RSS
 

Diferiti, dar OAMENI !

20 Ian

De doua ore si ceva am urmarit investitura celui de-al 44 -lea presedinte al S.U.A.,BARACK HUSSEIN OBAMA(primele doua cuvinte in araba si persana inseamna ” binecuvantarea lui Hussein, iar O BA MA, in persana , “ el este cu noi ” ).

E criza in America si de la ea in toata lumea, e frig acolo ca si la noi, dar oamenii erau bucurosi, aveau la ei fete de sarbatoare, nu erau crispati, invinetiti de ura , nu huiduiau, nu fluierau , nu-si cereau drepturile, nu se acuzau…,ba mai stateau si intro ordine aproape militara, riguroasa, doveditoare de multa civilizatie si mult respect pentru acest moment special din istoria lor.

Oficialitatile au venit pe rand, glumeau, erau unii cu copii mici , altii in carucioare, se salutau, erau si ei intrun praznic al natiunii, se sarutau, dadeau mana , isi spuneau cuvinte calde , nu-i vedeai incruntati, nu-i sesizai nimanui otrava din gesturi sau din priviri, se asezau la locurile indicate si incepeau sa discute cu ceilalti. Este si sarbatoarea lor , este sarbatoarea natiunii lor, sunt cetateni cu totii ai aceleiasi Americi.

Au venit pe rand, cu toate onorile civile, toti presedintii S.U.A. in viata; au fost primiti cu bucurie, cu vorbe calde, au salutat si au fost salutati.Nici un derapaj.

A intrat in scena viitorul presedinte. Ovatii, bucurie maxima la cei aproape doua milioane de cetateni participanti.A depus juramantul vicepresedintele, apoi un mic concert ( mare uimire ar fi fost la noi, mai ales ca erau in intarziere cu ceva minute bune fata de planificarea oficiala a ceremonialului !),si depune presedintele juramantul .

Aici am vrut sa ajung si de aceea am dorit sa scriu : mi s-a parut ca este acest ceremonial cel mai adecvat unei adevarate DEMOCRATII, si anume :

noul presedinte , in aer liber, tinand mana stanga pe Biblia care a apartinut lui Abraham Lincoln ( cel de-al 16-lea presedinte ) si pe constitutie ( ambele tinute cu ambele maini de sotia lui) , a jurat , in fata reprezentantilor poporului adunat etc.

Nu membrii congresului american, nu intro sala speciala cu niste aplaudaci, nu oameni pregatiti dintro anume directie prezenti etc., ci , simplu, in fata celor care l-au ales, in acelasi tip de ceremonial ca la o adunare electorala, avand alaturi sotia, copiii sai, membrii cabinetului, pe vice, cu sotia sa si copiii, adica normalitate, realitate, nu meschinarie, nu teatru ieftin, nu trucaje, ci viata in derulare si in firescul ei.

Discursul presedintelui ,urmarit , pe alocuri aplaudat, firesc, salve de tun , imnul etc.respect si ordine, cultura si civilizatie, asta a aratat America lumii,ca ei sunt diferiti ,dar sunt si ei oameni.

As mai avea o chestie care ma framanta de cand eram elev de liceu : de ce sa juri ? , nu conteaza pe ce si pentru ce , ci ca principiu daca tinem seama ca acest presedinte a fost ales , ca America este un stat laic, ca daca nu jura nu era el ca om la fel ? sau daca a jurat , de fata cu poporul , el este dupa aceea altfel ? Bine, este retorica intrebarea , dar parca trebuie pusa si poate candva si explicata !

Oricum totul mi-a placut si am ramas incantat de ceea ce ei sunt. Si poate avem ce invata si noi , nu?

 

Leave a Reply