RSS
 

Archive for ianuarie 8th, 2009

LOGOSUL si DECA !

08 Ian

Ma intreb de mult:

oare elitele triburilor de evrei dinainte de Hristos cum au avut aceasta putere, tarie, grija, idee, dorinta, cutezanta si inspiratie de a realiza – pentru intaia oara in istorie – un sistem de valori pentru o societate tribala, care trebuia urmat , in mod obligatoriu , de toti traitorii din grupul lor si de toti urmasii acestora ?

CUVANTUL capata forma pentru a deveni fapta prin RELEVATIE !

Orice am spune, orice am gandi, orice am avea a contesta , nu cred ca era cu putinta , chiar si pentru MOISE , un om invatat si instruit , cu harul conducerii unei comunitati tulburate de multe mesianisme, de conflicte permanente , sa creeze, sa elaboreze, sa realizeze , de unul singur, sau cu cativa oameni invatati alaturi, ceea ce am numit pe vecie si in veacul vecilor- DECALOGUL, adica maximalizarea ideii de norma sociala ce ar trebui respectata intro comunitate umana ca lucrurile – chiar toate, sa se desfasoare fara prea mari conflicte, fara prea multe modificari ale intentiilor oamenilor de la drumul lor spre un anume scop.

Oricum faptul ca avem , poate, SINGURA REVELATIE cu adevarat din istoria umana , nu este decat o mandrie a noastra , a tuturor ca a fost cu putinta ca aceasta specie sa produca -cu ce costuri si cu ce riscuri- acest text al decalogului.

De ce el este unic, tainic si imposibil de contestat la scara istoriei cele mari a omenirii ?

Pentru ca tot ceea ce mai pe urma a produs omenirea nu a depasit in continut si in substanta, in aspect exterior si in esenta, in minimal si in maximal, in firescul clipei si in trainicia stancii acest COD DE NORME MORALE ale oricarei comunitati care se indreapta spre liniste, ordine, respect intre oameni, respect fata de sine si iubire.

Suntem in fata unei capodopere a gandirii umane, in fata unei creatii a LOGOSULUI spre oameni data , in fata unei legiuiri care nu putea a fi data decat prin revelatie divina.

Dorim a afirma sau nu acest lucru , Decalogul a calauzit omenirea timp de milenii si a indreptat acele popoare care erau pe alte coordonate spre esenta traiului indeobste recunoscut si acceptat de cei multi traitori in lumea de atunci si de acum.

Suntem marturisitori cu totii a acestui fapt si realitatile lumii moderne si contemporane nu ne conduc decat la afirmatia -care nu este gratuita ! -ca toata modernitatea are al baza acest cod de norme , ca DEMOCRATIA LIBERALA porneste de la acest indreptar al convietuirii, ca statul modern isi are ale sale radacini in textul si in spiritul sau.

Cine contexta -cred -ca mai mult se acuza si dovedeste un spirit gregar, nemodern si nerealist.

O sa-mi propum in serile ce vin sa analizez ALTFEL aceste texte , date noua, omenirii , de ieri si de astazi, in spiritul crearii lor si in consens cu revelatia data, la care am sa va rog sa luati in calcul si umila mea aplecare fata de ele.

Sper ca aceasta sarcina sa o pot duce pana la capat si cititorii sa vada adevaratele esente ale acestui text unic din istoria omenirii.