RSS
 

Archive for ianuarie 23rd, 2009

Nicio pravila nu opreste omul !

23 Ian

In aceasta zi , in anul 1821, pe locul numit la Metereze, la Pades, in tinutul Closanilor , din Gorj, un OM numit TUDOR , din Vladimiri, intro duminica, avea a spune catre cei adunati din satele vecine :

” NICIO PRAVILA ( lege, norma sociala ) NU OPRESTE PRE OM DE A INTAMPINA RAUL CU RAU ! “

Era o chintesenta a tot ceea ce pana atunci afirmasera mai marii lumii in acte fundamentale , istorice , ca de exemplu: Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului ( Franta -26.08.1789 ), Declaratia de independenta a S.U.A.( 04.07.1776 ) etc.

Era inceputul pornirii descatusarii redesteptarii neamului romanesc spre a se indrepta catre libertate, armonie, pace, fraternitate, egalitate. Era SEMNALUL ca fortele natiunii se trezesc si ca sperantele nu pot fi distruse si frica nu-i poate lua locul, ca umilintele la care eram supusi isi vor gasi alinarea in noua ridicare a gloatei jefuite si prea saracite de mai marii zilei fara de rusine si de crestineasca alinare a semenului.

Au trecut de atunci 188 de ani , de truda , de suferinte si de noi umilinte asupra noastra si care este rezultatul ? Ce putem a spune astazi mai mult decat ieri ?

Ca avem stat, ca avem integrare, ca am avut o democratie firava din 1862 pana in 1938, ca am trecut prin patru regimuri dictatoriale de diferite nuante si ca in ultimii douazeci de ani ne tot cautam un drum , care nu mai devine drumul nostru.Ca poporul ( cetatenii ) are putere intrun regim democratic, dar nu are exercitiul ei, ca este saturat, nu de binele democratiei , ci de relele ei, ca numai 16 % din ei au declarat ca au incredere in oameni, ca 73 % considera ca bine i-ar fi tarii cu un conducator puternic, ca 86 % dintre ei considera ca religia este importanta etc . Datele au fost publice in ziua de 18.01.2009 si sunt dintrun studiu numit “Valorile romanilor, realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si ne ofera posibilitatea de a ne spune parerea.

Ce drama traim ?!? Ce mesaje amalgamate primim ?!!
Ce se intampla ?

Cred ca putem fi pe marginea prapastiei ! As dori sa ma explic:

Prima cifra 16 este ametitoare de distrugatoare: oamenii nu mai au incredere in semenii lor ! Atunci unde este exercitiul democratic, unde este paleta dezvoltarii individualitatii, a elementelor de a fi stapan, de a comunica real cu ceilalti etc.

Diluarea aspectelor de intarire a personalitatii umane, lipsa de atasament la acelasi set de valori comune, lipsa unei calitati a actului educational, neincrederea in mecanismele care duc la functionarea institutiilor unui stat democratic ne pot conduce la cel mai grav lucru la scara istoriei : la lipsa sau la adancirea solidaritatii umane, la dazamagire, la neputinta, la dezangajare, la dependenta , la lipsa de incredere in fortele proprii, la fatalism.

De aici este simplu sa mergi in cele doua date trecute de mine din studiu.Rapid ne indreptam spre a accepta un TATUC, un conducator de mana forte , un mic/mare dictator , pentru ca vad/zic unii s-au saturat de o linie politica democratica etc.Dar ea a fost in aceasta tara , a fost dorita ea la nivelul trezirii maselor la viata democratica, la viata prin care ei erau educati ca sunt cetatenii acestui stat ,ca ei detin puterea ?

Scoala a schimbat fata curriculumului spre copilul care trebuia sa invete noul sau rol de cetatean intro tara si in Europa libera ?

Cate elemente de educatie pentru drepturile omului, pentru as sti libertatile si indatoririle, pentru a se apara in fata nedreptatilor , pentru a se putea adresa institutiilor, pentru a cunoaste constitutia si puterile in stat, pentru a sti rostul individului in fata organelor de coercitie etc. s-au cladit in noul regim ?

Bietul om sub vremi si-a pus toata speranta sa nu in forta lui, nu in esentele sale de intarire a fortelor proprii , ci – culmea -in secolul al XXI-lea in religie, adica in izgonirea din real, adica in speranta la Dumnezeu, adica in cineva care il mai poate asculta si ii mai poate oferi un gram de speranta, de bucurie, de sansa de a fi considerat om.

E grav , ci chiar foarte grav , ca avem , acum , un AUTISM SOCIAL, o ORBIRE de masa si cautam fericirea in alta parte decat pe pamantul in care ne-am nascut si in care traim .

Doamne ce catastrofa !

Daca adaug ceea ce Motru, Draghicescu etc. afirmau ca romanii cred de ochii lumii, ca religiosi nu suntem in esenta , ca aceasta retragere din istorie in cerurile religiei ne saraceste si ne intristeaza , inseamna ca speranta in Dumnezeu devine strategia si tactica familiilor celor saraci si plini de nevoi de subzistenta, de supravietuire, de intoarcere la locul plin cu de toate, si adesea numit RAI.

Cutremurator de rau pentru acest timp !

Fara educatia de zi cu zi a elementelor democratiei, fara o scoala a modelelor, fara a restabili demnitatea dascalilor de substanta , de vocatie, fara a face curatenie si inca mare si in acest domeniu , care are uscaturile proprii, fara ca societatea sa investeasca in acele forte sociale care pot schimba destinul oamenilor , atunci cuvintele spuse de Tudor, cu cat va trece timpul si raul va continua ,devin mai actuale, mai necesare de a-si gasi izbanda in fapte.

Va fi atunci o lipsa a dialogului care a fost evitat ,va fi atunci o chemare la zavera care va avea alte dimensiuni si alta fata in comparatie ca cele de acum doua decenii.Poate avem intelepciunea sa luam taurul , acum , de coarne si sa recroim traseul , care trebuia realizat inca din decembrie 89.

Ce iarna, ce vreme , ce timp ?