RSS
 

Istorie si istorii

17 Feb

Avem a face diferenta intre ceea ce spunem istorie si diferitele istorii pe care omul le-a produs in timpul devenirii lui.

Istorie – inseamna trecerea omului prin timpul unic si faptele, evenimente, procesele produse de el pe un anumit spatiu, mai mult sau mai putin aflat in proprietate, stapanire etc.

Istorii – sunt toate produsele umane , in scris , despre istorie.Dinaintea scrisului este si mai greu a ne produnta la un scenariu de istorii diferite in care compunerile , mai realiste sau nu , isi au rostul lor.

Aceste scenarii, puneri in perspectiva timpului in care traiesti a unor fapte istorice trecute, cauta a imprima gandul vremii, al istoricului si al partii de documente, mai multe sau mai putine , studiate de autor.

Ne place sau nu , avem atatea istorii, cati istorici au scris si atate fapte , cat epocile au permis a investiga .Ideologiile, doctrinele , teoriile de toate felurile : filozofice, politice, religioase, culturale -au dat si ele aspecte de intel;egere diferite desfasurarii proceselor, evenimentelor, faptelor istorice.

Sursele istorice au capatat veac de veac , deceniu dupa deceniu si an dupa an mereu alte si alte conotatii, intelesuri si cai de aprofundare diferita a lor. Ele sunt in vremuri rascolitoare esenta scrierii de istorii , ele se supun griji vremii de a le sesiza , ele prind insemnatate in timpul coacerii intelegerii unui filon anume de a privi lumea.

Totul e in seama perspectivei in care societatea si istoricul se afla .

 

Leave a Reply