RSS
 

Archive for ianuarie 17th, 2009

Calea copy / paste

17 Ian

Vremea pe care o traim pune si problema cailor de urmat pentru a putea sa ne sincronizam cu institutiile U.E. si din statele membre si nemembre.

Deasemenea , cu toate tarile care au un standard de viata ridicat si o civilizatie in pas cu timpul, care nu ne iarta.

De aceea, nu ne poate fi indirefenta si calea copy / paste.Poate ne-ar duce , in primul rand , la o intelegere a ceea ce este astazi Uniunea, poate asa am scurta timpul pentru care noi ar trebui sa realizam acele legiuiri prin care problemele noastre sa se raporteze la intrebarile UE si ale cetatenilor eireferitoare la prezent , dar, mai ales, la viitorul comun.

Durata celor douazeci de ani de la inceputul constructiei noastre democratice s-a vazut ca nu este decat o perioada destul de mica in care am incercat -si tare mi-e teama ca nu am gasit solutiile de eficienta reale ! – sa ne definim societatea deschisa din punctul nostru de vedere.

Ce am realizat ?

O constructie constitutionala firava, o dezbatere politica inceata, o trezire – la inceput – a unor forte nationaliste, sovine, xenofobe, antisemite etc care nu ne-au facut cinste !, o reamenajare a raporturilor dintre autoritatile publice si dintre cetatean si stat in vederea integrarii, un decalaj major intre retorica oficiala si realul politic, intre dorintele de innoire rapida ale poporului si puterile noastre , un eclectism al legilor si o practica politica ce nu a avut in agenda , in prin plan, nevoile celor multi si asigurarea unui trai decent fiecarui cetatean, multe blocaje si puncte sensibile in directii diverse-economic, politic, etnic, cultural ,religios, o mare energie risipita in dispute intre persoane, partide si institutii cu folos minim pentru cetatenii acestei tari, o ambiguitate in tratarea diferitelor aspecte cu caracter general etc.

Tensiunile in plan intern au creat reflectari mai putin sensibile in marile cancelarii ale Europei si ale lumii cu privire la incurajarea si sustinerea democratica a tarii noastre.

Mineriadele, clivajele executivelor, deraierile de la legitimitatea populara, repozitionarea rapida a unor oameni politici si a unor grupuri parlamentare in raportul dintre putere si opozitie, incercarea de a ataca drepturi si libertati cetatenesti au dus la o complicare a procesului de reconstructie democratica a Romaniei.

In aceasta situatie nu era oportuna cautarea unei cai de genul copy / paste mai economica, decat costisitoarea desfasurare de energii care a dus la apropierea de 1989 ca real de reconstructie ?

CLARITATEA CAII CE TREBUIE SA O URMAM , CLARIFICAREA DIMENSIONARII MECANISMELOR CONSTITUTIONALE LA PUTERILE ACESTEI TARI, CREAREA DE PROCEDURI CARE SA INTAREASCA DEMOCRATIA SI SA NU MAI PERMITA DERAPAJE DE ORICE FEL sunt lucruri care ne framanta la aceasta etapa a cresterii noatre in regim democratic.

Nimanui nu-i poate fi indeferenta calea ce trebuie sa o parcurgem in viitorul apropiat , mai ales acum cand exista si dimensiunea unei crize la nivel economic , nu ?