RSS
 

Archive for martie, 2009

Surse alternative de informare

31 Mar

Avem astazi – si nu ne putem plange – mii de surse pentru a ne informa .Dar daca stam bine si ne gandim multe dintre ele vin mai ales din filierele occidentala si nord-americana .Nu avem o deschidere, in ultimii douazeci de ani, spre ceea ce exista in media rusa, araba , chineza etc.Punctele lor de vedere nu sunt la indemana decat pentru oamenii care stiu sa citeasca in limba lor si sa se informeze singuri.

Oricum , o intelegere luminata nu poate veni decat daca ai cel putin judecata lui Solomon . Democratia ar presupune ca individul este invatat, obisnuit sa analizeze, sa cerceteze, sa sintetizeze toate stirile care il intereseaza sau care sunt in domeniile lui de interes cetatenesc si politic .Acest lucru poate sa-l faca scoala, institutiile societatii civile, familia, grupul , o parte din organizatiile nonguvernamentale.

Participarea cetatenilor la viata comunitatii ar trebui sa se faca in cunostinta de cauza, cu o informare corecta si din multe surse alternative despre un eveniment , fapt, proces care a avut loc, este in derulare sau care ar trebui sa se produca .

Dar oare lucrurile asa se fac ? Bineinteles ca nu !

Controlul asupra agendei de surse a cetateanului este cateodata evident si el dirijat sa-si formeze – cu buna stiinta sau cu ignoranta puterii – o opinie intrun sens dorit de elementele care detin puterea economica , politica , culturala .

AVEM DREPTUL DE A CAUTA surse de informare alternative in carti, in ziare , in reviste, la alti cetateni din statul nostru sau din alte state, la specialisti romani sau straini !

Cei care detin PUTEREA ( vremelnic !) nu ne pot impune linia lor de gandire si traseul lor de logica pentru a vedea , interpreta , analiza si intelege lumea in care traim!

Convingerile si atitudinile noastre sunt protejate de legile tarii si cele europene si nu pot fi incalcate de unii sau de altii doar pentru ca ei detin parghiile puterii la un anumit moment dat.

E o mare prostie – si culmea ea se afla exprimata in toate mediile din tara noastra – sa afirmi ca oricine daca se afla la putere in momentul ” X ” nu proceda decat asa cum s-a procedat, ca daca era o alta forta politica era la fel, ca a ajunge la un anumit punct dorit nu se poate face decat pe un drum asa cum el s-a si realizat etc.

Asa ne prostim intelectual , nu mai avem de ce sa gandim , de ce sa speram , de ce sa fim diferiti , daca ni se ofera retete de fericire UNICAT si noi trebuie sa fim – in cor – de acord cu ingredientele ei.

Culmea este ca o parte a poporului este multumita de ceea ce primeste si chiar este indignata de cei care vor sa desluseasca unele lucruri , crezand ca mai mult incurca decat descurca .Sunt , cateodata , pusi la zid , folosindu-se formula – devenita celebra : ” NOI MUNCIM, NU GANDIM !”

Nu pentru ei se doreste democratia , ci pentru cei care gandesc la binele comunitatii , muncind in tihna intelectuala si rostuind gandul venit in girusurile proprii pentru a fi viu si nu leguma usor digerabila de cei minunati de mari.

 

NOI !

30 Mar

Ceea ce epoca moderna a redescoperit si a asezat in tipare cum s-a priceput ea mai bune este democratia.S-a cladit cu o privire spre Antichitate ( ca inceput al ei ) si cu o alta spre nevoile societatilor care isi puneau sperantele in puterea celor multi, celor mai multi decat un grup care a avut in evul mediu guvernarea (il mai numim “oamenii cu sange albastru” ).

S-au incercat multe formule care mai de care mai dornice de ceea ce numele ii dadea dreptul. Dar inceputul democratiei in sensul ei larg il avem dupa primul razboi mondial cand votul universal pentru ambele sexe a cuprins un mic, mic grup de state europene. Majoritatea avea ” votul universal ” pentru barbati.Dupa cel de-al doilea razboi mondial incepem a vorbi -firav si atunci- de state care au regimuri democratice . Astazi din cele 193 de state cca.70 au regimuri politice democratice !- asa ca nu este o stare de jure a omenirii chiar daca suntem in anul 2009, nu ?

Oricum am pune problema suntem la un stadiu in care omenirea trebuie sa decida daca acest sistem politic este cel mai deschis pentru prosperitatea individului si a comunitatii, daca el tinde sa ofere satisfactii depline cetateanului : participarea efectiva la decizia politica , egalitatea la vot , dobandirea unei intelegeri luminate, exercitarea controlului asupra institutiilor statului, cuprinderea tuturor adultilor de peste 18 sau 21 de ani .

Acolo unde ea este consolidata produce multe consecinte pozitive pe planul : drepturilor esentiale , evitarii tiraniei/despotismului/autoritarismului, -libertate generala , autodeterminare, autonomie morala ,dezvoltare umana plenara,egalitate politica , protejarea intereselor personale etc.

S-a realizat un altfel de sistem decat in Antichitate , ultima ramanand ca model si ca etapa a constructiei gandirii si practicii politice.

Astazi problema care se pune este a delegarii drepturilor noastre catre reprezentantii nostri , a corpului de cetateni ( toti trebuie sa voteze sau mai putini; toti sunt pregatiti in a intelege treburile comunitatii sau numai unii; toti sunt posibili alesi sau doar unii si care sunt acestia si de ce ei si nu altii etc. ), a dreptului de a ne spune parerea despre guvernarea unui stat , a apararii intereselor cetatenilor de orice arbitraj etc.

Pentru a ajunge la o intelegere reala a problemelor unui stat , ale unei colectivitati trebuie sa fii educat , sa ai minime cunostinte despre democratie, sa poti studia aspectele esentiale ale drepturilor cetateanului si sa ai puterea oferita de a fi o celula a puterii statului prin decizia/vocea/votul tau.

Cetatenii in orice regim pot face greseli dar in democratie ii costa mai mult pentru ca ei au propus constructia unui element ineficace si ei trebuie sa il suporta pana la o noua decizie de renuntare .

De aceea, parintii fondatori ai unui sistem ce se doreste democratic au pus mereu la temelia acestei nastrusnice constructii educatia temeinica a cetateanului, ancorarea lui in respectul semenului, privirea cu re
alism a ordinii si disciplinei in viata de zi cu zi .

EDUCATIA CIVICA in primul rand si apoi cunostinte , cunostinte pe domenii , pe discipline si pe abilitati.Mai clar avem nevoie pentru un tineret care sa nu se desprinda de viata obstii de mii si mii de discutii publice, de dezbateri , polemici , deliberari , de institutii care sa satisfaca setea de informatii libere si nestingherite pentru un cetatean liber si puternic in vointa sa .

Avem institutii fragile in acest sens si nici nu se vad pasi spre accentuarea formarii constintei civice , responsabile ale elevilor .Nu se prea doreste acest lucru, aceasta scoala este mult mai grea de tinut in fraul ignorantei politice si cine ar avea interesul de a destepta tinerii la intelegerea sistemului democratic ?

 
 

Sclavul autist

29 Mar

A rosti in agora un discurs este un act de vadita cutezanta .A face o concordanta intre ceea ce spui si ceea ce faci cu adevarat este o caracteristica a omului de caracter, a omului de cuvant , de tinuta morala autentica .

Confortul de zi cu zi, de rutina face din sclav un om fericit.Minciuna cotidiana, felul marsav de a salaslui in cetate pentru unii experimentati elitisti ne dau directii pesimiste pentru a redresa renasterea tarii.

Manipularea prin cuvant si zambet acid a maselor creste apatia generela si duce la o scarba fata de incercarea de a te implica in treburile cetatii.A cauta sa fugi din real, retragerea la deal si munte in sens spiritual ne face sa ne intrebam la ce folos circul daca sansele de intarire a experientei pozitive, de realizare a cladirii democratiei sunt minime si multi nu mai vad calea spre izbanda puterii ei in viata de zi cu zi a sclavului fericit de povara zilei .

Multi dintre noi , goi pe dinauntru , cautam a ne umple cu ceea ce gasim la indemana , cu substante care fac obiectul prafului de pe langa drumul de ev mediu intunecat , cu umplutura de certitudini mincinoase, pline de sol ontologic nestabil ( poate mal !).

O samanta inghetata poate invia ?

Poate DA , poate NU. Sigur, nu !

A elibera energii haotice , in toate sensurile si in toate directiile , a vorbi spre a te auzi la miez de noapte neagra, a cunoaste forme risipitoare ale violentelor de comportament necivilizat, a deforma ceea ce vezi ca e real si corect pentru un interes marunt al tau sau al grupului din care faci parte te face pe zi ce trece un sclav autist, un actor care desincronizeaza imaginile intrun univers nebunesc si draconic.

Acest spectacol a inceput sa placa , sa fie din actualitate , sa aiba zilnic public, din ce in ce mai mult, din ce in ce mai diversificat la nivel profesional.

Jocul de carnaval are personaje vii care sunt istoric moarte , are spectatori din alte vremuri de mult apuse in batranul continent, are actori, care la vremurile noi ale istoriei, sunt manifestarea scenica a unor timpuri ancestrale.

Pentru neesentialul devenit ordinea zilei ai nevoie de ochelari de cal sau de lentile de contact invers focalizate pentru a privi adevarul teatrului in care vremea istoriei ne-a blestemat sa fim.

 

Treizeci si cinci de trepte !

28 Mar

35 de ani se implinesc astazi de la instituirea in tara noastra a functiei de PRESEDINTE AL ROMANIEI. In aceasta noua demnitate de stat a fost numit – cum era posibil altfel – secretarul general al Partidului Comunist Roman, nicolae ceausescu.

Constitutia comunista din anul 1965 a fost modificata si s-au stabilit atributiile noii functii in statul totalitar. Dupa decembrie 1989 afost anulata constitutia si reinstituita functia in noile conditii istorice .La primele alegeri democratice , in mai 1990, a fost ales un nou presedinte al Republicii Romania.Constitutia din anul 1991 a instituit functia si atributiile unui presedinte de republica semi-prezidentiala .In 2003, noua constitutie intareste puterile presedintelui tarii:

” Articolul 80 Rolul Presedintelui
(1) Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.
(2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

Articolul 81 Alegerea Presedintelui
(1) Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale.
(3) In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.
(4) Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive.

Articolul 82 Validarea mandatului si depunerea juramantului
(1) Rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala.
(2) Candidatul a carui alegere a fost validata depune in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, urmatorul juramant: “Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Articolul 83 Durata mandatului
(1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.
(2) Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.
(3) Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.

Articolul 84 Incompatibilitati si imunitati
(1) In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata.
(2) Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul
(1) se aplica in mod corespunzator.

Articolul 85 Numirea Guvernului
(1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament.
(2) In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul
(2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Articolul 86 Consultarea Guvernului
Presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita.

Articolul 87 Participarea la sedintele Guvernului
(1) Presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii.
(2) Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa.

Articolul 88 Mesaje
Presedintele Romaniei adreseaza Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii.

Articolul 89 Dizolvarea Parlamentului
(1) Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.
(2) In cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singura data.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.

Articolul 90 Referendumul
Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Articolul 91 Atributii in domeniul politicii externe
(1) Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Presedintele, la propunerea Guvernului, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentantii diplomatici ai altor state sunt acreditati pe langa Presedintele Romaniei.

Articolul 92 Atributii in domeniul apararii
(1) Presedintele Romaniei este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
(2) El poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Numai in cazuri exceptionale, hotararea Presedintelui se supune ulterior aprobarii Parlamentului, in cel mult 5 zile de la adoptare.
(3) In caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, Presedintele Romaniei ia masuri pentru respingerea agresiunii si le aduce neintarziat la cunostinta Parlamentului, printr-un mesaj. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in 24 de ore de la declansarea agresiunii.
(4) In caz de mobilizare sau de razboi Parlamentul isi continua activitatea pe toata durata acestor stari, iar daca nu se afla in sesiune, se convoaca de drept in 24 de ore de la declararea lor.

Articolul 93 Masuri exceptionale
(1) Presedintele Romaniei instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta in intreaga tara ori in unele unitati administrativ-teritoriale si solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate, in cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca de drept in cel mult 48 de ore de la instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta si functioneaza pe toata durata acestora.

Articolul 94 Alte atributii
Presedintele Romaniei indeplineste si urmatoarele atributii:
a) confera decoratii si titluri de onoare;
b) acorda gradele de maresal, de general si de amiral;
c) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege;
d) acorda gratierea individuala.

Articolul 95 Suspendarea din functie
(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.
(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Articolul 96 Punerea sub acuzare
(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor, pot hotari punerea sub acuzare a Presedintelui Romaniei pentru inalta tradare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi initiata de majoritatea deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui Romaniei pentru a putea da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.
(3) De la data punerii sub acuzare si pana la data demiterii Presedintele este suspendat de drept.
(4) Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Presedintele este demis de drept la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Articolul 97 Vacanta functiei
(1) Vacanta functiei de Presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces.
(2) In termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte.

Articolul 98 Interimatul functiei
(1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
(2) Atributiile prevazute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.

Articolul 99 Raspunderea presedintelui interimar
Daca persoana care asigura interimatul functiei de Presedinte al Romaniei savarseste fapte grave, prin care se incalca prevederile Constitutiei, se aplica articolul 95 si articolul 98.

Articolul 100 Actele Presedintelui
(1) In exercitarea atributiilor sale, Presedintele Romaniei emite decrete care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nepublicarea atrage inexistenta decretului.
(2) Decretele emise de Presedintele Romaniei in exercitarea atributiilor sale prevazute in articolul 91 alineatele
(1) si (2), articolul 92 alineatele
(2) si (3), articolul 93 alineatul
(1) si articolul 94 literele a),
b) si
d) se contrasemneaza de primul-ministru.

Articolul 101 Indemnizatia si celelalte drepturi
Indemnizatia si celelalte drepturi ale Presedintelui Romaniei se stabilesc prin lege. “

Acestea sunt toate atributiile trecute in cea mai recenta lege fundamentala .In ultimii ani aufost situatii care au creat conflicte de idei intre cele doua ramuri ale puterii executive, intre executiv si parlament.Se discuta destul de des despre o posibila reconfigurare a textului constitutiei si o asezare mai clara a puterilor in stat, atributii clare ale fiecarei componente de putere , evitarea situatiilor de incertitudine a deciziei.

Poate nu ar fi rau daca s-ar trece la un parlament unicameral, cu maximum 100 de parlamentari, cate zece pentru fiecare regiune/tinut nou ( o reorganizare administrativa mai supla si mai eficienta intro era a informatiei este necesara ! ) , o descentralizare masiva si europeana a tarii , noi institutii asemenea tarilor cu organizare larg descentralizata , poate o functie asemenea celei din SUA pentru puterea executiva , un avocat al poporului cu o activitate majora si activa in stat etc.

Ziua de astazi poate va ocaziona in media discutii la un nou raport de forte intre puterile din stat intro noua tocmire a legii fundamentale.

ORICUM , GENERATIILE CARE VIN AU NEVOIE DE O CLASA POLITICA PUSA IN SLUJBA CETATEANULUI, MULT MAI SUPLA SI MAI EFICIENTA , MAI CURATA SI MAI DESCHISA CATRE NEVOILE CELOR MULTI SI CU UN TRAI SUB LIMITA CELUI DECENT, DORNICA SA REFORMEZE STATUL DIN TEMELII SI SA ADUCA NOUL IN DESFASURAREA VIETII POLITICE ROMANESTI.

 

BASARABIE – soare si vifor !

27 Mar

Astazi, acum 91 de ani , la Chisinau, prim ministrul Tarii- Alexandru Marghiloman – primea , in aplauzele participantilor, vestea ca SFATUL TARII, cu majoritate de voturi, a confirmat dorinta de Unire , conditionata ,a Basarabiei cu Romania. Se termina un proces care a inceput o data cu martie 1917 si se deschidea o epoca in care desavarsirea fauririi statului national roman era finalul.

Toate acestea in conditiile groaznice ale razboiului, ale pierderilor noastre pe toate fronturile, ale derutei clasei politice romanesti, ale stigmatului ca nu suntem in stare sa infaptuim ceea ce ne-am propus inca din august 1916.

Se mai adauga prezenta pe teritoriul nostru a cca. un milion de militari rusi veniti inca din toamna lui 1916 in Moldova libera . Acesti au ravasit teritoriul , au creat debandada si au comis multe fapte de nesupunere fata de autoritatile romane , s-au dedat la jafuri, ascultand -marea lor majoritate – de puterea sovietica , instautata de Lenin , in Rusia , prin lovitura bolsevica de la 25 octombrie/ 7 noiembrie 1917.

Maximalistii ( asa se numeau la noi bolsevicii ) au dorit sa rastoarne ordinea in statul roman si sa instaureze Republica de tip sovietic si la noi. Rezervele noastre de grane erau in Basarabia si acum erau confiscate de comunisti. Noul guvern basarabean in conditiile acestea a hotarat sa ceara ajutorul militar al Romaniei , pe care ai nostri i l-a dat , cu acceptul puterilor aliate. Generalul Brosteanu a restabilit ordinea si a mentinut puterea de la Chisinau.

Lenin ne-a confiscat tezaurul si ne-a anuntat ca-l reda Romaniei cand poporul isi va lua soarta in propriile maini ( aiurea, nu l-am primit nici astazi !).Multi dintre delegatii minoritatilor din Basarabia nu au dorit sa voteze aceasta unire, unii chiar impotrivindu-se.

Oricum, aceasta unire era CONDITIONATA de 10 lucruri expuse de delegati chiar in actul unirii. Nu a fost simplu sa gestionezi o astfel de situatie limita care s-a creat in Basarabia. Nici dupa incheierea razboiului , in anul 1919, lucrurile nu au stat mai bine.

Clasa noastra politica nu a considerat ca are o mare misiune de a realiza integrarea tuturor tinuturilor unite cu Tara in complexul romanesc si s-a dat la acte care nu o situeaza – la scara istoriei – la un loc de cinste. I-am considerat pe basarabeni oameni/romani de mana a doua , am incalcat multe aspecte ale relatiilor dintre frate si frate , am considerat ca e mai bine a ne impune interesele noastre acolo decat sa nascocim cai comune pentru o reala si dreapta consolidare economica , sociala si culturala a Basarabiei.

Am negligat sufletul lor , am impus credintei lor mafia noastra si am adus durere in locul unde trebuia sa aducem jertfa si suflet mare romanesc . Am trimis jandarmul, politaiul , invatatorul etc. fara sa stie sa relationeze corect si in mod egal cu cei din teritoriu. Ei au ramas cu un gust amar dupa ce am fost obligati sa parasim , in iunie 1940, provincia.

Si aici am o piatra pe suflet : nu aveam dreptul si cred ca nici puterea de a abandona o provincie romaneasca care s-a unit cu noi , cu mari greutati si mari sfortari, care a inceput integrarea cu noi. Trebuia la nu fim de acord cu cedarea sub nicio forma a nici unei palme de pamant romanesc .

Cred ca nimeni dintre cei vii din neamul nostru nu are voie sa dea dreptul nimanui de a ceda o bucata de pamant romanesc nimanui.

De ce nu am luptat ?

De ce au fost de acord sa cedeze ?

Toti cei de atunci din conducerea tarii si din armata sunt vinovati ! Singurii care in Consiliul de Coroana au fost impotriva au fost istoricii! Cei care nu au vrut sa luptam au fost militarii care au afirmat ca nu suntem pregatiti de conflictul cu Rusia ! Dar noi cand suntem pregatiti sa castigam cu forta armata drepturile noastre sau sa le aparam cu aceasta armata ?

Aceste fapte raman in istorie si cei de pa langa noi stiu ca daca ceri ceva Romaniei ea cedeaza destul de usor pamantul sau !

Nu este bine la scara istoriei si de aceea cred ca mai bine esti vultur o secunda , decat orice pasare veacuri, nu ?

Basarabia sufera si astazi , este intro stare jalnica si greu se mai intrepatrund interesele cu ale noastre . Ar trebui sa facem mai mult , sa trecem peste clipa politica nefasta din Basarabia si sa intarim unitatea culturala si de neam a noastra cu ei , sa incurajam orice initiativa de acolo care priveste intarirea romanismului , sa ajutam orice persoana care doreste sa studieze mai mult romaneste , sa profitam de orice dorinta a lor de apropiere de Romania si sa asteptam clipa in care putem sa redresam ce n-am dus la standarde inalte in interbelic.

In Timpul cel mare al unui neam greselile se platesc amarnic ! Sa ne bucuram sufletul de aceasta sarbatoare si sa dorim cer senin si soare mult istoriei din fata care va rezolva ca un neam sa fie – asa cum e firesc ! – la el acasa in intregimea lui , pentru taria si puterea lui !

 

Gavriil

26 Mar

Cel care a fost indrituit sa poarte marea cinste a vestirii intruparii Dumnezeului nostru in clipele de inceput ale neamurilor a fost arhanghelul Gavriil , al carui sobor in cinstim astazi.

Daca suntem in credinta crestina , avem a cauta aceasta vestire in semnificatiile ei launtrice si pline de mister. Suntem aloaturi de acest trimis din clipa aceea si pana astazi .Avem a duce mai departe incarcatura plina de mister la cei care or sa vina dupa noi.

Ce poate sa fie mai intaritor in sufletul nostru decat apropierea de clipa in care Creatorul a dorit sa-si simta si sa-si inteleaga creatia sa , sa aiba alaturi prin trup o fiinta care sa metamorfozeze Puterea CELUI Preainalt, sa faca un rost celui nerostuit, sa intareasca Fiinta cea neintarita cu marea sa putere, sa cladeasca in eternul clipei vremelnicia veacurilor, sa aseze stanca in pamantul pieritor, sa cladeasca in miscarea trecatoare a fiintelor prin lumea eterna casa nemuritoare a celui etern !

Gavriil –este ,in fapt, traducatorul clipei de apropiere de dorinta de a fi asemenea trecatorului prin lume, este vestitorul legii celei noi, este trambita viitoarei fapte a pogorarii duhului , este intaritorul faptelor bune si placute din veac in veac, este pastratorul marii taine si raspunzatorul de fapta tulburarii Marii Maici, este trambitasul puterii toiagului care aduce linistea , pacea , fericirea si indestularea in duh a oamenilor, este infaptuitorul vestirii si lamuritorul viitoarei fapte , este comunicatorul vointei divine , negociatorul desfasurarii scenariului divin, este inceputul devenirii istoriei celei noi.

O scriere a unei noi istorii nu poate sa nu tina seama de acest demers al vestirii .Intrarea in lume a Mantuitorului, a Dumnezeului OM a intarit lucrarea Creatorului cu pogorarea Lui in starea de Trecator, de creat, de simtire a simturilor, de ardere a timpului si de terminare a vesnicului.

Misia sa a fost mareata iar maretia sa a fost misiunea sa .Intrarea sa in istorie e prin vestire si rananerea lui este prin comunicare.Arhanghelul traieste cea mai mare experienta care poate sa fie data cuiva de Creator sa aiba mesaj de la Cel de SUs , sa stie sa-l armonizeze cu cel care va primi mesajul , sa dialogheze cu Maica Lumii si a DUmnezeului nostru inainte de a fi de acord si mai ales dupa ceremonia de acceptare , sa vada singurul din istoria lumii chipul Maicii la acord, trairea sa , sa traduca modul in care are loc legatura nefiintei cu Fiinta , sa prevesteasca drumul in lume a lui Hristos si maretia pe pamant acelui care a cladit lumea si toatele din transa .

Vremea de astazi a pierdut multe din slefuirile de cuget indreptate spre sensul clipei de renastere a omenirii prin cuvantul intrupat in OMul efemer.

Poate vremea ce vine ne va da satisfactii multe si intemeieri infinite pentru a cuteza ca putem sa ramanem .

 

O TAINA a unei omeniri in agonie !

25 Mar

Suntem la ceasul cel mare al timpului ce ne va viata si sens in istorie : Blagovestenie / Bunavestirea .O mare taina de nimeni stiuta a schimbat soarta omenirii si a dat un nou si viguros sens vietii Intruparea dumnezeului in chip de om , prin vointa sa si prin mii si mii de lagaturi cu creatiile Lui.

Am studiat mult aceasta zi , semnificatia ei , marea taina si nu am putut sa o cuprind cu mintea mea de muritor! Suntem mici si nefolositori cu ratiunea pentru o intelegere dincolo de noi a acestei realcatuiri in trup a Domnului si Dumnezeului nostru.

Venirea pe pamantul creat de El si in chip de Om a Dumnezeului nostru este salvarea noastra de la a fi simple exemplare a unei specii care nu-si avea un sens decat daca ar fi fost in Lumea creata si Creatorul ei .

E o sarbatoare a sarbatorilor si o bucurie a marilor bucurii a devenirii Fiintei in dezvoltarea ei . Este Semnul indumnezeirii noastre daca acceptam vestirea cea noua : Fiul este Tatal si Dumnezeul nostru din veac in veac si de-a pururi !

De astazi natura redevine parte a invierii si mesager al faptei, vietatile sunt in slujba celui care intemeiaza Lumea si ordinea in TOT este spre devenire si inaltare a firii celeimari a Necuprinsului din creatie.

” FIE MIE DUPA CUVANTUL TAU ! ” – sunt pecetile de aur ale noului sens dat Omului si creatiilor sale , sunt glasurile intruparii pamantului in duh drept si sfant , sunt luminile neprihanite ale Luminii, sunt clipele de taina a Marii Taine a apropierii celor de necuprins in finitul sortii muritorilor, sunt cerestile fapturi incarnate in framantarile pamantesti ale Dumnezeului tuturor.

Avem a ne boteza in duhul zilei de astazi , avem a cladi in esenta deciziei de astazi , avem a cere dreapta facere a cladirii noastre in milostivirea Maicii.

Femeia , de astazi , prin marea sarbatoare, isi intra in rolul ei de pamant fertil, de pestera, de rod util, de ancora a viului , de strana a Tronului , de faptuitoare a Tainei , de mister al Misterului increderii in ceea ce Dumnezeu a cladit.

Este clipa in care noi cei muritori avem dovada ca Dumnezeu s-a intrupat pentru a fi alaturi de creatia Lui, de framantarile si necazurile ei , de tulburarile si bucuriile ei .

Aceasta zi ne indreptateste a spera ca poate veni si ziua in care sa avem incredere in semenul nostru , in alaturarea chipului viului de acum cu orice chip dat de Domnul noua in vremea istoriei.

 

Paine si circ !

25 Mar

Am participat astazi la un spectacol de revista ce s-a ivit in urbea noastra .Reprezentantii Teatrului C-tin Tanase din Capitala au fost in oraselul nostru.O suta patruzeci de minute de divertisment de proasta calitate , de adormit multimea si de oferit circ pentru muritori.

Sunt cei din generatia anilor saptezeci si apoi e lipsa la apel.M-au incantat Adrian Enache si “cuplu ” Nae Lazarescu si Vasile Muraru.In rest, sters, sters si anapoda cu vremea pe care o traim.

Ma gandesc ca cei multi poate au nevoie de mai mult si de calitate ca altfel, vai de noi !

O sala amarata si distrusa parca de cutremur adapostea un grup de oameni cam osteniti si in afara timpului real al unei tari care cere ajutor si in interior .Proasta alcatuire a ceva depasit ca forma si ca esenta ! In rest , numai bine in spectacol: trupa de balet, revista cu toate ale ei .

 

Principiul moral

24 Mar

A cladi scrisul istoric de cele mai multe ori credeam ca tine de o analiza temeinica a multor surse istorice gasite , citite , intelese si analizate judicios din punct de vedere istoric : cauzele, devenirea faptelor si altele explicate de mine intro postare mai veche.

Imbatranind si vazand altfel lumea in care si eu imi duc clipele am rostuit ca numai gugustucii pot scrie fara un principiu moral intemeiat si plin de smerenie. Nu poti aseza un gand despre trecut decat daca ai cu tine si la tine indreptarul moral , prisma prin care poti observa in detaliu faptele , evenimentele, procesualitatea istorica a devenirii omenirii.Spre ce ne indreptam ?Care este scopul devenirii noastre in istorie ? De ce consideram fapte mari unele lucruri si pe altele le omitem ?

Daca la toate am avea o calauza constanta a ceea ce este important in viata unei comunitati atunci poate am vedea altfel lucrurile in scrisul istoric .Prea suntem cantonati intrun demers care ori are o logica romantica , de factura indoielnica pentru prezent, ori suntem intrun scris care nu foloseste nimanui nici macar istoriei aride de tip pozitivist.

Ce ar trebui sa facem ?

Sa gasim acel principiu moral al valorizarii trecutului pentru a aseza in rosturile cele mari VIATA si LIBERTATEA OMULUI si a trece la a condamna tot ce nu se inscrie pe acest sir de fapte demne de o omenire ganditoare.

ISTORIA are inn scrisul ei mii si mii de frapte care descriu crime, crime si iar crime mai toate cu temeinicie argumentate ca necesare pentru ca aduceaubinele nu stiu cui.Adica oamenii omorau oameni si noi laudam crima, justificand-o prin diferite argumente .Cred ca in constiinta epocilor istorice crima mereu a fost justificata ca salvatoare pentru diferite grupuri si ne-am acomodat cu asasinatele , cu razboaiele, cu tulburarile sociale sangeroase, cu fel si fel de crime in numele nu stiu caror interese .

Educatia nostra este de intemeiere a crimei, a distrugerii semenului , avand o venerare deosebita pentru acei semeni ai nostri care au omorat oameni , care au avut decizii de distrugere a mii si mii de vieti. In cartile de istorie avem sute de mari criminali care au – culmea- si fotografiile lor in manualele de istorie si sunt considerati mari oameni, argumentand ca scopul scuza mijloacele si ca ei bine au facut pentru …

RAUTATEA MIJLOACELOR este mereu rascumparata in istorie de SANCTITATEA SCOPURILOR ! Oare ? A conserva ceva – fie el si ceva nobil – cu ajutorul crimei este o ruina si nu foloseste ca model in a educa oamenii care au nevoie de exemple morale.Nu poti sa lauzi crimele facute in numele unor idealuri , nu poti sa fii de acord cu iacobinii care au fost niste teroristi ai epocii lor ?!!

NU poti sa pui egal intre ceea ce este SUS cu ceea ce este JOS, intre CEL DE SUS si oameni, intre RAU si BINE ! Si totusi in acest sens ar trebui sa rescriem istoria si sa punem in discursul cel mare al unei natii faptele de izbanda crestineasca , modelele de sacrificiu pentru semeni, apropierea de oameni si nu crima dintre ei, faptele de unire si nu de lupta si de dezbinare, lucrurile care au facut normalitatea zilei si nu pustiirea clipei in care am fost prezenti etc.

Unde sunt cei care au creat lucruri folositoare omenirii si nu bombe, armamente de distrugere in masa etc ? Unde se invata despre cei mari in creatie culturala si in daruire de semeni si nu in descrierea amanuntita a crimelor de zi cu zi din istoriile tuturor statelor .

Ma uimesc ca Biserica – nici cea ortodoxa , nici cea catolica – nu a protestat niciodata la asemenea abordari si mai mult ea erau prezenta la actele crimelor prin diferitele slujiri de o parte sau de cealalta parte a baricadei.

Napoleon – cum scria Dostoievski in Crima si pedeapsa – este in toate cartile de istorie, chiar si cu poze, si el a omorat toata floarea cea vestita a tinerimii europene de o parte sau de alta a baricadei etc.Si altii si altii…

Nu poti sa intemeiezi respectul intro comunitate si sa aduci norme morale si in acelasi timp sa fii de acord cu crima din discursurile tuturor.

Poate sansa acestui secol si mileniu este sa reaseze scrisul istoric pe acele fapte mari ale apropierii omului de om , ale acelor oameni care au cladit , pe tacute si in normaliate, omenescul din noi si ne-au dat , fara sa ne ceara nimic dreptul de a ne bucura de Lumina.

 

Rasaritul noii lumii poate veni de la RASARIT !

23 Mar

Lumea trece printro criza la nivel global provocata sau inerenta dezvoltarii capitaliste.Solutii de la cei care sunt perdantii cei mari ai ei nu prea se vad . SUA au supralicitat sistemul de valori fara de acoperire , au distrus cu buna stiinta pietele secundare ale capitalurilor mondiale , a mestesugit un mecanism satanic de iesire din criza pe seama tuturor. Oare nu sunt toate acestea dovezi ale descresterii puterii lor pe plan mondial !O epoca pe care ei au deschis-o in jurul anilor 1900 se inchide – in dezastru – acum .Suprematia SUA va inceta si nu mult mai este cand si ei trebuie sa recunoasca terminarea ca[pitolului deosebit al lor de dominatie mondiala .

De cel putin treizeci de ani SUA cauta un nou drum al prosperitatii , dar avand la baza mecanisme economice libere in care marile capitaluri ale puterilor infrante in cel de la doilea razboi mondial sunt cele care au patrus masiv in economia americana .Ele erau un colos cum picioare nipone, germane etc.

A cauta un nou rasarit al lumii trebuie sa faci un efort si sa-ti intorci capul spre Japonia , China , India, Micii Dragoni , intrun cuvant : Rasaritul. Tarile din aceasta zona sunt in fruntea progresului acestei lumi si ele devin modelele a ceea ce dorim a fi in acest secol. Ne place sau nu Europa , SUA au mersul lor, in ritmul lor .Ele au dat lumii propria lor devenire dar gata aceasta nu mai este cea care revolutioneaza fortele esentiale economice ale lumii.

Harta noua a lumii trebuie sa aiba in centrul ei Japonia si bazinul Oceanului Pacific ca baza de comert mondial, in care fluxurile de marfuri sunt cele mai accentuate.Europa, SUA au pierdut ca foarte multe fonduri au fost irosite spre inarmare, spre conflicte inutile si ineficiente la scara civilizatiei mondiale si au pierdut.Ceea ce am castigat de la ele este esential : cladire pe baze noi a lumii moderne : DEMOCRATIA si viata in libertate.

Ele nu pot fi negate si nici anulate. Orice noua constructie mondiala trebuie sa tina seama de aceste realizari si are obligatia sa nascoceasca noi laturi pentru adancirea acestor drepturi si pentru o viata mai buna data cetatenilor. Deasemenea trebuie sa faca legiuiri pentru redistribuirea veniturilor si in favoarea celor mai saraci pentru ca altfel nu pot rezista cei care au bogatie.

Japonia, China , etc. pot gasi – daca nu au si gasit – o cale a prosperitatii generale neincalcnd legile pietii libere.Lumea ar trebui sa ia in considerare adoptarea unei alte abordari a capitalismului si sa invete din raspunsul acestei regiuni la criza economica si financiara din anii ’90, in incercarea de a preveni recesiuna economica actuala.

Stilul acestor tari de a face capitalism este deschis catre globalizare, insa echilibrat de programe puternice pentru protectia cetatenilor si un sistem de educatie dschis si in care cei saraci pot patrundu daca fac fata cerintelor. Modelul japonez are sansele de a fi cel mai bun sistem.

Politicienii japonezi au dat dovada de intelepciune in anii ’90 si nu au recurs la protectionism pentru a combate criza. Companiile au facut restructurari importante si au devenit foarte competitive.Protectionismul nu mai merge si a adapta economia la globalism este sarcina fiecarui guvern care vrea binele cetatenilor sai.

EDUCATIA LOR este deosebita si cred ca spre ei ar trebui sa privim si sa invatam .A chema experti din Japonia, a ne consulta cu ei a vedea calea spre care ar trebui sa mergem ar fi o solutie viabila in aceasta stare de provizorat continuu. Modelul luat din Franta devin caduc si plin de gauri negre !
Inca se mai poate face ceva daca este vointa politica, nu ?