RSS
 

O iarna a greutatilor

02 Feb

Ca anotimp avem a spune ca avem iarna, ca afara este frig, cateodata ninsoare, ploaie, vreme rea etc. Oamenii sunt imbracati mai gros, poate in culori mult prea mohorate, sterse, fara culoare, pentru ca asa au si trairea momentului.

A venit asupra lumii si a noastra o iarna a greutatilor, o iarna a celor mai napraznice ingheturi , a intrarii lumii intro era a marilor greutati , a crizei economice , care, zic unii, ne-a luat pe nepregatite ! Oare ?

Suntem in fata unei noi provocari in care cei care sunt in real , cei care au construit casa pe stanca unor afaceri solide, cei care au riscat mult , dar au investit in ceea ce sa cere, in ceea ce consumatorul mondial sau zonal are nevoie, aceia rezista in vijeliile care sunt si in uraganele care vin.


Dar noi, cei care avem o alta definire a realului lumii si al nostru , care observam , pe tacute si in murmur , lumea in valtoarea istoriei prezente parca , mai mult decat niciodata , am fost prinsi fara o mare pregatire a ivirii unei crize. Ceea ce e mai rau este ca nici sufleteste , spiritual nu ne-a prins bine aceste timpuri de restrictii maxime.

Oamenii o duc rau , ba unii chiar foarte rau, veniturile lor sunt la limita subzistentei, au probleme in acoperirea nevoilor elementare , primare , biologico-materiale/animalice , neputandu-se vorbi de acoperirea unor nevoi elevate, superioare, care tin de satisfactii inalte.

Parintii mei care au muncit destul de mult la stat, tata- 39 de ani si mama vreo 25 ani ( amandoi au peste 70 de ani si de catva timp au implinit si 50 de ani de casatorie ), abia isi pot acoperi aceste nevoi si sunt la varsta la care ar fi trebuit sa se bucure de munca depusa si sa se plimbe prin tara , sa mearga in statiuni , sa se odihneasca si sa mearga sa viziteze Europa, macar tarile invecinate. Poate ca meritau asa ceva , poate ca pentru asta au muncit , in cinste si credinta , in aceasta tara ? Dar , e posibil ca in anumite momente sa nu poata avea nici strictul necesar ? De ce ?

Aici e vorba de rasplata muncii corecte pe care noi nu am stiut niciodata sa o facem ! Tot timpul ne-am vaitat ca nu sunt bani , ca nu avem puterea materiala de a rezolva toate problemele ivite ! Oare ?

Cred ca e vorba , in primul rand , de o anume mentalitate proasta , de o anume traire in nimicnicia clipei in care unii , care sunt la actul deciziei , nu au ca scop grija pentru cei care sunt multi si cu putine resurse de a fi in viata oameni. Ne-am multumit cu putin , cu foarte putin si daca se poate cu deloc si am ajuns la fundul sacului , la disperarea celor multi si neputinciosi.

O alta cale ne e cu putinta ne a o vedea , de a o aplica si din nou , nu noi trebuie sa inventam apa calda , avem modele , avem solutii, avem putinta de a o face .

Ne trebuie vointa de a restructura TOTUL in favoarea cetateanului liber, corect cu institutiile statului , in dorinta lui de a fi respectat .

 

Leave a Reply