RSS
 

Archive for ianuarie 18th, 2009

Cut / decupare

18 Ian

E o problema care ne priveste si care ar avea in centrul ei cut / decuparea si poate si cutting / taierea !

La ce ma refer ?

La ceea ce dorim a infaptui in noua re-constructie statala , identitara, culturala.La calea, la modul cum ar trebui sa procedam cu tot ceea ce este rest, balastru, neconform cu timpul pe care il traim sau cu spiritul democratiei pe care o afirmam.Sunt aspecte la fel de importante care ar trebui tratate cu mare responsabilitate de societatea civila , de institutiile statului, de elitele noastre de orice fel si din orice domeniu.

DECUPARE in doua directii:

1)in sensul alegerii acelor fapte, lucruri, cutume etc. care nu se inscriu in situatia prezenta , in dorinta noastra , fireasca si sincera, de a fi impreuna cu cetatenii Uniunii Europene , cu valorile lor, cu modul lor de a percepe realitatea, cu nevoia noastra de comunicare cu ei etc.;in aceasta directie , cred, ca avem multe asemenea lucruri de reglat prin educatie, prin familie, prin O.N.G. , prin institutii care sa conduca la dezvoltarea nevoii cetatenilor de diversitate, de multiperspectivitate, de afirmare libera a spiritului unic al fiecarui om si cetatean, de redescoperire a eului sau ;

2)in sensul alegerii acelor solutii viabile , in contextele in care s-au afirmat , in anumite state ale Uniunii si aplicarea lor la noi. Ar fi drumul rapid al caii copy / paste.

Pentru aceasta ar trebui sa analizam modalitatile de re-plantare a acestor solutii pe taram romanesc, limitele de cost ( firesc ar fi minime !)si caile ce ar trebui sa le urmam dupa ce stim procedurile care au dus spre rezultatul bun avut in acel domeniu.

Fortele noastre astfel s-ar indrepta spre alegerea acelei variante care sa aiba costurile cele mai mici si eficienta cea mai mare .Daca adaugam ca noi le preluam si cu toate rezultatele aplicarii din care putem, si este bine sa eliminam , greselile, balbaielile, poticnirile si cazurile de eficienta scazuta atunci avem calea spre maximizarea solutiilor cu minimizarea costurilor de infaptuire.

In acest cadru, fortele responsabile trebuie sa inceteze de a ne mai lamuri cu acele solutii originale ( vezi , ca exemplu, democratia originala etc ) si trebuie sa se decida – rapid – asupra acelei modalitati de infaptuire a caii alese care sa antreneze minime forte cetatenesti si minime costuri , explicand cetatenilor -printro comunicare eficienta cu ei – de ce s-a ales acest drum si nu altul.

Problema cea mare este modelul pe care dorim a merge -este acum mai mult decat clar ca avem nevoie de un model de succes, care nu necesita o stoarcere de creier pentru a-l inventa , ci de a vedea si a analiza calea germana, franceza, engleza sau americana ce am putea sa o preluam si sa o recladim in Romania cu succes.

Stiu ca necesita ani multi de a o infaptui, ca trebuie o politica de a lamuri cetatenii cu acest mod de a reface o structura a normalitatii desfasurarii vietii democratice, ca cei tineri si in scoala ar trebui educati spre aceste fapte etc.

Stiu ca pot fi nenumarate critici la ceea ce am spus, dar in cele aproape doua sute de ani ce am finalizat la nivel de lucru temeinic , in ce domeniu?

Aici vin intrebari privind forma constitutionala a statului, a constitutiei, a modalitatii de impartire administrativa a tarii, a politicii in educatie, a descentralizarii ( o solutie ce trebuie sa-si gaseasca si la noi existenta ), a drepturilor si libertatilor cetatenilor etc.

Mai trebuie sa decupam din ceea ce avem acum toate acele lucruri din stat, din institutii, din fluxul zilnic de functionare a vietii care tin de comunism, de totalitarism, de lipsa de elemente democratice.
Si slava cerului ca avem destule !