RSS
 

Archive for ianuarie 29th, 2009

E timpul refacerii !

29 Ian

Traim vremuri pline de surprize, de incertitudine, de reformulari si de noi cautari pentru fericirea semenilor.

Toate acestea se fac cu mult efort cand luam in calcul ca este criza globala si pentru tot omul este mai mult decat clar ca drumul pe care mergea trebuie schimbat si refacut in standardele prezentului mai putin optimist.

Nu avem a ne plange : am batut pasul pe loc de multi , multi ani si am indus o stare de bine la o nemunca aproape generalizata si fara de eficienta maxima in raport cu rezultatele finale; am realizat – tarziu – dar mai bine decat niciodata !, ca nu se mai poate asa, ca avem nevoie de o viziune noua a dezvoltarii , care sa fie ancorata prezentului mondial, avem intrari ineficiente in raport cu iesirile ; am crezut ca putem prezenta ceva inseland pe altii si am vazut ca ne inselam pe noi ; am indus o stare de bine multimii fara sa aiba cunostinta ca ineficienta muncii la nivel social ne va costa mult si va duce la accentuarea disconfortului pentru mase din ce in ce mai mari ;am mers pe o directie gresita a dezvoltarii macroeconomice in catre libera initiativa si incurajarea micilor intreprinzatori nu au fost prioritatile noastre.

Toate acestea ne-au costat si ne-au dat starea aceasta de incertitudine si de inconfort individual si social . Lucrurile trebuie sa se schimbe in favoarea intreprinzatorului creativ, in favoarea oamenilor cu initiative , cu dorinta de schimbare a raului general , pentru mai multa energie canalizata in cresterea gradului implicarii civice si sociale in problemele generale ale tarii, in
gasirea acelor cai de crestere care sa duca la bunastarea tuturor si la implinirea initiatorilor unor reforme sau masuri de redresare economica.

E timpul refacerii !

E vremea in care regandirea strategiilor generale trebuie sa se faca tinand seama de starea prezentului si de nevoia de reconstructie a statului din temelii.

Orice initiativa contrara acestor principii ne conduce spre adancirea raului si spre manifestari multiple de nemultumire la nivel social , din ce in ce mai accentuate, din ce in ce mai diverse si mai cu multe categorii sociale nemultumite antrenate.

Avem a merge spre schimbarea totului sau spre ruina fiecaruia.Cale de mijloc nu cred ca exista sau daca poate fi nu va duce decat la nasterea unor structuri anacronice mesajelor contemporane ale crizei de sistem pe care o traversam cu totii.

Trebuie sa producem norme prin care fiecare sa fie apreciat in mod egal cu prestatia sa de zi cu zi si nu egalitarist, de nivel totalitar, cand un invidid este retribuit in mod egal cu alt individ pe niste grile de salarizare date de centru , fara sa tina seama de marile diferente intre prestatiile fiecarui om/salariat la acelasi post sau in aceiasi categorie de incadrare.

A aprecia in mod egal pe un om este a fi in stare sa-l vedem diferit de alti oameni, iar intrun post a da fiecaruia in mod egal un salariu inseamna a da fiecaruia diferit in functie de prestatia sa zilnica, de interesul sau pentru contributia sa la prestigiul firmei, de aportul sau la recunoasterea zonala, regionala , nationala sau mondiala a brandului la care lucreaza si el.

Egalitatea de tip comunist, care in salarizare este mentinuta si astazi in sistemul bugetar , trebuie sa inceteze si sa ne conduca spre o tratare cu adevarat egala a tuturor , care inseamna ca fiecare este vazut in mod diferit in functie de propria prestatie .

A da un salariu egal astazi cuiva este a-l comensura cu propria-i munca prestata intrun interval de timp si nu a te uita intro grila si a vedea acolo care este suma ce trebuie primita de un salariat bugetar , ca asa s-a vazut plata la Bucuresti.

Cel mai bine el este cunoscut la locul sau de munca conform prestatiei zilnice, efortului pe care il depune , ceas de ceas , pentru ca firma sa sa prospere si sa aiba profituri cat mai mari , iar bunurile sale economice sa fie cunoscute la cati mai multi cumparatori.

Refacerea trebuie sa tina seama si de modul in care imparti uzufructul muncii in firma , intro unitate economica , la nivel general.a fi ralist inseamna a te conduce dupa fapte si nu dupa vorbele bine tocmite ale unora.

De aceea, avem nevoie de o corecta normare a muncii , de o ancorare in real mai accentuata care sa ne inlesneasca – rapid – sa apreciem valoarea muncii individuale la justa prestatie a muncii.

Altfel pierdem vremea si ardem gazul si asa scump si venit pe conducte straine si la un pret care ne cam ustuta la buzunare, si ca vrem si ca nu vrem !