dat lumii propria lor devenire dar gata aceasta nu mai este cea care revolutioneaza fortele esentiale economice ale lumii.

Harta noua a lumii trebuie sa aiba in centrul ei Japonia si bazinul Oceanului Pacific ca baza de comert mondial, in care fluxurile de marfuri sunt cele mai accentuate.Europa, SUA au pierdut ca foarte multe fonduri au fost irosite spre inarmare, spre conflicte inutile si ineficiente la scara civilizatiei mondiale si au pierdut.Ceea ce am castigat de la ele este esential : cladire pe baze noi a lumii moderne : DEMOCRATIA si viata in libertate.

Ele nu pot fi negate si nici anulate. Orice noua constructie mondiala trebuie sa tina seama de aceste realizari si are obligatia sa nascoceasca noi laturi pentru adancirea acestor drepturi si pentru o viata mai buna data cetatenilor. Deasemenea trebuie sa faca legiuiri pentru redistribuirea veniturilor si in favoarea celor mai saraci pentru ca altfel nu pot rezista cei care au bogatie.

Japonia, China , etc. pot gasi – daca nu au si gasit – o cale a prosperitatii generale neincalcnd legile pietii libere.Lumea ar trebui sa ia in considerare adoptarea unei alte abordari a capitalismului si sa invete din raspunsul acestei regiuni la criza economica si financiara din anii ’90, in incercarea de a preveni recesiuna economica actuala.

Stilul acestor tari de a face capitalism este deschis catre globalizare, insa echilibrat de programe puternice pentru protectia cetatenilor si un sistem de educatie dschis si in care cei saraci pot patrundu daca fac fata cerintelor. Modelul japonez are sansele de a fi cel mai bun sistem.

Politicienii japonezi au dat dovada de intelepciune in anii ’90 si nu au recurs la protectionism pentru a combate criza. Companiile au facut restructurari importante si au devenit foarte competitive.Protectionismul nu mai merge si a adapta economia la globalism este sarcina fiecarui guvern care vrea binele cetatenilor sai.

EDUCATIA LOR este deosebita si cred ca spre ei ar trebui sa privim si sa invatam .A chema experti din Japonia, a ne consulta cu ei a vedea calea spre care ar trebui sa mergem ar fi o solutie viabila in aceasta stare de provizorat continuu. Modelul luat din Franta devin caduc si plin de gauri negre !
Inca se mai poate face ceva daca este vointa politica, nu ?

 

Leave a Reply