RSS
 

Archive for ianuarie 26th, 2009

Moartea Domnului …escu !

26 Ian

In absurdul vietii pe care o traim a aparut de cateva zile un caz nou :

un om din Slatina a fost dus cu o salvare la un spital de urgenta si nimeni nu l-a bagat in seama timp de patru ore. Nefericirea vine de la faptul ca respectivul a murit !

De aici mass-media de la noi vuieste si tot are dorinta de a incerca o explicatie. Bineinteles ca ea vine si din mediul oficial , ministrul de resort a demis mai multi medici implicati in derularea acestui tragic fapt . Ce au facut cei din breasla :i-au aparat pe medicii implicati, folosind varii motive : stresati, lipsa fondurilor etc.
Liniile directe create de multe televiziuni si de Min.Sanatatii aduna mii de mesaje care in marea lor majoritate arata tot asemenea cazuri, de multa nepasare si de sistemul spagii din sanatate.`Alti participanti se intreaba ca ministru nu a procedat corect cu desfacerea contractelor de munca , ca si ei sunt oameni si poate …mortul e de vina !

Toate aceste ne arata ca fenomenul bolii cronice este pretutindeni. Societatea numai are anticorpii necesari pentru a se redresa in chip firesc si normal. Sunt necesare masuri urgente de reechilibrare a intregului care nu priveste sanatatea , ci toate segmentele care compun sistemul unei vieti normale.

In sanatate se tot vede rapid raul ce ni-l fac unii membrii ai domeniului, poate se mai vede repede si in alte compartimente, dar in altele raul de structura nu se vede decat in timp si de cele mai multe ori cand procesul este deja cangrenat , iar masurile ce trebuie luate pentru salvare sunt radicale si de genul amputarea sau moartea .

Moartea Domnului …Escu ( culmea ca filmul cu titlul asemanator avea ca nume LAZARESCU si cetateanul omorat se numea Constantinescu !) arata hainele de glorie pamanteasca ale imparatului, adica raul profund din intreaga societate. Cum poti veni sa susti pe medicii implicati cand rezultatul neimplicarii lor ca oameni in acest caz a dus la moartea unui OM. Indiferent de scuze moartea cauzata este condamnabila .Nimeni nu afirma ca nu avem medici valorosi si de vocatie dar sunt si multi care au abdicat de la juramantul depus si au devenit fiare, indivizi fara scrupule si plini de bani, omul fiind pentru ei niste purtatori de avutie , care le pot lor rotunji veniturile .

Si in invatamant se ” ucide ” zilnic , dar nu se vede ! Oameni care nu au ce cauta sunt in scoli, indivizi care au probleme de comportament sau de psihic si care tracaseaza, mutileaza copiii sunt si la noi. Ca si in sanatate legarea de glie, la noi numita titularizare si la ei numire intrun post anume te face foarte greu sa fii capabil , legal sa poti da pe cineva afara din sistem.

La fotbalisti daca esti foarte bun esti sesizat, vazut, apreciat si selectionat in nhationala si cei mai multi din cei foarte buni in echipele din A.Apoi unii in B, altii in C, altii in judeteana si altii ies din joc si se apuca de alte meserii. Cei mai buni din ei , dupa varsta de glorie sportiva se fac antrenori si continua munca de vocatie. Pentru acest efort diferit sunt platiti diferit. Cei din linia intai regeste, ceilalti dupa locul si munca proprie, care inseamna REZULTATE si nu vorbe bine mestesugite.

Cred ca ceva de acest fel ar trebui si in aceste domenii pomenite.Nu poti tine un medic sau un dascal intro scoala daca nu dovedeste performanta .Daca da , poate sa fie la un colegiu de prestigiu, apoi la un colegiu, apoi la un liceu, un grup scolar, apoi la o scoala generala oarecare sau daca nu mai tine pasul in alt domeniu unde se pricepe.Sau daca nu, sa fie lasat sa mearga in alt domeniu si chiar sa fie indrumat.Copiii nu au nicio vina ca individul nu se adapteaza, nu este activ , nu doreste sa contribuie la prestigiul scolii in care este angajat.

A pune punctul pe ” I ” :cred ca avem nevoie de invatamant in care sa platesti , particular, in care sa-ti alegi tu comunitate oamenii scolii, sa-ti impui cerintele , sa nu mai fie titularizare si sa existe standarde generale , specifice si de performanta proprii.Invatamantul de tip particular , adica cu multe sarcini pe care comunitatea le-ar impune scolii si cu multe responsabilitati ale dascalilor catre colectivitatea careia ii apartine ar fi calea de a redresa sistemul. Acum toti privim la M.E.C.I. , la ISJ ( oricum nu vad ce rost mai au intrun proces real de descentralizare, unde un corp de experti in evaluare institutionala ne-ar fi necesar)si nu la nevoile locale ale unei colectivitati.

Cred ca ceva de acest fel ne trebuie si in sistemul medical si in alte domenii. Centralizarea excesiva ne-a imbolnavit acut si alta cale pana la clipa in care sistemul moare , cred ca nu este !