RSS
 

Archive for ianuarie 16th, 2009

Delete

16 Ian

O discutie despre universul normelor sociale implica accentuarea aspectelor ce tin de modelul cultural al unei colectivitati, de traseul istoric pe care l-a urmat, de realul constructiei statale pe care l-a infaptuit o natiune, de faptele sociale determinante, de regulile majoritatii cetatenilor, de resursele normative ale elitelor, de modelele impuse de acestea…

Relativismul cultural al fiecarei natiuni creeaza impresia de stabilitate a ei in interiorul grupului majoritar si de un anume standard de impunere a unor norme sociale membrilor ei.

De la o generatie la alta generatie sunt transmise , pe o cale non-genetica, reguli, norme, dogme, semne si simboluri care duc la cladirea unui standard specific de apreciere a lumii din jur, a oamenilor, a culturii, la nivel de masa si la nivel de elite, care modifica pentru orice traitor in aceasta lume perspectiva de a privi, de a judeca, de a inchega , in mod cat mai aproape de real, o constructie care sa se apropie de adevar.

De ce nu se tine seama , in toata aceasta reasezare a ceea ce este in tipare impuse, de matricea multimii aplecate spre reflectare asupra vietii si a sensului ei ??

In primul rand, pentru ca lumea , oamenii sunt in miscare permanenta, ca regulile culturale ale unui grup nu se pot impune tuturor, decat in regimurile politice extremiste, atat de dreapta , cat si de stanga, pentru ca viata cu toate desfasurarile ei creeaza un relativism cultural semnificativ, pentru ca socializarea omului tine de contextul devenirii timpului si societatii in care traieste, pentru ca dezvoltarea economica, politica, culturala influenteaza reflectarea lumii in fiecare constiinta, pentru ca reglementarile ordinii morale si sociale se schimba in ritmuri diferite si in sensuri cate odata socante de la parinti la copii.

In al doilea rand, pentru ca sensul schimbarii lumii ar trebui sa schimbe rostul miscarii maselor intrun ritm care sa poata duce la sincronizarea sau aproape sincronizarea cu semenii din comunitatile inaintate pe toate planurile.

In al treilea rand, ar trebui sa existe sau daca nu, sa fie create reguli si proceduri de comportament civilizat si ancorat marii culturi europene care sa ne conduca la re-valorizarea sensului trairii in prezent pentru mase mari de cetateni, care aspira la mai bine, cu mai putin efort.

Cred ca se poate asigura re-vitalizarea fortelor nationale numai cand mesajele transmise de elitele prezente ( politice, culturale, economice, religioase)
vor integra mesajele europene si vor da DELETE la tot ce reprezinta fapte care nu tin de integrare, de identitate, de corelare organizationala cu institutiile democratice ,cu viziunea proiectarii viitorului comun european.

Capacitatea noastra de a transmite reguli de comportament din generatie in generatie trebuie sa fie intarita prin delete la tot ce inseamna tribalism cultural, la tot ce priveste in manifestarile noastre spre epoci trecute de mult in Europa, la ” …tot pi loc , pi loc, pi loc / sa rasara busuioc ! “, la incapatanarea de a mentine reguli de promovare a unor relatii de tip invechit, nepromovand prin educatie si prin institutii cooperarea, consensul, regulile contractuale in care fiecare este valoros prin diferenta si nu prin tacere sau necomunicare activa si deschisa.

Ar cam trebui sa dam delete la modurile de vietuire trecute, in care munca si cinstea nu-si gasesc locurile de frunte, in care individul sa nu fie un membru al gloatei imputinate cultural si indobitocita ideologic, in care realizarea consensului sa nu se faca prin forta sau constrangere, de orice fel ,ci prin amplificarea si nuantarea surselor si izvoarelor democratiei, prin invatarea sociala a regulilor de afirmare a personalitatii unice a fiecarui om/cetatean , prin tehnici noi de adaptabilitate a indivizilor la normativitatea sociala si la contextele de integrare la care am aderat-teoretic-fara mari probleme.

Ne trebuie delete la regulile vechi, la comunism, la autoritarism, la consensul obtinut din teama, din frica de oameni cu functii si nu cu idei inovatoare pentru cei multi, la managementul ineficient, la ” greaua mostenire “, la rasul/plansul situatiei de a fi in schimbare fara reforme de structura care sa ne conduca spre ceilalti parteneri din Eupopa mai repede, la spontane reveniri la trecut( ca in trecut era mai bine,zic unii, multi, de pe la noi !!! ), la situatiile speciale, care incep sa devina , nedemocratic, regula constructiei noastre etc.

Ce-i de facut?

Solutia integrarii este o modalitate de a ridica nivelul proiectarii re-constructiei noastre identitare.Dar si aici calea COPY / PASTE nu cred ca poate duce , pe termen lung , la crearea de structuri viabile in schimbarea globala.

Aici un rol urias il are EDUCATIA, reforma din acest segment al societatii trebuie sa fie realizata si urmarita , consolidata de o reorganizare administrativa si politica care sa faca sa dureze aceasta colectivitate .

Altfel…problemele se vor acutiza si …DELETE.