RSS
 

Archive for februarie 6th, 2009

Verba volant …

06 Feb

De cele mai multe ori nu dam crezare celor care au fost spuse de diferiti oameni pentru ca vorba zboara si intelesul ei poate ne scapa, poate este altul , poate nu l-am rumegat pe deplin , poate tinde spre alte sfere pe care atunci nu le-am banuit , pentru ca nu ne-au fost explicate etc.

De aici o comunicare in dimensiuni diferite si in sensuri anapoda intre noi.

De multe ori si limba ne provoaca multe necazuri pentru ca una am dorit a zice si alta a fost inteles de ceilalti. Este aici un mod prea simplu de a percepe dialogul , dar calea de plina intemeiere este de neatins in conditiile unei mase care are multiple sensuri date unor cuvinte , care nu vede rosturile acestora la figurat etc.

Deseori facem aprecieri asupra semenilor dupa ceea ce ei au zis / afirmat in diverse situatii la care am fost sau nu prezenti si ne-am format o parere despre ceea ce a vorbit.

Dar sunt situatii in care aceste reprezentari se fac dupa ceea ce am fost informati ca a zis ” X ” despre … si aici este cel mai grav , pentru ca punem pret mai mult pe intermediar decat pe interlocutor, pe sursa care ea insasi are interese sau poate fi manipulata .

Poti incheia un dialog cu cineva numai dupa ce toate aspectele diferite si argumentate in detaliu au fost lamurite si s-a ajuns la neimplicarea partilor .

Este o crima sau o prostie sa tragi concluzii dupa susoteli sau din auzite , mai ales daca creierul unora taxeaza elementele dialogului cu propriile lor interese si nu cu dragostea redarii fidele a comunicarii unor parteneri.

Viata ofera exemple in toate directii si lecuire nu poate veni decat prin indoiala si prin aplecare spre cuvantul nerostit dar gandit, spre omul care nu-l poate duce in ispita unele vorbe aruncate la ceas de seara a mintii sau de stavila a faptei .