RSS
 

Educatie XXI

17 Mar

Trebuie in criza de autoritate a scolii de astazi sa se caute si sa se gaseasca acele solutii care sa conduca o comunitate la succes si o natiune la consolidarea identitatii sale .

Educatia in secolul al XXI-lea trebuie sa aiba schimbate paradigmele in totalitatea lor.

Nu stiu de ce nu se doreste a se vedea ca avem in scoli alti elevi care nu-si mai vad motivatia in stilul de scoala ca cel din secolul trecut.Nu stiu de ce noi , cei maturi , nu dorim o schimbare a educatiei in pas cu noile cerinte ale pietii muncii europene si mondiale.

Cred ca totul are la baza o anumita anchilozare a sistemului care nu are acei actori care sa rupa cu trecutul si sa indrepte scoala catre viitor.Orice s-ar spune nu poti reduce studiul limbilor straine, care contribuie la o largire a comunicarii intre diferiti oameni si civilizatii, nu poti taia orele de istorie, care iti intaresc elementul identitar, nu poti elimina orele de sport, care mentin , putin dar sigur, trupul viguros al unei natiuni.

Serviciul de educatie al unei tari pe langa elementele sociale si morale trebuie sa aiba in prim plan abordarea economica .Instrumentele economice trebuie sa conduca la reformarea sistemului si nu la anchilozarea lui.Ele au rolul ca in procesul descentralizarii sa aseze actul didactic pe interesul elevului , pe specificul sau , pe necesitatea ca el sa aiba acele mijloace educationale si acei educatori care sa-l conduca spre succes in societate, in viata si in plan economic.

Daca descentralizarea care se are in vedere a se face si la noi se va face numai strict formal si nu va avea in vedere aceste aspecte castigul va fi limitat sau deloc.Oamenii care lucreaza in sistemul de educatie trebuie motivati, trebuie sa fie scoliti in a intelege rosturile lor in scoala : nu transmitatori de cunostinte seci si in timp perimabile, ci cadre didactice , competente si demne, care sa aseze pe prim planul muncii lor interesul elevului , care trebuie sa primeze in fata oricaror altor interese, competentele europene si respectul dreptului la o informare corecta a elevului.

Aceasta munca deosebit de grea trebuie sa plece de la elementarul mod de a pastra confidentialitatea datelor despre elev,secretul profesional , dar si de la a crede in binele omului , in sansa sa de a deveni , de a fi unul din vii planetei care are intransul o lumina care , daca nu e descoperita si se pierde , esueaza ca om in viata si in societate.

Cunoasterea normelor de deontologie profesionala si a stufoasei legislatii scolare , cat si cea a drepturilor copilului ar fi mai mult decat necesara in mediul educatorilor.Aceasta e o mare lipsa astazi care, in viitorul cel mai apropiat , trebuie sa fie rezolvata cu succes de societate.

Scoala are obligatia de a oferi servicii de calitate elevilor si pentru aceasta nu trebuie sa ne fie indiferenta pregatirea si formarea continua a cadrelor didactice.Este evident ca nu toti oamenii sunt dispusi sa aduca servicii de calitate in sistemul educational si de aceea trebuie criterii cat mai adecvate de a evalua o prestatie pedagogica in raport cu ce se cere , cu politica scolii, a comunitatii si a societatii.Altfel picam in derizoriu si in rasul celorlalti din comunitate.

Mediul nostru profesional impune o reactie rapida si foarte profesionista la orice reactie a unor membrii ai societatii nemultumiti de eficienta actului educational dintro anumita scoala , zona sau din intreaga tara. Ea trebuie sa reflecte adevarul si sa fie aproape de acea parte care in raport cu cerintele asumate a incalcat conventiile admise de ambele parti( principiile generale ale decentei morale, corectitudinii si bunatatii fata de semenii nostri ).

Este foarte important in scoala daca ne-am intreba simplu si concret :

EU CUM M-AS SIMTI DACA CEILALTI M-AR TRATA ASA CUM II TRATEZ EU PE EI ?

In functie de raspunsul dat ne vedem o parte din ceea ce am cladit in oamenii care suntem datori sa-i educam.Inducerea in eroare etica a elevilor cred ca este o crima .Deasemenea este mai mult decat un rau minor ca nu se da voie in scoala la discutii libere despre problemele cetetenesti , dar si politice , pentru a fi educati sa se apere de sloganurile politice falimentare, totalitare, muribunde la scara istoriei, pentru a sti doctrinele politice , elementele centrale ale drepturilor cetatenesti etc.

Avem nevoie de oameni respectabili, care isi pun intrebari si care sa aiba dorinta si putinta de a schimba fata de astazi a tarii, de a grabi integrarea noastra in Uniunea Eurpoeana .

Cu cine putem sa facem acestea daca in scoala nu se discuta si nu se arata drumul spre libertate maxima a omului si a cetateanului ?

A anticipa evolutia societatii europene si a trasa acum liniile de forta in educatia tinerilor este un act de curaj si de asumare a unei mari responsabilitati civice si politice . Important este cine o va face si cand pana sa nu fie prea tarziu !

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. Aurel Soare

  18/03/2009 at 6:26 AM

  foarte bun articolul si ai mare dreptate;ar merita publicat in Tribuna Invatamantului sau o scrisoare deschisa adresata celor care au bramburit invatamantul.

   
 2. Aurel Soare

  18/03/2009 at 6:26 AM

  foarte bun articolul si ai mare dreptate;ar merita publicat in Tribuna Invatamantului sau o scrisoare deschisa adresata celor care au bramburit invatamantul.