RSS
 

Archive for ianuarie 4th, 2009

"Materiale imprumutate"

04 Ian

Evocam un trecut cu” materiale imprumutate” de la cei care l-au produs !

Si acest lucru daca exista este un lux pentru cel ce scrie despre trecut.De cele mai multe ori in relatarea despre un fapt 80-90 % este reconstructie si restul evocare!

Te trece un fior rece si simti multa apasare si ingrijorare cand vezi ca A REFLECTA despre un fapt istoric e mai mult decat suma materialelor empirice, logice, sociale etc.si mai mult decat reconstituirea cu aceste materiale imprumutate a istoriei, ci e necesara o intuitie sensibila, o logica a trairii in real, o descarcare a totului in forme apropiate de firescul vietii.

Stabilim legaturile intre fapte, obiecte etc. dupa o logica a societatii in care traim, dupa epoca in care suntem .Toate ne sunt neperceptibil impuse, prezentate, asimilate ca si cand ar fi din firea noastra, din eul nostru, din gandirea noastra.

Logica aceasta , a lumii materiale, este invatata in instututiile publice de educatie, de vreme indelungata si are ca scop manipulatoriu disciplinarea sociala si socializarea dresata a individului.

Retinem faptele care au schimbat destinul majoritatii cetatenilor si le inscriem in istoria mare a comunitatii respective.Aici avem zone neclare ale devenirii noastre ca indivizi, ca grup, ca o comunitate, ca entitate etnica etc.Ele provin dintro fixatie slaba a unor evenimente in mintea noastra.

In cadrele gandirii colective avem locuri dense de inovare si de autoamagire create pentru a linisti o zona a realului nefast multor grupuri sociale.

Si atunci putem spune, precum marele Shakespeare “Lumea-ntreaga e o scena si toti oameni-s actori (Cum va place,II,vii)?