RSS
 

Archive for ianuarie 13th, 2009

Discerne mult si nu-ti vatama semenul !

13 Ian

Grea misie pe aceasta lume: sa lupti pentru BINE , fara a judeca si acuza pe nimeni si indeplinand porunca a noua:

Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!

Ar trebui să cântărim cu mare atenţie acţiunile pe care le facem şi să le alegem pe acelea care ne permit ca modul nostru de a ne comporta să fie cel mai corect fata de semenii nostri.

E greu ca in aceasta viata să avem ceea ce în mod obişnuit se numeşte „bun simţ”. Nu înseamnă să trăim precum „şmecherul” sau să acceptam compromisuri, ci să ne evaluam corect comportamentul plecând de la principii morale sănătoase şi creştineşti.

Să ştim să individualizam dincolo de principiile morale ale vieţii şi momentele speciale în care trebuie puse în mişcare şi alte valori. De exemplu: memoria : ea ne-ar permite să acceptam ceea ce este adevărat în orice situaţie, chiar şi experienţa.

Ce costa , poate , cel mai mult ar fi, la om, nesinceritatea, adica “ochii trufaşi, limba mincinoasă, mâinile care varsă sânge nevinovat, inima care urzeşte planuri nelegiuite, picioarele care aleargă repede la rău, martorul mincinos, care spune minciuni, şi cel care stârneşte certuri între fraţi” (Prov. 6, 16-19)

MINCIUNA ridicata la rang de norma de vietuire intre oameni, teatru unora pentru a fi ceea ce nu sunt, masca pe care si-o pun unii pentru a vedea -cred ei- ceea ce vor ei sa se vada, penibilele situatii in care se observa clar ca nu este locul tau acolo unde intaresti ca trebuie sa fii, dorinta de a mima ceea ce mai marii zilei sunt in stare sa auda, intoarcerea vorbei dupa stapan, frica de a trai in Adevar sunt lucruri comune, firesti, din pacate , in aceste timpuri de criza morala.

A lupta pentru ADEVAR, in conditiile in care IISUS ne- a zis ca el este Adevarul, inseamna a sluji pe Mantuitor, nu ?

Cuvintele lui Cristos îşi găsesc ecoul în scrisorile Sfântului Pavel. Apostolul Pavel le scrie Efesenilor: “Lăsaţi-vă de minciună. Fiecare dintre voi să spună aproapelui adevărul, pentru că suntem mădulare unii altora” (Ef 4, 26). Iar in Coloseni: ” Nu vă minţiţi unii pe alţii, întrucât v-aţi îmbrăcat cu omul cel nou” (Col 3, 9-10). Biblia ne spune “Să nu dai mărturie falsă împotriva aproapelui tău”.

Oriunde am fi minciuna nu foloseste nimanui cand ar fi vorba de judecata unui seman de-al nostru. Nu poti depune , in judecata , o marturie mincinoasa contra unui om, cunoscut sau necunoscut.Mai devreme sau mai tarziu totul se intoarce impotriva celui care a mintit sau -ceea ce e mai grav -impotriva urmasilor sai.

De aceea, bine este ca fiecare dintre noi ” sa caute adevărul, sa asculte adevărul, sa învete adevărul, sa spuna adevărul, sa păstreze adevărul, sa apere adevărul până la moarte”(Jan Hus).

Fiecare suntem un madular al unui trup urias care are continuitate , care are inceput in facere si are si sfarsit in veacul horarat si orice lucru de sminteala produd de noi strica Trupul cel mare al omenirii.

A cladi o societate pe minciuna, pe grija de a nu fi nimic infaptuit in dragoste fata de om si de Dumnezeu se reduce la o constructie asemenea celei ridicata din nisip cu apa .Cand soarele este puternic, lumina si caldura lui usuca tot ce era apa si cladirea se darama . Realitatea construita devine un vis.

Totul este o himera daca are la baza neadevarul fata de oameni si fata de orice creatie a lui Dumnezeu.

Taria de a fi in dreptate , de a apara adevarul, de a ne jertfi LUI, de a cuteza sa recunoastem pe cei martiri in numele credintei trebuie sa ne fie un indreptar al vietii acestei clipe pamantesti.

Suntem invatati si atentionati : să nu acuzăm niciodată pe nimeni, nici în gând, nici în afară. Este foarte greu, cate odata aproape imposibil pentru toti cei slabi, pentru cei nevoiti a trai numai in ziua de azi, pentru cei care nu vad sau nu au cum sa vada si ziua de maine.

Iata si o mica povestioara, placuta mie :

” Un tânăr călugăr era pe moarte. El era foarte liniştit, se ruga lui Dumnezeu. Unul dintre confraţi îl întrebă cum de poate fi aşa liniştit. El a răspuns: “Eu sunt liniştit pentru că Iisus Hristos a spus: «Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi, nu osândiţi în gândul vostru pe nimeni, ca nici voi să nu fiţi osândiţi». Eu în viaţa mea nu am făcut fapte mari, dar niciodată nu am judecat pe nimeni”.

Eu vă spun cuvântul Mântuitorului: “Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi“.

GREU LUCRU ESTE A TRAI IN ADEVAR SI IN DEMNITATE ,nu ?