RSS
 

Archive for ianuarie 10th, 2009

Familia

10 Ian

Un element esential al oricarei societati este familia.

Avem a discuta despre porunca a cincea :

“CINSTESTE PE TATAL TAU SI PE MAMA TA, CA SA-TI FIE TIE BINE SI SA TRAIESTI ANI MULTI PE PAMANTUL PE CARE DOMNUL DUMNEZEU TI-L VA DA “

despre porunca a saptea ;

“SA NU TE DESFRANEZI “

si despre o parte din porunca a zecea :

“SA NU RAVNESTI LA FEMEIA APROAPELUI TAU “.

Toate trei au marcat dezvoltarea umanitatii ca o pecete timp de mii de ani, din Antichitate si pana la revolutia industriala .

Cele doua precepte erau de necalcat in cadrul comunitatilor. Daca ele erau ignorate, se faceau lucruri opuse lor si se incalcau , atunci indivizii erau aspru pedepsiti.

FAMILIA a fost si este un organism viu, necesar, claditoare a tot ceea ce este in social, temelie a devenirii indivizilor, matrice a realizarii identitatii, pastratoare a tuturor tainelor membrilor ei, emblema a stimei si demnitatii unor oameni, celula de facere si de schimbare a puiului de om in membru al societatii, daruitoare de tarie morala intro comunitate solida , albina si leu pentru procesul de educatie a celor din componenta ei, model pentru urmasi, care aveau obligatia de a fi la inaltimea si gloria cel putin a parintilor.

Familia este si un mic organism economic, social, religios, cultural, moral unde se invata permanent rosturile traiului civilizat, normal, firesc, tolerant intre semeni.

Copilul aici vede intaia oara cele lumesti, aici observa rolurile sociale ale fiecarui membru din familia, aici sesizeaza existenta barbatului casei care devine TATA si apropierea deosebita a femeii de prunci, care este MAMA , aici incepe sa-si puna primele baze ale constructiei viitoare a personalitatii sale copilul, aici el vede primele rosturi ale separatiei activitatilor pe domenii si pe sex, pe indivizi, aici simte greutatea “painii” ,daca e muncita sau nu, daca este primita pe truda zilnica sau nu, aici cauta intaia oara sa inteleaga lumea si rostul ei si primeste primele raspunsuri.

La tot ceea ce am scris pana acum poate ar fi trebui sa intaresc ca, aceste fapte se pot intampla in civilizatii statornice, cladite de valori ale respectului muncii si omului si poate mai putin altfel.

Autoritatea tatalui, grija mamei de camin, nasterea de prunci si ingrijirea lor cu multa dragoste erau elementele de tarie ale familiei. Femeia care nastea mai multi copii se bucura , in orice comunitate , de mai mult respect.

Celibatul era mai mult un pacat si o crima ,femeia necasatorita sau fara de copii erau considerate lucruri rele : avortul un infanticid, femeia cinstita era ca un margaritar ,apreciata si stimata.

Orice barbat sau femeie care curvea(adica aveau relatii sexuale inainte de casatorie) sau preacurvea(in timpul casatoriei) era pedepsit, de cele mai multe ori foarte aspru, chiar cu omorarea .

Femeia muncitoare, harnica, ca o umbra a barbatului in tot ce se realiza era o comoara si ea tinea familia prin toata truda ei.In ebraica femeie se spune BEULAH si inseamna “ceea ce iti apartine “,acest fapt ne arata clar natura raporturilor din acea vreme intre barbat si femeie.Virginitatea era cea mai mare calitate a femeii pana la a-si pune cununia si prostitutia femeii era cea care o desconsidera total in orice comunitate.

Barbatul iubitor de munca , care aprecia si isi iubea femeia, care aducea cele necesare traiului intregii familii era apreciat atat acasa la el , dar si in obstea satului sau.In istorie, barbatului i s-au ingaduit mereu mai multe neveste, dar femeii niciodata.

Casatoria era baza familiei si nu concubinajul, care de multe ori era blamat si nu era acceptat in societate.

Viata de familie era si este importanta pentru taria acesteia dar si pentru modelul ce poate fi oferit copiilor.Casatoria indelungata ,mai ales peste douazeci de ani, era foarte apreciata de toti, chiar si de catre adversari.

NU poti cladi nimic temeinic decat printro educatie clara , hotarata a familiei.O societate este trainica, daca relatiile de familie si totalitatea cunostintelor transmise membrilor ei este solida.

Statul trebuie sa ocroteasca familia si sa-i creeze multe facilitati care, in timp , vor aduce castig inzecit lui si tuturor.