RSS
 

Archive for ianuarie 25th, 2009

Sa incercam sa refacem

25 Ian

Dupa cele doua postari din 23 si 24 ianuarie ma simt dator a spune ca trebuie sa incercam sa refacem ceea ce s-a cladit in timpul celor doua sute de ani ( ultimii ).

Ar fi sanse ?

Credinta mea este ca DA si inca foarte multe , dar sunt tot asa de multe conditii de luat in calcul.Ele tin de intregul complex social, de toata societatea vie de astazi , de tot gandul din trecut, de irosirea care ne afunda in haos, de minciuna care sta la masa fiecarui om, de adormirea dorintii de a fi real in tot ceea ce faci, de a nu ne minti continuu…Si toate acestea pentru ce ?

Pentru a cladi in respectul fata de sine, fata de semeni tot ceea ce intreprindem.E mult dezinteres, multa blazare si mult spirit de turma si de automultumire in noi. Minciuna si crearea unor utopii care au la baza aceasta forma de minciuna ne sta alaturi, ne incorseteaza si chiar ar fi stare sa ne dea in continuare sensul trairii noastre.Cred ca acest lucru este prea mult si nu cred ca asa se mai poate!

Invatamantul-de exemplu are o mare nevoie de reasezare, de o viziune noua cu caracter european, care sa ne conduca la a dezvolta altfel tinerii nostri, care in marea lor parte nu mai vad in scoala lumina si sensul de a deveni si de a isi forma modelul vietii.De ce asa ?

Nu exista vointa la nivelul natiunii de a se lua taurul de coarne si de a propune o mare reforma care sa ridice standardele de calitate si care sa raspunda noilor comenzi ale pietii muncii contemporane.Pentru ce irosim resursele tarii daca noua forta de munca nu-si gaseste implinirea in scoala, nu face din curricula un angrenaj al propriei deveniri a tanarului ?

A reface presupune tarie, caracter, intarire in adevar, eliminarea jocului de a mima reforme, si OAMENI de caracter, trezi in spirit, realisti in fapte, cetateni in dialog, judecatori pentru prostie, modelatori de spirite inalte, responsabili inmarile rasturnari pe care le propun.

Aceste lucruri cred ca trebuie in toate segmentele vietii sociale; eu am insistat pe invatamant pentru ca imi e mai aproape!

Calitatea a ceea ce facem a scazut de la an la an , educabilii au alte interese si scoala nu le ia in calcul.Cateodata am impresia ca multi vin la scoala nu ca au nevoie de ea ,ci ca trebuie ,pentru a nu lua absente, pentru a trece printrun sistem prin care trec toti si pri care au trecut si parintii lor.E un joc de-a minciuna pe care e foatre greu sa-l controlezi.Toti am intrat in el si cane place si ca nu ne place.Nu se mai trudeste la cladirea propriei personalitati prin munca, munca si elan , prin efort constant pentru a acumula cat mai mult si la cat mai multe discipline cunostinte generale si de viata , de zi cu zi.Manelizarea culturii de masa, osificarea in pseudovalori, modele de indivizi care au reusit( oare?) pe scena prezentei clipe fac ca unele rosturi ale aceste scoli , de astazi ,sa fie pe langa urechile multor tineri.Violenta in scoli, actele de vandalism, de confruntare intre partenerii la dialogul din scoala -elevii intre ei, elevi-profesori, profesori -parinti etc.- sunt manifestari ale ideii ca ceva – mult- e putred in …Danemarca.

A cosmetiza acum si a nu lua taurul de coarne este cel mai mare pericol pentru tara, pentru viitorul nostru comun, pentru identitatea noastra, vaduvita in ultimul timp -de cel putin saptezeci de ani.

Ce-i de facut ?

De la parintii fondatori ai patriei , si acestia , la noi, sunt pasoptistii si cei care au mers pe urmele lor, avem o singura sansa: se ne indreptam spre Europa ( e clar ca cea vestica ! ) si sa ne punem inca o data intrebarea :ce vrem cu adevarat? unde dorim sa fim intrun secol viitor ? Discutia trebuie sa se poarte cu natiunea responsabila si dornica de a vedea institutiile ca isi croiesc sarcinile din adevarurile clipei si din trebuintele viitorului comun.Apoi, asezati la masa celor care croiesc decizii ,sa se propunem o linie pe care natiunea sa o urmeze si fara culoare politica , acea cale propusa sa fie urmata cel putin un secol.

A aseza tara e sarcina centrala a clipei, a-i da rosturile schimbarii este hotarator acum ! Caile, modalitatile de infaptuit intra in rosturile partidelor, ritmurile si miscarea practica ce trebuie sa o aiba fiecare masura este in sarcina diferitelor forte politice responsabile ale natiunii.

Asa cred , ca acest an -2009 -este unul de netrecut: ori facem ce trebuie tarii , ori batem pasul pe loc si presiunile se vor accentua si minciuna va sta cu noi in continuare la masa dezumanizarii/dezeuropenizarii noastre.Ce ziceti ?