RSS
 

PERICOL-Neo-Nazism in Europa !

19 Feb

Acest fenomen are , in ultimul timp , in media , spatii largi, cu privire la atacul organizatiilor neo-naziste asupra unor cetateni, institutii si asupra ordinii de astazi a Europei.

Lucrurile sunt si mai grave cand vedem inmultirea organizatiilor de factura nazista in Italia ( sunt cu miile ), unde multe dintre ele au o atitudine extremista, xenofoba, rasista ,antiromaneasca fata de unele acte produse de unii conationali ai nostri, din care multi sunt cetateni romani de etnie roma .

Atitudini extremiste sunt la multi politicieni, institutii, oameni de diferite profesii si stare sociala din peninsula . S-a ajuns la instigare la ura, la violenta , la indemnuri la crima contra romanilor din Italia .

Aceste lucruri cred ca au scapat de sub controlul autoritatilor si cu al lor concurs se acutizeaza.Nu zic ca avem unii conationali care au provocat acte care au deranjat opinia publica italiana , dar a considera pe toti romanii ca sunt criminali, salbatici, fiinte gregare , care trebuie ucise este o cale grava , plina de vicii de logica si de spirit civilizat.

Si eu condamn cu fermitate toate actele care au fost produse de unii romani in orice parte a lumii si la noi in tara .Dar de aici la a se ajunge de a incrimina un popor intreg , o natiune care este egala cu celelalte din Europa Unita este o cale foarte lunga .

Recomandările Consiliului Europei

Recomandarea nr. 1 din 2001 a Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), organ de monitorizare al Consiliului Europei cere statelor membre (deci și Italiei) următoarele:

„În conformitate cu obligaţiile internaţionale menţionate mai sus, să fie adoptate măsuri, inclusiv, dacă este nevoie, măsuri juridice, pentru combaterea organizaţiilor rasiste – fiind conştienţi că acestea pot reprezenta un pericol la adresa drepturilor omului şi grupurilor minoritare – inclusiv interzicerea unor asemenea organizaţii dacă se consideră că astfel se contribuie la lupta împotriva rasismului;

- Să sensibilizeze publicul larg asupra legislaţiei în domeniul combaterii rasismului, xenofobiei, antisemitismului şi intoleranţei;

- Să acorde prioritate urmăririlor penale împotriva delictelor cu caracter rasist sau xenofob şi acestea să fie desfăşurate într-o manieră energică şi consecventă.”


De ce s-a ajuns aici ?

Pentru ca mai in toata Europa s-au inmultit aceste organizatii de extrema dreapta, inclusiv la noi, pentru ca oamenii trec printro criza de proportii si este mai bine sa vezi tapii ispasitori la altii si nu in ograda proprie, pentru ca de la terminarea razboiului pana astazi nu s-a mers cu o masura dreapta , clara , precisa , ferma de radiere a oricarei incercari de a infiinta , produce sau sustine o asociatie, fundatie , organizatie, partid de nuanta neo-fascista, ca s-a tolerat propaganda fostilor fascisti , membri ai diferitelor organisme naziste, au fost admise intalniri ale veteranilor fascisti , nazisti , SS, etc., cateodata sub obladuirea unor autoritati statale .

In Romania exista texte de legi care interzice aceste organizatii, dar ele sunt , nu ?

Legea 51/1991, a sigurantei nationale:

“Art. 3. Constituie amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei urmatoarele:
h)Initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept se constituie in amenintare la adresa sigurantei nationale.”

Cred că aici lucrurile sunt clare.

Ordonanța de Urgență nr.31/2002 privind interzicerea organizațiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob:

Art. 3 – (1) Constituirea unei organizatii cu caracter fascist, rasist sau xenofob se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si aderarea la o organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob, precum si sprijinirea sub orice forma a unei organizatii avand acest caracter.

Art. 2 – In sensul prezentei ordonante de urgenta:
a) prin organizatie cu caracter fascist, rasist sau xenofob se intelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care isi desfasoara activitatea temporar sau permanent, in scopul promovarii ideilor, conceptiilor sau doctrinelor fasciste, rasiste sau xenofobe, precum ura si violenta pe motive etnice, rasiale sau religioase, superioritatea unor rase si inferioritatea altora, antisemitismul, incitarea la xenofobie, recurgerea la violenta pentru schimbarea ordinii constitutionale sau a institutiilor democratice, nationalismul extremist. In aceasta categorie pot fi incluse organizatiile cu sau fara personalitate juridica, partidele si miscarile politice, asociatiile si fundatiile, societatile comerciale, precum si orice alte persoane juridice care indeplinesc cerintele prevazute la prezenta litera”

Codul Penal al Romaniei

“Art. 317. – Instigarea la discriminare
Instigarea la ură pe temei de rasă, nationalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenentă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, articolul 15

“Art. 15 Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intra sub incidenta legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propaganda naționalistsovină, de instigare la ura rasială sau nationala, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat impotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități si legat de apartenența acestora la o anumită rasa, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Conform alineatului 1. a art 26 a aceleiași Ordonanțe contravenția pentru infracțiunea prevăzută la art. 15 se sancționează cu amenda de la 600 lei la 8.000 lei, dacă discriminarea vizează un grup de persoane sau o comunitate.

Eu zic ca aceste probleme trebuie sa fie tratate cu mare responsabilitate si sa nu fie lasate ca se rezolva de la sine . Grav este ca ele se dezvolta si ca au acum un teren fertil in vremea care o traim.

 
 

Leave a Reply

 

 
 
 1. Vasilescu

  25/02/2009 at 2:35 PM

  nu inteleg de ce este considerat o infractiune faptul ca port un tricou cu o zvastica sau alt insemn nazist, asta in vreme ce o multime de oameni poarta tricouri cu poza lui che guevara sau insemne ale fostei URSS?

  daca de 60 ii tot condamnam pe nazisti (oe buna dreptate uneori) de ce nu condamnam cu aceeasi masura si regimul comunist (cel mai criminal regim din lume dupa parerea mea)?

  cati oameni au murit in europa din cauza nazismului si cati din cauza comunismului?
  cati fosti activisti comunisti se regasesc si azi in structuri de conducere?

   
 2. Vasilescu

  25/02/2009 at 2:35 PM

  nu inteleg de ce este considerat o infractiune faptul ca port un tricou cu o zvastica sau alt insemn nazist, asta in vreme ce o multime de oameni poarta tricouri cu poza lui che guevara sau insemne ale fostei URSS?

  daca de 60 ii tot condamnam pe nazisti (oe buna dreptate uneori) de ce nu condamnam cu aceeasi masura si regimul comunist (cel mai criminal regim din lume dupa parerea mea)?

  cati oameni au murit in europa din cauza nazismului si cati din cauza comunismului?
  cati fosti activisti comunisti se regasesc si azi in structuri de conducere?