RSS
 

NOI !

30 Mar

Ceea ce epoca moderna a redescoperit si a asezat in tipare cum s-a priceput ea mai bune este democratia.S-a cladit cu o privire spre Antichitate ( ca inceput al ei ) si cu o alta spre nevoile societatilor care isi puneau sperantele in puterea celor multi, celor mai multi decat un grup care a avut in evul mediu guvernarea (il mai numim “oamenii cu sange albastru” ).

S-au incercat multe formule care mai de care mai dornice de ceea ce numele ii dadea dreptul. Dar inceputul democratiei in sensul ei larg il avem dupa primul razboi mondial cand votul universal pentru ambele sexe a cuprins un mic, mic grup de state europene. Majoritatea avea ” votul universal ” pentru barbati.Dupa cel de-al doilea razboi mondial incepem a vorbi -firav si atunci- de state care au regimuri democratice . Astazi din cele 193 de state cca.70 au regimuri politice democratice !- asa ca nu este o stare de jure a omenirii chiar daca suntem in anul 2009, nu ?

Oricum am pune problema suntem la un stadiu in care omenirea trebuie sa decida daca acest sistem politic este cel mai deschis pentru prosperitatea individului si a comunitatii, daca el tinde sa ofere satisfactii depline cetateanului : participarea efectiva la decizia politica , egalitatea la vot , dobandirea unei intelegeri luminate, exercitarea controlului asupra institutiilor statului, cuprinderea tuturor adultilor de peste 18 sau 21 de ani .

Acolo unde ea este consolidata produce multe consecinte pozitive pe planul : drepturilor esentiale , evitarii tiraniei/despotismului/autoritarismului, -libertate generala , autodeterminare, autonomie morala ,dezvoltare umana plenara,egalitate politica , protejarea intereselor personale etc.

S-a realizat un altfel de sistem decat in Antichitate , ultima ramanand ca model si ca etapa a constructiei gandirii si practicii politice.

Astazi problema care se pune este a delegarii drepturilor noastre catre reprezentantii nostri , a corpului de cetateni ( toti trebuie sa voteze sau mai putini; toti sunt pregatiti in a intelege treburile comunitatii sau numai unii; toti sunt posibili alesi sau doar unii si care sunt acestia si de ce ei si nu altii etc. ), a dreptului de a ne spune parerea despre guvernarea unui stat , a apararii intereselor cetatenilor de orice arbitraj etc.

Pentru a ajunge la o intelegere reala a problemelor unui stat , ale unei colectivitati trebuie sa fii educat , sa ai minime cunostinte despre democratie, sa poti studia aspectele esentiale ale drepturilor cetateanului si sa ai puterea oferita de a fi o celula a puterii statului prin decizia/vocea/votul tau.

Cetatenii in orice regim pot face greseli dar in democratie ii costa mai mult pentru ca ei au propus constructia unui element ineficace si ei trebuie sa il suporta pana la o noua decizie de renuntare .

De aceea, parintii fondatori ai unui sistem ce se doreste democratic au pus mereu la temelia acestei nastrusnice constructii educatia temeinica a cetateanului, ancorarea lui in respectul semenului, privirea cu re
alism a ordinii si disciplinei in viata de zi cu zi .

EDUCATIA CIVICA in primul rand si apoi cunostinte , cunostinte pe domenii , pe discipline si pe abilitati.Mai clar avem nevoie pentru un tineret care sa nu se desprinda de viata obstii de mii si mii de discutii publice, de dezbateri , polemici , deliberari , de institutii care sa satisfaca setea de informatii libere si nestingherite pentru un cetatean liber si puternic in vointa sa .

Avem institutii fragile in acest sens si nici nu se vad pasi spre accentuarea formarii constintei civice , responsabile ale elevilor .Nu se prea doreste acest lucru, aceasta scoala este mult mai grea de tinut in fraul ignorantei politice si cine ar avea interesul de a destepta tinerii la intelegerea sistemului democratic ?

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. Dya

  31/03/2009 at 1:19 PM

  “marea majoritate” pleonasm

   
 2. Dya

  31/03/2009 at 1:19 PM

  “marea majoritate” pleonasm

   
 3. Aurel Soare

  31/03/2009 at 3:45 PM

  multumesc frumos ! am corectat.lectura placuta !

   
 4. Aurel Soare

  31/03/2009 at 3:45 PM

  multumesc frumos ! am corectat.lectura placuta !