RSS
 

Archive for ianuarie 31st, 2009

Oameni , si nimic mai mult !

31 Ian

Suntem in perioada unor cautari pentru unele programe europene.Astazi am avut ocazia a ma intalni , la Breaza si la Sinaia , cu cinci colegi din trei tari europene ( 2 din Belgia, 1 din Slovacia si 2 din Suedia ).

Veneam dupa o perioada in care de doua zile am evaluat 104 cadre didactice in Phare 2007-2009 pentru a obtine 90 de credite de formare la Filipestii de Targ ( pe data de 30 ianuarie ) si la Maneciu Ungureni ( pe data de 31 ianuarie a.c. ).Eram obosit si totusi suparat ca am fost anuntat ca data intalnirii noastre planificate s-a mutat pe 31.01., ora 17.00 ( initial fusese 18.30).Eram neincrezator in finalizarea actiunii.

Ce mi-a oferit practica dupa ce am alergat pe drumurile patriei pentru a ajunge la timp ? Niste semeni de-ai mei care erau superiori mie pentru ca stiau engleza si nimic mai mult.

Am vorbit cu ei si m-am cutremurat pentru simplitatea gandurilor lor, pentru omenia faptelor lor, pentru firescul actiunilor lor . Toate acestea m-au cutremurat !

De ce ei sunt normali si noi ne vedem mereu altfel, cu probleme , crispati, pusi in ierarhi care nu exista ca oameni si ca membri ai scolii.
Suntem altfel pentru ca nu suntem ca ei- deschisi, fara inhibitii, cu dragoste de viata si cu dorinta de realizare individuala si colectiva.

Culturi diferite, civilizatii la fel de diferite, oameni dintrun multiculturalism evident aveau un limbaj comun : al intelegerii , al comunicarii democratice, al faptei si nu al vorbei, al lucrului bine infaptuit si nu al visului. Eram in acelasi spatiu cultural cu toate ca fiecare apartineam unor lumi diferite ! De ce erau posibile acestea toate ?

Pentru ca eram toti infaptuitori ai acerolasi culturi europene, in care diferentele erau mai mici decat asemanarile, in care ne oglindeam in fapte istoriile – ziceam noi diferite , dar ele erau foarte asemanatoare , pentru ca porneam de la fapte comune care aveau interpretari diferite , care ne conduceau la concluzii diferite. Vedeam ca suntem asemenea , dar diferiti prim alte memorii colective.

CINEVA A AVUT INTERESUL SA NE SEPARE SI INCA IL MAI ARE ?! DE CE ?

Orice raspuns este mai aproape de adevar fata de orice lucru care ne conduce spre a nu raspunde !