RSS
 

Archive for martie 7th, 2009

Realul

07 Mar

“Elementara deşteptăciune e o îndatorire. Mai ales pentru un creştin care trebuie să fie mereu atent la ispite. Iar prostia este o ispită … Neştirea, îndobitocirea, trecerea oarbă prin viaţă şi printre lucruri sau trecerea nepăsătoare sunt de la diavol. Samarineanul n-a fost numai bun ci şi atent : a ştiut să vadă.”
N.Steinhardt

Are Leon Bloy o idee geniala asupra „Cersetorului ingrat”, redata de Mircea Vulcanescu admirabil in „Dimensiunea romaneasca a existentei”:

„Vai celui ce n-a cersit. Nimic nu e mai maret decat cersitul. Dumnezeu cerseste. Ingerii cersesc. Regii si profetii cersesc. Tot ce este in lumina si-n slava, cerseste. Mortii cersesc. De ce ar vrea unii sa nu ma cinstesc, ca am fost un cersetor, si, mai ales un nerecunoscator?”

Admirabila scriere, la care Vulcanescu cu spiritul sau fin comenteaza c-am asa:

”prietenia cu el a fost teribila, pentru ca el socotea faptul ca a fi prieten cu cineva e un dar neobisnuit si nu trebuie sa ne ferim sa luam de pe umeri o parte din crucea celuilalt”.

Am redat asta, aici pentru a constientiza ca nu mereu ce credem noi ca este rau, este si in realitate asa ceva. Avem tendinta sa distorsionam si ce simtim si ce credem, pentru a lua felia care ne convine din realitate. Nu mereu durerea trebuie alaturata cu raul, iata: cu un cutit poti ucide pe cineva dar cu acelasi gest, aparent la fel, poti vindeca prin operatie…in esenta din exterior gesturile sunt asemanatoare, nu si rezultatele. Asta in contextul in care si durerea pricinuita de ambele miscari este la fel.

Dumnezeu nu ne vrea jalnici imitatori ci co-creatori la toate, nu simbriasi ieftini (Steinhardt) .

“Dumnezeu nu poate fi indiferent şi nici rău. Oamenii pot fi indiferenţi şi răi, dar şi dumnezei. Diavolii nu pot să fie decât răi, indiferenţi şi ne-dumnezei. Deci prefer ca eonul următor să fiu om şi să devin dumnezeu!”
I.G. “Jurnal teologic”

Totul este deci o realitatea cu multe paralele, o iluzie frumoasa, un miraj mistic! Depinde de noi ce conotatii dam acestor reprezentari spatio-temporale, de simpla fereastra, ochi deschis sau cale de acces…..