RSS
 

Archive for februarie 21st, 2009

Daruire … coliva si Sambata Mortilor

21 Feb

Astazi ,la noi, la romani este Sambata Mortilor, adica o aducere aminte , a fiecaruia de cei dragi , din neam in neam , din partea sotiei si din partea sotului , rudele plecate mai repede decat noi la ceruri.

Trupul cel nevazut al poporului ( neamul nostru cel mic ) se reuneste astazi intrunul singur spre taria acelui neam . Poate nu intamplator copiii sunt cei care duc traditia , cu o conditie : sa fii vazut si sa fie educati in respectul stramosilor. Toti mergem spre acelasi drum ,de mii de ani , important este cum si cu cine suntem alaturi.

Momentul acesta mi-a dat posibilitatea de a ma gandi la COLIVA care se da de pomana in acest ritual de pomenire. Ea este o prajitura ce vine de la geto daci si este data numai la parastase, pomeni, inmormantari etc.Stamasii nostri ne-au lasat spre aducere aminte o delicatese care iata noi nu o folosim la alte sarbatori , ci numai la pomenirea mortilor si , mereu , o dam GRATUIT semenilor. E ceva , nu ?

Ar trebui reflectat mai mult asupra insemnatatii acestui gest ! Coliva ar putea fi prajitura noastra nationala , dar poti sa o impui in acest mod ?

Cand era mic . acum peste patruzeci de ani, mamaia ma punea sa aleg graul de neghina si restul de impuritati si apoi il spalam in doua – trei ape, il puneam in piua de lemn si cu o piatra sub forma unui batator frecam graul si ii scoteam pleava . La sfarsitul unei operatii de acest fel il frecam in maini, il vanturam si apoi inca de doua ori faceam la fel. Apoi ,era pus un pic la soare si pregatit pentru fiert , la foc mic , in tuci de aluminiu , cu sare.

Nuca pentru coliva , dupa ce era scoasa din nucile aflate in podul casei, era pusa tot in piua si faramitata .Dupa fierberea graului era pus intro copaita de lemn spre a se raci . In dimineata zilei de mers la biserica , pe la orele cinci – sase, erau framantate graul fiert , nucile, mierea si zaharul pana formau o legatura puternica intre ele si deveneau toate maronii-albicioase.

Se punea , apoi, esenta de rom sau coaja de lamaie .Erau pregatite tavile si se aranjau colivele .Pe ele se puneau nuca macinata , data prin masina , zaharul pudra si , la sfarsit , pe coliva , se punea semnul crucii cu un obiect din marmura alba , ca o stampila .Cateodata mai punea cacao sub forma crucii.

Asa se ducea cu ea la biserica si dupa slujba si impartit treceam la mancat , la greu, coliva .Mi-a placut dintotdeauna si cred ca este un deliciu si imi pare rau ca nu o putem consuma decat in atari situatii.

Merita mai mult acest fel satios si foarte gustos fel de mancare . Getodacii ne-au transmis-o prin daruire si noi la randu-ne mentinem acest ritual . Mari intelepti au fost pentru ca nimeni nu ne-a putut face sa ne schimbam in aceasta directie , poate am adus unele innoiri vizavi de arpacas in loc de grau etc. Dar esenta este aceiasi.

 

S.U.A. si criza

21 Feb

Pe data de 18 februarie 2009 a fost publicata minuta intalnirii membrilor Federal Open Market Committee (F.O.M.C.) care a avut loc 27-28 ianuariea.c.

Acest document ne da noi informatii legate de posibila evolutie a economiei americane in 2009, 2010 si 2011 iar prognozele sunt urmatoarele:

* in 2009, PIB-ul este estimat a se contracta cu un procent cuprins intre -1.3 si -0.5%, urmand ca in 2010 economia sa revina pe crestere (+2.5-3.3%) iar pentru 2011 procentul este si mai optimist:+3.8-5%. Comparativ cu previziunile facute in octombrie, cifrele pentru acest an sunt semnificativ mai mici, la momentul respectiv FOMC contand pe o crestere de pana la 1.1%;

* rata somajului va atinge 8.5-8.8% (acum este 7.6%) pana la sfarsitul anului curent, urmand sa scada la 8-8.3% in 2010, 6.7-7.5 in 2011 iar pe termen lung sa ajunga la 4.8-5%;

* inflatia este prognozata sa creasca cu 0.3-1% insa unii dintre membrii acestui comitet cred ca vom asista chiar la deflatie, deci o scadere a preturilor de pana la -0.5%.

Conform FOMC, economia va continua sa se deterioreze in T1, urmand ca in T3 sau T4 sa isi revina usor, mai ales datorita celor doua programe de stimulare a activitatii economice, cel de 700 mld. de dolari aprobat de Bush si cel de 787 mld.de dolari a lui Obama.

Proiectiile oficialilor americani sunt moderat optimiste, spre deosebire de majoritatea analistilor care sunt de parere ca SUA vor trece printr-o recesiune lunga si severa.

Prognozele pentru 2009 mergand de la -2.5% la +0.2% (evolutia PIB) si intre 8% si 9.2% in ce priveste rata somajului.

De stabilizarea economiei americane depinde evolutia economiei mondiale in urmatoarea perioada, iar diversitatea de opinii emise pe marginea acestui subiect arata faptul ca nimeni nu poate spune cu siguranta ce se va intampla.

Daca in urmatoarele 18-24 de luni situatia pe plan mondial nu se va stabiliza (chiar daca vorbim de o stabilizare pe minime), va deveni clar faptul ca efectele negative pe care aceasta criza le va produce vor fi mult mai mari decat cel mai prost scenariu imaginat de autoritati.

Oricum, aceasta criza ne impune a vedea ca exista o economie mondiala puternica , ca toate convulsiile de acum ne conduc catre reproiectarea economiei la scara planetara , ca evolutiile nationale ale economiilor emergente trebuie sa se incadreze in marea miscare economica mondiala , ca proces obiectiv .

Aceasta criza trebuie sa fie ultima la scara relatiilor internationale fragmentate si a celor economice sectoriale si trebuie sa conduca spre o singura economie mondiala, cu o diviziune internationala a muncii.

O noua configuratie a lumii se va ivi la orizont : omenirea sub obladuirea unor companii transnationale puternice , sigure si cu o redistribuire a avutiei si pentru cei in curs de dezvoltare .Nu de alta dar fara ca cei saraci sa prospere cei bogati vor da faliment ca nu mai au unde distribui marfurile si vom saracii toti.