RSS
 

Zvacnirea tineretii femeii -o curba de sacrificiu !

08 Feb

La Barlad am avut – in ziua de 05.02.2009 – onoarea sa fiu invitat a vedea muzeul maestrului Marcel GUGUIANU ( fiu al locului ).

In primul rand , nu prea stiam mare lucru despre personalitatea Domniei Sale , nu eram in tema cu marile sale creatii si vizita a fost – pentru mine- un mare eveniment in viata mea .

In al doilea rand, am ramas impresionat ca autoritatile barladene si vasluiene au fost in stare sa faca o investitie uriasa pentru ca opera acestui sculptor sa-si gaseasca spatiul cuvenit in acest oras . Cinste lor ! Altfel spus , iata ca se poate sa fim si in normalitate , firesti si sa stim sa ne apreciem valorile nationale !

Guguianu – maestru al torsului feminin , adolescentin , al formei fara de ascuns si de invidiat al femeii tinere si eterne !

Am ramas impresionat de CIOCARLIA , de IDILA , de multele statui care aveau ca nume : ELAN etc.Am vazut peste 140 de lucrari de sculptura , multe desene , figuri in lut neterminate .

La etaj , cum intri , pe dreapta , te intampina apostolul IUDA ( de ce oare ? ), apoi ceilalti sfinti apostoli .Pe centru , sus , la un loc de cinste , apostolul Matei , in dreapta sa apostolul Ioan si in stanga o figura avand ca titlu Elan.De jur imprejur ceilalti sfinti apostoli pana la 12 ( realizati in cupru lustruit ) .

Muzeul mai are si un spatiu generos in curtea sa , unde sunt si aici expuse operele maestrului in marmura alba cu aceleasi forme de viata feminina, pline de puterea varstei , de elanul vietii care poate da viata , de taria acestui exemplar uman care poate recladi lumea la dorinta ei , care forteaza universul si spiritul pentru a-i revitaliza in orice clipa a devenirii.

 

Leave a Reply