RSS
 

Maseificarea

07 Feb

Dupa ani multi traiti in diferite regimuri de nuanta totalitara asistam , acum, cu neputinta , la ivirea unor indivizi care inregimenteaza grupuri mari de oameni spre idei care nu apartin societatii deschise care cu greu sa naste in Estul Europei.

Procesul maseificarii indivizilor capata accente uneori penibile si greu de a trece neobservate, cand sunt produse in plina zi , la soarele virtutilor !

Bunaoara, sensul curgerii vremii este inteles in diferite nuante de fiecare om , de fiecare vietuitoare , dar cladirea unei dimensiuni a realului , realizarea unor temelii pentru intelegerea rostului omului in acest univers terestru apartine , si ca se doreste si ca nu se doreste , ISTORICILOR , politologilor, sociologilor etc.

A veni cu propriile trairi, cu stari emotionale care apartin unor firesti atitudini si a cladi fapte care se pot inscrie in inchipuiri frante de obstacole limitative de cunoastere sunt in constructia maselor ” realitati “.

Ele sunt reflectate in anumite perioade , atat de normalitate dar , mai ales de tulburari economice si sociale, de unii lideri de opinie care le da un sens trairilor lor, le canalizeaza devenirea nu in Adevar ,ci in puterea masei , care poate rasturna su impune vointa ei .

Istoria , ca stiinta , si este asa , chiar daca unii cred ca ea se scrie dupa ureche sau comenzi politice, consemneaza si impuneri de rute de dezvoltare sociala globala din partea maselor. Aici este problema : care este raportul care poate conduce o natiune la progres _ sa crezi in puterea maselor si sa mizezi pe trairea ei sau sa sesizezi rosturile salvarii si dezvoltarii ei si sa o faci sa mearga pe acel drum ?

Rolul intelectualului cred ca se inscrie pe linia descoperirilor acelor cai de a dezvolta neamul care sa ridice pe majoritatea semenilor si sa croiasca , uneori cu accente de impunere, un drum de fiintare a tuturor in viitorime.

Falsa impresie ca oricine poate cobori in istorie si de aici el va vedea viitorul s-a vazut de ani buni ca nu este asa .

Orice constructie noua a structurii unui stat nu se face decat printro cunoastere , in detaliu aproape , a modului de a fi al acelei comunitati .

Altfel, poti cladi , dar printro munca migaloasa de a explica si a comunica in realul vietii ce se doreste a fi in urmatorii zece-douazeci de ani, care sunt strategiile de urmat si micile drumuri de realizat.

Costurile sunt enorme si ele se observa si in social , cand apar forte care cladesc impotrivirea sau incetinirea proceselor de sudare a organismului la cultura si civilizatia europeana.

 

Leave a Reply