RSS
 

Archive for martie 4th, 2009

Nevoia de normalitate

04 Mar

Vremurile pe care le traim ne-au schimbat si traiectoria propriei deveniri.Suntem obligati de conjunctura mondiala si nationala sa facem intorsaturi si rasturnari negandite ca sa putem fiinta in tulburarea vremelnica a clipei.

Parca avem ceva, de sute de ani, ca la o aplecare asupra unui lucru pe care l-am dori facut temeinic sa se iveasca un obstacol, cat de mic , care sa ne schimbe totul sau sa ne duca spre o alta conceptie a cladirii acelui lucru. Pe undeva dam dovada de lucruri neterminate, neduse temeinic si consolidat la bun sfarsit.

De ce oare ?

Poate ca nu am avut intervale lungi de timp in care sa ne cladim viata in normalitate, poate am cautat noi sau altii de la noi sau de langa noi sa nu traim o vreme de firesc, de asezare si de intelegere corecta a lucrurilor.Poate nu suntem claditi sa reflectam mai mult la propriul nostru parcurs ca natiune.Poate credem continuu ca noi am avut dorinta si putinta dar nu am avut cadrul prielnic sa ne afirmam.

Toate aceste constructii cu poate … nu sunt decat amagiri si neutralizari de spirit adormit.Problema este ca nu suntem construiti spre normalitate , spre simplu, spre onestitate si firesc, apre lucrul bine facut, apre bun simt si buna guvernare.

PROVIZORATUL si GRABA ( la ce?/ la cine? / pentru ce? / pentru cine? ) ne-au dat taria actiei si implinirea clipei . Cum poti sa ai casa pe stanca in conditiile in care in minte nu-i proiectul de casa , nu este compartimentata, nu ai imaginea curtii exterioare, nu doresti asezarea ei pentru generatii , ci un adapost pe timp limitat , ca vin altii si-l darama .

Luarea mereu si mereu de la capat, incercarea de a spune ca cei din urma noastra nimic nu au facut si ca cei de acum , in sensul cei care suntem vii, facem ce tebuie , cred , ca a irosit mii si mii de forte .

Ridicarea noastra in acest timp are nevoie de normalitate , de lucru binefacut, de institutii temeinic ancorate in slujba cetateanului, de…multe!

Fara normalitate nu putem accede la bunastare, fara bunastare nu suntem siguri ca vom rezista etc.

A rezista inseamna astazi a consolida o civilizatie data noua de urmasii nostri si a indrepta un popor spre cultura si cunoastere, nu ?