RSS
 

Archive for martie 16th, 2009

Reguli de procedura

16 Mar

Deseori suntem pusi in fata unor alegeri si trebuie sa decidem in calitate de lideri ai unor organizatii.Cum facem aceasta ? se ceeaza o dilema de a fi de o parte sau alta a baricarei si de cele mai multe ori liderul tine cont de personalitatea sa , de educatie, de experienta sa, de valorile si calitatile proprii, adica de ceea ce este lidershipul.

De obicei in Romania stilul de conducere al liderului este autocrat , in dezavantajul initiativei personale si cu multe tendinte de unica perspectiva asupra realitatii.Acest fapt se datoreaza si stilului deosebit de ierarhizat al constructiei organizationale si mentalitatii comunitare ( de tip Miorita -turma )pe care il acem si daca dorim a recunoaste si daca nu.

Solidaritatea grupului si initiativele personale creative nu prea fac casa buna intrun mediu in care seful are mereu dreptate si el le stie pe toate si pe toti ca si cum oamenii sunt inscrisi intrun tablou intro unica perspectiva a existentei lor.De aici incepe stilul rau famat al balcanismului, al punerii angajatului in rap[ort cu binele sefului si nu al institutiei.Orice raport critic asupra organizatiei sau asupra unor procese derulate in interiorul ei te conduce la a strica relatiile cu cel/cei care sunt la putere si la actul unic al deciziei.

Unii au si impresia ca ceea ce ei fac este si corect si aduce numai bine acelei organizatii.Ba, unii chiar si muncesc si se straduie sa faca ceea ce limita gandirii lor cred ca ar ajuta organizatia.Dar toate acestea inscriu o linie de succes de tip european ?Eu cred ca nu !

Incertitudinea este aerul in organizatiile strict piramidale , ierarhice in mod excesiv, birocratice , formalizate in care noi vom cauta o solutie la problemele pe care le avem pe scara ierarhica , apeland la zeul-lider care le stie /trebuie sa le stie pe toate si pe toti.

Marea greseala vine de la inexistenta unor relatii care sa aiba la baza negocieri orizontale intre membrii organizatiei si REGULI DE PROCEDURA clare, precise si de urmat la sigur pentru a aduce solutia optima in organizatie.

Aceste reguli intaresc sistemul , il destreseaza, ne scapa de autoritarismul marilor zei-mici ! si ne ofera cadrul unor scenarii care nu tin de individ , ci de organizatie. Ele lipsesc societatii romanesti in ansamblul ei si mai ales sectoarelor sanitar, educatie, functionari publici , administratie etc.

Magia culturii procedurilor ne-ar scapa de douazeci de ani de cautari si de nesolutii de prosperitate la nivel de masa, la firul ierbii/cetateanului descatusat de arbitrajele care l-au tocit civic si moral din vremea comunismului si din perioada de tranzitie.

IN atare situatie ideile noi , creatoare pot veni de la orice membru al organizatiei, chiar de la cei care sunt in conflict cu liderul, fiecare stie clar ce are de facut , ce nu trebuie sa faca si de ce este apreciat . Organizatia devine performanta prin aportul tuturor la binele firmei/institutiei.

Atmosfera este una cooperanta , benefica fiecaruia si in concordanta cu interesul institutiei si nu al unor persoane care sunt vremelnic la conducerea ei.Scopul devine binele organizatiei, profitul sau si nu al unor indivizi din interiorul ei.Ideile noi sunt binevenite, exista incredere in personal deplina, fiecare se autoperfectioneaza in acord cu politica si strategia companiei/ firmei/organizatiei.

Pricedurile ar simplifica raporturile intre oameni , ar conduce spre invatarea corecta a pasilor care trebuie urmati intro anume situatie si ar crea cadrul intaririi increderii in fortele proprii ale angajatului.

Noi nu avem nevoie de oameni care se sacrifica zi de zi , ci de oameni care aplica la timp si corect procedurile necesare pentru a desfasura eficient orice activitate .Asa omul ar sti ca este corect apreciat si nu ar fi la mana nimanui decat a lui si a constiintei lui. Sefii ar institui un control al realizarii procedurilor si ar face ca acele obstacole care se ivesc in cale unor rezultate si mai bune sa le elimine. Dialogul cu salariatii , deschis si rewsponsabil ar conduce la rezultatele care au fost proiectate la nivelul organizatiei.

AVEM NEVOIE DE PROGRAME DE TRAINING BINE CONCEPUTE PENTRU A FI INVATATE CORECT DE ANGAJATI. Atmosfera, conditiile de munca oferite, climatul derespect si de stima reciproca ,premieri si evidentieri pentru stimulare ne conduc spre afirmarea organizatiei si a fiecarui om din interiorul ei.

Daca setul de proceduri este respectat , daca relatiile umane se bazeaza pe standarde , reguli si procedee bine explicate , angajatii nu pot avea ce sa reproseze liderilor si comunicarea devine rapida , eficienta si stimulatoare .

Stimularea si dezvoltarea comportamentului ETIC al angajatilor ne conduc la afirmarea organizatiei ca fiind diferita de altele asemenea.

Daca aceste lucruri nu se afirma , atunci provizoratul si ” etica marelui lider” raman si pierde societatea.Ar fi pacat pentru cei care ne vin in urma si care -sigur – ne vor aprecia efortul/ neefortul nostru in a deveni mai performanti si mai aproape de institutiile Europei libere si democratice.