RSS
 

Archive for ianuarie 7th, 2009

Ce fel de elite vrem sa avem?

07 Ian

Este , cred, intrebarea care ne macina pe multi, este gandul care ne iscodeste la tot pasul cand privim in jurul nostru si aiurea, este cararea ,inca, a nadejdii noastre de mai bine, este framantarea celor luminati : ce fel de drum trebuie sa avem pentru noua constructie ce se realizeaza ?

Actualele elite, in marea lor majoritate , sunt semnele dependentei noastre , sunt efectele lipsei noastre de libertate din cei aproape cincizeci de ani de totalitarism de tip bolsevic, sunt oameni cuplati la aproape toate instrumentele functionarii sistemului nostru social global, sunt “mandarinii sinteticului”, elite de cele mai multe ori decuplate de la realitatile vietii, ale traiului concret al omului real din acest pamant.

Ordinea nefireasca a cladirii rosturilor intemeierii ordinii celei noi in partea rasariteana a Europei vremii noastre ne-a dat semnul dependentei multimilor de aceste pseudoelite.

Cu ei am abdicat de la rostul cel mare al libertatii umane, de la reconstruirea unor institutii puse in slujba cetateanului si numai a lui, care este stapanul intrun stat de drept.

Efectul halucinant al mediei asupra maselor avide de informatie dirijata, lipsa unei judecati a ceea ce se primeste pe aceste canale media au condus la acceptarea ideilor venite de-a gata de la cei care sunt exponentii oricui, lor ,dar numai ai ideilor Liberte!, Egalite !, Fraternite! nu !?

Am impresia ca a fi om normal in ziua de astazi a ajuns un lucru eroic, un semn ca nu esti ales, ca sansele tale nu se inscriu pe o curba a elitelor create mult prea rapid si fara nicio valoare in profunzimea unei trairi a unei comunitati.

Daca nu ne asumam propria noastra redesteptare atunci cine sa o faca ? La mijlocul secolului al XIX-lea cineva scria:” Voi ce stati in adormire/Voi ce stati in nemiscare/N-auziti prin somnul vostru …” ideile cele noi?

Ce fel de elite vrem sa avem in viitorul liber pe care dorim sa-l construim ?

Sistemul de educatie prost, precar intaririi elementelor identitare, lipsit de o scara a valorii muncii cinstite si corecte, bazat pe contextual si nu pe interesul celui ce vine la scoala sa invete acum nu creeaza taria ca in viitor elitele sa fie dezlipite de starea de fapt de acum.Acest lucru eu consider ca e foarte grav.

Se vorbeste de calitate in scoala in conditiile in care mediul scolar prezinta putine valori autentice de dascali, putine modele noi de spirite ale noului democratic ce se afla in jurul nostru si in eter de aproape douazeci de ani.

Cred ca nu e important ca avem in scoala icoane, religie ca disciplina de invatamant, ca sunt manuale de religie, de educatie civica , programe asemenea , ci eficienta lor, efectul in societate al acestor noi realitati ,in scoala
, in familie etc.

Cred ca suntem prea saraci ca banii investiti in educatie sa nu fie indreptati chibzuit spre valoarea adaugata a individului venit in sistem, , spre folosul de obste.

Cred ca redarea demnitatii dascalului, invatamantului, scolii este un semn de revigorare a unei societati ce devine mai putin bolnava si un curs de insanatosire in timp indelungat a maselor, a tariei obstilor de cetateni liberi din aceasta tara.

Scoala trebuie sa aiba ore multe pentru a-l invata pe cel ce studiaza limbajul democratiei,prin ore in care vocabularul specific societatii deschise, democratice, tolerante sa-i fie transmis in teorie dar mai ales in multe, multe fapte de viata, atat in timpul orelor dar si dincolo de ele, in actiuni extracurriculare.

Nimeni la noi, pana acum , nu a luat taurul de coarne si nu a reusit sa rastoarne sistemul de educatie in adevarul lui, in rosturile lui, asa cum era pana la venirea regimurilor totalitare , pentru a-l educa pe tanar sa aiba constiinta propriului sau loc in istorie, invatandu-l despre traditiile semenilor lui si ale lui, despre acele lucruri care dau sens vietii unui om in formare si apoi ale unui cetatean al statului sau , dar si al Europei.

Poate vine timpul marilor realizari, poate avem sansa ca pornind pe noul drum in circa un secol sa cladim indreptarea tarii cu fata spre normalitate, cu fata spre realul din om si din oameni etc.

UN SINGUR SUFLET E MAI DE PRET DECAT TOATA MATERIA ACESTEI LUMII !- e bine de stiut ,dar mai greu de realizat in tavalugul istoriei.

IN JURUL FIECARUI OM ESTE CONCENTRATA INTREAGA EXISTENTA CREATA SI NECREATA, VAZUTA SI NEVAZUTA !

Si nu e pacat de Dumnezeu sa pierdem asemenea diamante numai si numai ca totul este cu susul in jos !DE CE ?

Fara elite statornice in vijeliile ce vin, un neam nu poate rezista , pentru ca radacinile sale nu sunt adanc infipte in pamantul sau roditor .