RSS
 

Archive for martie 6th, 2009

Jocul

06 Mar

Oamenii cred ca jocul este o parte a vietii fiecaruia.Orice joc presupune o strategie, o tactica, un traseu de urmat, o finalitate.Pana la urma si viata poate fi interpretata ca un joc al sortii:puteai sa fii sau sa nu fii, puteai sa ai o cale sau alta a propriei deveniri, puteai sa incerci un traseu batatorit sau sa te avanti spre orizonturi numai de tine gandite.

Jocul te antreneaza, nu te leneveste, el te conduce spre competitie.Iti creeaza emulatie spre cel de langa tine, iti da elan si te fortifica.Jocul vietii te maturizeaza , cateodata inainte de vreme.

A te juca este unul din marile acte ale vietii daca sti ca nu cu soarta ta trebuie sa o faci , nici cu a altora , ci cu unele din clipele care ne sunt date , spre rasfat sau spre intoarcerea lui in favoarea noastra.

Daca te prinzi in jocul altora s-ar putea sa pici de popa prostu si sa pierzi sau sa fii manipulat si intors din drumul tau .

Daca iti croiesti un drum al tau ai nevoie de stabilitate , de multa initiativa si de multe ore de nesomn pentru a masura de zeci de ori ceea ce doresti a traduce din gand in fapta.

In joc ai nevoie de initiativa , de pricepere, de indemanare, de abilitati care sa te conduca spre drumul tau, spre o linie proprie de a vedea lumea, de un pic de nebunie in sensul cel mai nastrusnic in care ceea ce ti se prezenta sa-i faci un nou desen, sa te apleci spre o perspectiva care pana atunci nu a mai fost exploatata si sa poti da lovitura, adica sa castigi.

In joc este bine sa fie o relatie de castig – castig si nu unul pierde, poate tot, si celalalt , calcand pe cadavre , castiga totul.

Jocul poate fi si periculos, poate sa te conduca in zone de intuneric.Atunci trebuie sa ai o scara de valori care sa te situeze in Lumina.Jocul te poate duce spre intuneric, spre o lupta a umbrelor in care raul sa te stapaneasca.

E o vreme a pierzaniei in acest caz.El te poate distruge la inceput sufleteste si , mai apoi, trupeste /fizic.E parca in vremea ce o traim .

Ce bine ar fi ca indiferent de joc sa poti sa nu te frigi, sa poti spera ca prin el capeti o noua asezare a ta in perspectiva timpului , la scara trecerii prin lume neatins de efectul lui.Dar este imposibil si atunci majoritatea ne supunem lui.

Simtim ca facem parte din el , ca in regulile lui figuram si noi , toti cei vii, ca destine multe au fost si sunt franate/accelerate de regulile jocului, ca sperantele au contur daca sunt ale jocului, daca fac parte din joc, ca viata e traita prin jocul sortii.

Jocul este VIATA, iar o data aparuta jocul o calauzeste spre un anume tip de final , care oricum e sigur.Caile sunt diferite, metodele sunt infinite, procesele sunt mereu incalcite si in toate omul trebuie sa fie lucid, sa cada in cat mai putine capcane , sa tresalte la cat mai multe opriri impuse , sa gaseasca cat mai multe iesiri spre fericire si siguranta.

Toate acestea sunt posibile daca vremea da jocului multe trasee, daca nu el este prins in timpul care-l sugruma si daca ii da omului veninul sau.