RSS
 

Archive for ianuarie, 2009

Oameni , si nimic mai mult !

31 Ian

Suntem in perioada unor cautari pentru unele programe europene.Astazi am avut ocazia a ma intalni , la Breaza si la Sinaia , cu cinci colegi din trei tari europene ( 2 din Belgia, 1 din Slovacia si 2 din Suedia ).

Veneam dupa o perioada in care de doua zile am evaluat 104 cadre didactice in Phare 2007-2009 pentru a obtine 90 de credite de formare la Filipestii de Targ ( pe data de 30 ianuarie ) si la Maneciu Ungureni ( pe data de 31 ianuarie a.c. ).Eram obosit si totusi suparat ca am fost anuntat ca data intalnirii noastre planificate s-a mutat pe 31.01., ora 17.00 ( initial fusese 18.30).Eram neincrezator in finalizarea actiunii.

Ce mi-a oferit practica dupa ce am alergat pe drumurile patriei pentru a ajunge la timp ? Niste semeni de-ai mei care erau superiori mie pentru ca stiau engleza si nimic mai mult.

Am vorbit cu ei si m-am cutremurat pentru simplitatea gandurilor lor, pentru omenia faptelor lor, pentru firescul actiunilor lor . Toate acestea m-au cutremurat !

De ce ei sunt normali si noi ne vedem mereu altfel, cu probleme , crispati, pusi in ierarhi care nu exista ca oameni si ca membri ai scolii.
Suntem altfel pentru ca nu suntem ca ei- deschisi, fara inhibitii, cu dragoste de viata si cu dorinta de realizare individuala si colectiva.

Culturi diferite, civilizatii la fel de diferite, oameni dintrun multiculturalism evident aveau un limbaj comun : al intelegerii , al comunicarii democratice, al faptei si nu al vorbei, al lucrului bine infaptuit si nu al visului. Eram in acelasi spatiu cultural cu toate ca fiecare apartineam unor lumi diferite ! De ce erau posibile acestea toate ?

Pentru ca eram toti infaptuitori ai acerolasi culturi europene, in care diferentele erau mai mici decat asemanarile, in care ne oglindeam in fapte istoriile – ziceam noi diferite , dar ele erau foarte asemanatoare , pentru ca porneam de la fapte comune care aveau interpretari diferite , care ne conduceau la concluzii diferite. Vedeam ca suntem asemenea , dar diferiti prim alte memorii colective.

CINEVA A AVUT INTERESUL SA NE SEPARE SI INCA IL MAI ARE ?! DE CE ?

Orice raspuns este mai aproape de adevar fata de orice lucru care ne conduce spre a nu raspunde !

 
 

Lucru simplu !

30 Ian

Stau si ma tot gandesc ca cel mai greu in aceasta viata este sa faci sa se intample un lucru simplu in care sa te simti implinit, in rostul tau, in firescul unei situatii cotidiene.

Adica , sa-ti iubesti sotia, sa ai drag de copiii tai/lumina din a ta lumina , sa faci cele ale tale si ale altora in care crezi si in care te simti bine si implinit ,sufleteste macar, sa ai o meserie care sa-ti fie ca o manusa si in care sa te simti aproape de sufletul tau , sa vezi partea luminoasa a fiecarei clipe, a vietii in general , sa poti ajuta pe cel de langa tine si chiar sa faci un efort pentru a-l bucura ,cateodata cu nimicuri , dar important este sa-i fi alaturi, sa crezi ca tot ce-i in jurul nostru are un sens, sa ai convingerea ca ori de cate ori daruiesti cuiva ceva tie iti dai si nu celui care primeste lucrul/bunul respectiv, sa ti la a fi mereu cu grija fata de cei dragi si neputinciosi in anumite momente ale vietii lor, sa nu uiti niciodata semenii care te-au ajutat ,care si-au rupt din timpul lor si din viata lor pentru a-ti face ceva in bine, sa incercam sa uitam faptele rele pe care unii ni le-au facut, cu buna stiinta sau cu totala nestiinta, cu bucuria cladirii raului spre noi ( sigur ei vor primi , nu de la noi o judecata aspra , ci de la cel care este Arhitectul nostru suprem) , sa vedem cu mare deschidere ai sensibilitate frumusetea Naturii, a lumii din jurul nostru, sa transmitem in tot locul unde traim mesaje pozitive, ale iubirii , ale bucuriei, ale daruirii si ale grijii fata de cel de langa noi.

Ce simplu lucru este si cu toate acestea, noi , cei ce suntem deopotriva cu Tatal, macar la chip, complicam mesajele, ne suspectam unii pe altii, vedem raul din ceilalti, ne strangem veninul , pe care fara mare greutate il ” daruim ” altora, cautam clipele de a injosi pe celalalt, ne bucura poticnirea unui coleg in mersul sau , nu ne pasa de necazul altuia, vedem raul de langa noi si ne continuam linistiti viata, nu cautam a vedea Luna si nici Soarele cu splendorile lor.

Poate croiala este stramba, poate sensul nostru de miscare este deviat de la radacina, poate grijile de animal ne-au transformat in vietuitoare de jungla, poate asprimea trairii in neputinta materiala si spirituala ne-au dat acest nemernic traseu al dezradacinarii si distrugerii noastre.

Care este folosul a toata constructia istorica o omului daca suntem acum in acest satanic stadiu ?

Nepasare, angoase, neputinti insurubate in mizerii, croieli demential de monstruoase ne dau noua magistrala faurita de om.

Ce lucru simplu ar fi sa fim , simplu, oameni, adica fiinte trecatoare, adica muritoare, adica frunze de diferite nuante care cad , pe rand, pe pamantul din care au iesit candva.

P.S.
Suntem in ziua unei mari sarbatori :in această lună, în ziua a treizecea, pomenirea Sfinţilor noştri părinţi şi mari dascăli ai lumii şi ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur.

 

E timpul refacerii !

29 Ian

Traim vremuri pline de surprize, de incertitudine, de reformulari si de noi cautari pentru fericirea semenilor.

Toate acestea se fac cu mult efort cand luam in calcul ca este criza globala si pentru tot omul este mai mult decat clar ca drumul pe care mergea trebuie schimbat si refacut in standardele prezentului mai putin optimist.

Nu avem a ne plange : am batut pasul pe loc de multi , multi ani si am indus o stare de bine la o nemunca aproape generalizata si fara de eficienta maxima in raport cu rezultatele finale; am realizat – tarziu – dar mai bine decat niciodata !, ca nu se mai poate asa, ca avem nevoie de o viziune noua a dezvoltarii , care sa fie ancorata prezentului mondial, avem intrari ineficiente in raport cu iesirile ; am crezut ca putem prezenta ceva inseland pe altii si am vazut ca ne inselam pe noi ; am indus o stare de bine multimii fara sa aiba cunostinta ca ineficienta muncii la nivel social ne va costa mult si va duce la accentuarea disconfortului pentru mase din ce in ce mai mari ;am mers pe o directie gresita a dezvoltarii macroeconomice in catre libera initiativa si incurajarea micilor intreprinzatori nu au fost prioritatile noastre.

Toate acestea ne-au costat si ne-au dat starea aceasta de incertitudine si de inconfort individual si social . Lucrurile trebuie sa se schimbe in favoarea intreprinzatorului creativ, in favoarea oamenilor cu initiative , cu dorinta de schimbare a raului general , pentru mai multa energie canalizata in cresterea gradului implicarii civice si sociale in problemele generale ale tarii, in
gasirea acelor cai de crestere care sa duca la bunastarea tuturor si la implinirea initiatorilor unor reforme sau masuri de redresare economica.

E timpul refacerii !

E vremea in care regandirea strategiilor generale trebuie sa se faca tinand seama de starea prezentului si de nevoia de reconstructie a statului din temelii.

Orice initiativa contrara acestor principii ne conduce spre adancirea raului si spre manifestari multiple de nemultumire la nivel social , din ce in ce mai accentuate, din ce in ce mai diverse si mai cu multe categorii sociale nemultumite antrenate.

Avem a merge spre schimbarea totului sau spre ruina fiecaruia.Cale de mijloc nu cred ca exista sau daca poate fi nu va duce decat la nasterea unor structuri anacronice mesajelor contemporane ale crizei de sistem pe care o traversam cu totii.

Trebuie sa producem norme prin care fiecare sa fie apreciat in mod egal cu prestatia sa de zi cu zi si nu egalitarist, de nivel totalitar, cand un invidid este retribuit in mod egal cu alt individ pe niste grile de salarizare date de centru , fara sa tina seama de marile diferente intre prestatiile fiecarui om/salariat la acelasi post sau in aceiasi categorie de incadrare.

A aprecia in mod egal pe un om este a fi in stare sa-l vedem diferit de alti oameni, iar intrun post a da fiecaruia in mod egal un salariu inseamna a da fiecaruia diferit in functie de prestatia sa zilnica, de interesul sau pentru contributia sa la prestigiul firmei, de aportul sau la recunoasterea zonala, regionala , nationala sau mondiala a brandului la care lucreaza si el.

Egalitatea de tip comunist, care in salarizare este mentinuta si astazi in sistemul bugetar , trebuie sa inceteze si sa ne conduca spre o tratare cu adevarat egala a tuturor , care inseamna ca fiecare este vazut in mod diferit in functie de propria prestatie .

A da un salariu egal astazi cuiva este a-l comensura cu propria-i munca prestata intrun interval de timp si nu a te uita intro grila si a vedea acolo care este suma ce trebuie primita de un salariat bugetar , ca asa s-a vazut plata la Bucuresti.

Cel mai bine el este cunoscut la locul sau de munca conform prestatiei zilnice, efortului pe care il depune , ceas de ceas , pentru ca firma sa sa prospere si sa aiba profituri cat mai mari , iar bunurile sale economice sa fie cunoscute la cati mai multi cumparatori.

Refacerea trebuie sa tina seama si de modul in care imparti uzufructul muncii in firma , intro unitate economica , la nivel general.a fi ralist inseamna a te conduce dupa fapte si nu dupa vorbele bine tocmite ale unora.

De aceea, avem nevoie de o corecta normare a muncii , de o ancorare in real mai accentuata care sa ne inlesneasca – rapid – sa apreciem valoarea muncii individuale la justa prestatie a muncii.

Altfel pierdem vremea si ardem gazul si asa scump si venit pe conducte straine si la un pret care ne cam ustuta la buzunare, si ca vrem si ca nu vrem !

 

Criterii de evaluare a site-urilor web de istorie

28 Ian

Având un volum informaţional uriaş disponibil pe Internet devine tot mai dificilă selectarea acelor site-uri care îndeplinesc condiţiile profesorilor de istorie, a curriculumului şcolar etc.

Există o metodă de evaluare generală a site-urilor elaborate de un grup de cercetători argentinieni în perioada 1998-2000 (WebQEM –Web Quality Evaluation Method), apoi standardul IEEE standardul 1061-1992, standardul ISO 9126, ISO 14598, abordarea LSP (Logic Scaring of Prefence) dezvoltată de Dujmovic, recomandările consorţiului W3C referitoare la accesibilitatea web etc.
În scopul evaluării şi comparării site-urilor web de istorie vă propun să analizăm patru faze majore:

- definirea şi specificarea cerinţelor referitoare la calitate
- evaluarea elementară
- evaluarea globală
- analizarea şi documentarea rezultatelor, formularea concluziilor.

(1) Definirea şi specificarea cerinţelor referitoare la calitate
Această fază este constituită din următoarele activităţi principale:
 definirea domeniului de aplicabilitate a site-ului: stabilirea domeniului la care
se referă site-ul sau site-urile ce urmează să fie selectate şi evaluate (ex.:
comerţ electronic, informaţii financiare, divertisment, educaţie, istorie etc);
 definirea obiectivelor evaluării. Obiectivele evaluării depind de scopul în care
se utilizează rezultatele (ex.: înţelegerea informaţiilor existente într-un site, compararea calităţii diferitelor site-uri web, îmbunătăţirea calităţii unui site existent etc);
 definirea perspectivei din care se face evaluarea: definirea necesităţilor
explicite şi implicite ale utilizatorului din perspectiva căruia se face evaluarea;
 utilizatorul poate fi, de exemplu: vizitatorul site-ului (obişnuit sau expert), elaboratorul site-ului, administratorul site-ului ş.a.;
 specificarea caracteristicilor de calitate şi a atributelor măsurabile: selectarea modelului calităţii şi a caracteristicilor de calitate specifice domeniului de aplicabilitate a site-ului web, stabilirea nivelului de importanţă a caracteristicilor etc.

(2) Evaluarea elementară

Această fază cuprinde două activităţi principale: proiectarea evaluării şi implemen¬tarea evaluării .
Proiectarea_evaluării elementare constă în selectarea unui ansamblu de metrici luând în considerare obiectivele evaluării şi descrierile referitoare la site-ul web (arhitectura, caracteristicile, funcţiunile etc.).
Implementarea evaluării elementare constă dintr-o serie de acţiuni de măsurare a atributelor site-ului web (definite şi specificate anterior). Măsurătorile se pot efectua atât prin metode manuale (ex.: inspectarea aspectului site-ului, observarea diferitelor caracteristici vizuale etc), cât şi prin metode asistate de calculator utilizând în acest scop instrumente software specializate.

(3) Evaluarea globală
Preferinţele elementare oferă o imagine incompletă a calităţii site-ului web şi răspund numai parţial necesităţilor utilizatorului. Este necesară o perspectivă de ansamblu asupra calităţii site-ului web care să acopere integral cerinţele referitoare la calitate
Proiectarea evaluării globale constă în selectarea unuia sau mai multor criterii de agregare a preferinţelor elementare, precum şi selectarea unei scale de notare.
Implementarea evaluării globale constă din aplicarea efectivă a criteriilor de agregare şi de notare definite anterior. Agregarea se efectuează “de jos în sus”, în mai mulţi paşi, în structura arborescentă a caracteristicilor şi atributelor.
Rezultatul final al agregării este o schemă globală ce permite calculul indicatorilor parţiali şi globali ai calităţii.
Ultimul indicator (ultima preferinţă globală) obţinut(ă) reprezintă gradul general de satisfacţie în îndeplinirea cerinţelor privind calitatea.
(4) Analizarea şi documentarea rezultatelor, formularea concluziilor

Pe parcursul fazelor anterioare, se înregistrează toate rezultatele calculelor şi evaluărilor, inclusiv informaţiile relevante pentru utilizator şi se stabilesc concluziile generale care trebuie să vizeze nivelul pentru care site-ul este accesibil, tema la care trebuie utilizat/folosit.

Obiectivele urmărite:

- verificarea aplicabilităţii metodei la măsurarea şi evaluarea site-urilor web din domenbiul istoriei;
- verificarea şi validarea criteriilor de evaluare a site-urilor web specificate ;
- formularea de noi cerinţe privind criteriile de evaluare a site-urilor web, în general, şi a site-urilor web din domeniul istoriei în special.

Criterii de evaluare a site-urilor de web – Considerente

Există mai multe zone de evaluare care trebuie avute în vedere atunci când evaluăm un site de istorie, dacă el se potriveşte cu nevoile curriculare şi de formare a deprinderilor de cetăţenie democratică ale elevilor.

Identitatea , competenţa şi autoritatea creatorului informaţiei / resursei informatice: cel mai important criteriu în evaluarea informaţiilor, ce presupune să stabilim dacă autorul (persoană fizică sau instituţie) este demn de încredere.
1. Cine a creat acest site?
2. Cine a creat/generat informaţia?
3. Este creatorul o autoritate în domeniu ?
4. Este el recunoscut drept un specialist în domeniul respectiv ?
5. Este autorul reprezentantul unui organism abilitat al unor instituţii cu profil istoric?
6. Face autorul parte dintr-o organizaţie? Dacă da , vă simţiţi mai siguri când folosiţi site-ul?
7. Dacă există link-uri către resursa respectivă?
8. Care este afilierea instituţională a autorului?
9. Asigură site-ul informaţii suficiente? Este autorul său o personalitate în domeniul prezentat de site sau este el reprezentantul unui organism abilitat?
10. Dacă sunt disponibile informaţii cu caracter biografic respectiv date de contact ?
11. Vă oferă site-ul posibilitatea să evaluaţi sursa? În afara codului naţional (.fr, .de, .se, .au,. ro), numele domeniului poate oferi anumite indicii cu privire la provenienţa lui. Astfel ac-academic (UK), edu-instituţie de învăţământ, gov-for guvernamental, int-organizaţie internaţională, org-organizaţie nonprofit, com-organizaţie comercială, co-organizaţie comercială(UK), net-portal Internet sau administrator de reţea.
12. Este site-ul susţinut financiar de vreo organizaţie, instituţie sau companie? Îi scade sau creşte acest lucru credibilitatea?
13. A fost vreodată examinat şi evaluat site-ul ? A existat o apreciere pozitivă?

Structura

1. Este site-ul corect structurat?
2. Categoriile de informaţii sunt bine împărţite?
3. Dezvoltarea în adâncime a site-ului este logică?

Scopuri

1. Este scopul site-ului clar exprimat în pagina de deschidere sau mai apoi?
2. Se adresează site-ul unei anumite audienţe?
3. Care sunt elementele din site, dacă există, care se potrivesc pentru studiul programei de istorie, în termeni de conţinut, competenţe generale şi specifice obiective, ţeluri?
4. Este site-ul adecvat vârstei, cunoştinţelor anterioare şi abilităţilor elevilor?
5. Sunteţi mulţumit de faptul că acest site conţine destule informaţii utile pentru a continua evaluarea sa în detaliu?
6. În ce scop a fost creata informatia?
7. Cine este interesat sa difuzeze informatia?
8. Cine sponsorizeaza pagina?
Actualitatea, acurateţea şi exactitatea informaţiei – informaţiile prezentate să fie conforme adevărului, să prezinte încredere, să fie expuse într-un limbaj clar şi inteligibil. Ele să corespundă momentului actual, în acest sens elemente importante fiind reprezentate de:
1. Când a fost creata informaţia?
2. Există un indiciu de copyright?
3. Când a fost site-ul actualizat?
4. Sunt hiperlegăturile operante?
5. Ne trimit hiperlegăturile la informaţie recentă?
6. Este informaţia corectă?
7. Este informaţia legitimă?
8. Este informaţia relevantă?
9. Este precizată sursa de documentare?
10. Este precizată provenienţa informaţiei?
11. Cât de valoroasă este informaţia pentru vizitatori? Cum este prezentat textul? Cât de eficientă este comunicarea cu publicul?
12. Sunteţi mulţumit de profunzimea textului de pe site?
13. Există vreun indiciu că site-ul este părtinitor?
14. Atunci când există o analiză a evenimentelor, aceasta se realizează dintr-o perspectivă naţională, regională, europeană?
15. Este corect site-ul din punct de vedere al faptelor? Există greşeli evidente? Confirmă sau neagă această informaţia de pe alte site-uri? Există unele omisiuni evidente care i-ar putea duce pe elevi în eroare?
16. Oferă site-ul informaţii pe care elevii nu le-ar fi putut cunoaşte din manuale, materiale de referinţă sau alte surse?
17. Cât de aproape este informaţia de pe site de conţinutul programei şcolare?

Obiectivitatea informaţiei – informaţiile să fie prezentate fără a fi distorsionate de păreri personale, de interese comerciale sau de altă natură.
1. Este informaţia prezentată în mod obiectiv?
2. Sunt toate punctele de vedere abordate?
Amploarea şi densitatea informaţiei – face referire la gradul de acoperire al subiectului tratat şi la cât de explicit este tratat şi structurat acesta. De asemenea prezenţa unei liste de legături web bine menţinută şi actualizată reprezintă un element pozitiv.
1. Câtă informaţie concretă oferă site-ul?
2. Sunt toate aspectele unei probleme abordate în mod egal?
3. Sunt unele aspecte tratate în mod preferenţial?
4. Sunt toate punctele de vedere expuse?
5. Ne trimit hiperlegăturile la informaţie complementară?

Reclamele publicitare

1. Conţine site-ul material publicitar?
2. Ce conţinut au reclamele publicitare?
3. Au reclamele caracter ofensiv?
4. Cine sponsorizează reclamele ce apar pe o pagină?
5. Sunt ele adecvate vârstei elevului?
6. Afectează aceste reclame credibilitatea informaţiilor de pe site?
7. Materialul publicitar îi distrage pe elevi?

Interactivitatea si rapiditatea site-ului

1. Se încarcă pagina rapid?
2. Sunt hiperlegăturile active şi rapide?
3. Sunt imaginile sau animaţia în exces?
4. Este nevoie de software special pentru vizualizarea paginii?
5. Este nevoie de software special pentru traducerea paginii?
6. Exista hiperlegături care să trimită la site-uri unde se poate descărca software-ul necesar?
7. Puteţi spune încă de la început, adică din pagina principală sau din index cum este organizat site-ul şi ce opţiuni sunt disponibile pentru utilizator?
8. Sunt legături către fiecare pagină uşor de identificat?
9. Sunt aceste legături grupate logic sau vor părea logice elevilor? Este necesar ca elevii să îşi folosească intuiţia atunci când navighează pe site?
10. Este metoda de navigaţie uşor de urmărit?
11. Vor putea elevii să se descurce pe site fără să se rătăcească? Dar dumneavoastră puteţi?
12. Operează eficient legăturile cu alte site-uri? Sunt legături suficient de rapide pentru a-i menţine pe elevi concentraţi?
13. Are site-ul o facilitate de căutare? Vor găsi elevii că acest site este uşor de folosit?
14. Are site-ul posibilitatea de marcare şi de evidenţiere?
Trafic.Navigabilitate şi design – elemente evaluate prin modalitatea de navigare intutitivă şi uşoară în cadrul site-lui, prin posibilitatea de căutare în paginile lui, designul referindu-se la fonturi, fundaluri, imagini, animaţii specifice resursei electronice evaluate.
1. Cât de uşor se face navigarea?
2. Cât de uşor găseşte utilizatorul anumite categorii de informaţii?
3. Ce e mai important şi ce e mai puţin important în site?
4. Care este traficul în site pe zi?
5. Dar pe lună?
6. Ce traseu utilizează vizitatorii în site?
7. Pe unde intră, cât stau, pe unde ies?
8. Este site-ul uşor de utilizat?
9. Poate utilizatorul să interacţioneze cu el? Pot elevii, pornind de la aceste posibilităţi, să îşi pună în evidenţă abilităţile de investigare şi interpretare?
10. Este limbajul utilizat pe site la un nivel adecvat vârstei şi capacităţii de înţelegere a elevilor?
11. Conţine site-ul clipuri video sau audio? Au la dispoziţie elevii echipamentul auxiliar, precum boxe, pentru a le urmări?
12. Poate contribui sistemul multimedia la înţelegerea contextului de către elevi sau dimpotrivă îi distrage pe elevi de la scopul căutării?
13. Verificaţi în legătură cu site-ul mărimea textului, caracterele utilizate, contrastul dintre text şi fundal. Credeţi că acestea fac pagina mai uşor sau mai dificil de citit?
14. Este limbajul site-ului unic sau pot vorbitorii de alte limbi străine să îl acceseze?
15. Dacă faceţi clic pe o legătură de pe site şi vă mişcaţi pe un altul, este acest lucru evident sau vi se pare că este o pagină a aceluiaşi site?
16. Este uşor să ieşiţi de pe site sau vă blocaţi pe o anumită pagină?

Accesibilitatea este dată de rapiditatea cu care este accesată resursa (durata de timp în care se face conexiunea nu ar trebui să depăşească 10 s) precum şi de distincţia clară făcută în cadrul site-lui între serviciile gratuite şi cele contra cost. Înainte să decideţi dacă veţi folosi sau nu un anumit site încercaţi să îl accesaţi de mai multe ori. După ce aţi utilizat site-ul o anumită perioadă de timp s-ar putea să doriţi să îl revedeţi.

1. Există o persoană de contact menţionată pe pagină?
2. Este asigurată integritatea informaţiei?
3. Poate fi informaţia modificată de oricine?
4. Este site-ul securizat?
5. Menţionează site-ul o politică de confidenţialitate?
6. Este accesul la informaţie protejat de o parolă?
7. Care sunt căile de intrare în site?
8. Sunt metatagurile folosite optim?
9. Cum este clasat în motoarele de căutare? De ce?
10. Este de regulă posibilă conectarea la site oricând sau este aşa de solicitat încât trebuie să aşteptaţi?
11. Este necesar să posedaţi alte programe pentru a folosi site-ul? Cât timp necesită o descărcare de program?
12. Se descarcă paginile suficient de repede pentru a putea fi folosite la ora de istorie?
13. Puteţi accesa site-ul prin motoarele de căutare pe care le folosiţi de regulă?
14. Este site-ul gratuit sau trebuie să plătiţi un abonament pentru a putea accesa anumite părţi din el?

Evaluare finală

Analiza şi evaluarea completă a site-ului cu punctaje pe fiecare nivel şi punctaj total este necesară ori de câte ori am dori să recomandăm elevilor un anume site El ar trebui evaluat de profesor , realizându-i o fişă –călăuză. pe care elevul trebuie să o aibă la îndemână. Acesta poate interveni cu propriile lui aprecieri, cu întrebările lui, cu noile posibilităţi de a deschide interpretările diferite de ale unor parteneri de dialog.
O sinteză simplă şi clară a calităţilor şi defectelor, plus o sumă de sugestii pentru corectarea punctelor slabe şi îmbunătăţirea performanţei este benefică tuturor participanţilor la actul educaţional.
Am prezentat un posibil traseu de urmat, destul de amplu pentru a putea să evaluezi un site de istorie. El are minusurile şi plusurile inerente unui început în spaţiul didactic românesc. Poate fi adaptat la nivelul de cunoaştere şi înţelegere ale fiecărui profesor şi dat în întregime sau o parte şi elevilor pentru a evalua singuri site-urile pe care ei navighează. Este credem un început care poate fi continuat cu multe alte discuţii şi adăugiri.

 

Pustia Carantaniei

27 Ian

Este mereu in gandul nostru, in firea noastra de cand capatam darul de a judeca si de a traduce totul in mintea noastra, in clipele de cumpana si in vremea indoielii zilei.

Este pustiirea noastra in primul rand in duh, dar si in clipele trairii noastre in spirit.

Este bucuria ispitei dupa planurile Puterii, Stapanirilor, Stapanilor ( zilei, tarii, firii, lumii ) , Capeteniilor celor rele .

Uneltirile potrivnicului , care si-a dat firul vietii sale ispitei raului, durerii, intunericului , sunt greu de trecut fara a avea ca temelie, ca fundament, ca pavaza , ca staruinta lucrarea Celui PreaInalt, a Binelui.

Aceasta pustie vine in noi din zilele veacului si merge cu noi in fiecare clipa cand suntem de acord cu feluritele mestesugiri ale celor care nu se infricoseaza de Dreptarea traiului in credinta , de Adevarul celor care graiesc in porunca iubirii de semeni, de lucrul care nu duce la pangarirea duhului celui de langa mine.

Cei dati Raului nu pot dacat sa-ti trezeasca mila , dar ei merg in cetele lor spre a distruge Frumusetea vietii , Legiuirea asezarii faptelor in poruncile Creatorului.

E vremea pustiului Carantaniei !

E vremea cand cei care s-au dat Vechiului Regim intind curse, fac jocul simularii faptelor cele bune, cladesc curse care cu greu pot fi sesizate si rasturnate.

Oamenii vremii noi, tineri neatinsi de apele rele si negre ale Intunericului Rosu nu au forta si puterea intaririi si afirmarii.Cunoscand gandurile Luminii cei intunecati lucreaza , cu spor si multa rabdare , la razboiul firilor , la incurcarea poruncilor, la neasezarea rosturilor cele noi ale societatii democratice.

Sunt toate uneltiri ale Demonilor contra Ingerilor, care si ei , nemaifiind slabi , cauta a prinde elan si putere, dar nu reusesc, pentru ca Raul este in tot si in toate, iar ” stricatorii facatorilor de rau bun lucru fac inaintea lui Dumnezeu “( Tudor Vladimirescu ” ).

Uneltirile potrivnicului nu pot ascunde diamantul ingropat la noi timp indelungat.Avem a fi ingrijorati ca purtatorii noilor mesaje nu sunt si purtatorii de putere, ca cei chemati a aduce bucuria pe chipurile semenilor sunt dati la fund de cei care au naravuri din vremuri trecute .

Razboiul nevazut devine din ce in ce mai mult vazut, mai starnit de cei care vad ca lumea lor piere, mai devreme sau mai tarziu.

O , minunat razboi !Dorirea cea mare a noastra este de a birui savarsitul respect al Fiintei umane, pretul si putinta respectului de sine, dreptul de a vedea liber SOARELE neacoperit si necolorat cum doresc unii.

In rand cu talharul care nu a grait pe cruce si randuiala cea veche va fi doborata si Adam cel nou va lucra pentru iubirea de oameni !

P.S. 1.Iisus a fost incercat/ispitit de Satana- a se vedea :Matei,4,1-11;Marcu,1,12-13;,Luca, 4,1-13;diavolul Ii facuse o intreita oferta:painea, miracolul si puterea.
2.Iisus in loc de ura isi arata iubirea si rapune pe tatal rautatii prin bunatate.

 

Moartea Domnului …escu !

26 Ian

In absurdul vietii pe care o traim a aparut de cateva zile un caz nou :

un om din Slatina a fost dus cu o salvare la un spital de urgenta si nimeni nu l-a bagat in seama timp de patru ore. Nefericirea vine de la faptul ca respectivul a murit !

De aici mass-media de la noi vuieste si tot are dorinta de a incerca o explicatie. Bineinteles ca ea vine si din mediul oficial , ministrul de resort a demis mai multi medici implicati in derularea acestui tragic fapt . Ce au facut cei din breasla :i-au aparat pe medicii implicati, folosind varii motive : stresati, lipsa fondurilor etc.
Liniile directe create de multe televiziuni si de Min.Sanatatii aduna mii de mesaje care in marea lor majoritate arata tot asemenea cazuri, de multa nepasare si de sistemul spagii din sanatate.`Alti participanti se intreaba ca ministru nu a procedat corect cu desfacerea contractelor de munca , ca si ei sunt oameni si poate …mortul e de vina !

Toate aceste ne arata ca fenomenul bolii cronice este pretutindeni. Societatea numai are anticorpii necesari pentru a se redresa in chip firesc si normal. Sunt necesare masuri urgente de reechilibrare a intregului care nu priveste sanatatea , ci toate segmentele care compun sistemul unei vieti normale.

In sanatate se tot vede rapid raul ce ni-l fac unii membrii ai domeniului, poate se mai vede repede si in alte compartimente, dar in altele raul de structura nu se vede decat in timp si de cele mai multe ori cand procesul este deja cangrenat , iar masurile ce trebuie luate pentru salvare sunt radicale si de genul amputarea sau moartea .

Moartea Domnului …Escu ( culmea ca filmul cu titlul asemanator avea ca nume LAZARESCU si cetateanul omorat se numea Constantinescu !) arata hainele de glorie pamanteasca ale imparatului, adica raul profund din intreaga societate. Cum poti veni sa susti pe medicii implicati cand rezultatul neimplicarii lor ca oameni in acest caz a dus la moartea unui OM. Indiferent de scuze moartea cauzata este condamnabila .Nimeni nu afirma ca nu avem medici valorosi si de vocatie dar sunt si multi care au abdicat de la juramantul depus si au devenit fiare, indivizi fara scrupule si plini de bani, omul fiind pentru ei niste purtatori de avutie , care le pot lor rotunji veniturile .

Si in invatamant se ” ucide ” zilnic , dar nu se vede ! Oameni care nu au ce cauta sunt in scoli, indivizi care au probleme de comportament sau de psihic si care tracaseaza, mutileaza copiii sunt si la noi. Ca si in sanatate legarea de glie, la noi numita titularizare si la ei numire intrun post anume te face foarte greu sa fii capabil , legal sa poti da pe cineva afara din sistem.

La fotbalisti daca esti foarte bun esti sesizat, vazut, apreciat si selectionat in nhationala si cei mai multi din cei foarte buni in echipele din A.Apoi unii in B, altii in C, altii in judeteana si altii ies din joc si se apuca de alte meserii. Cei mai buni din ei , dupa varsta de glorie sportiva se fac antrenori si continua munca de vocatie. Pentru acest efort diferit sunt platiti diferit. Cei din linia intai regeste, ceilalti dupa locul si munca proprie, care inseamna REZULTATE si nu vorbe bine mestesugite.

Cred ca ceva de acest fel ar trebui si in aceste domenii pomenite.Nu poti tine un medic sau un dascal intro scoala daca nu dovedeste performanta .Daca da , poate sa fie la un colegiu de prestigiu, apoi la un colegiu, apoi la un liceu, un grup scolar, apoi la o scoala generala oarecare sau daca nu mai tine pasul in alt domeniu unde se pricepe.Sau daca nu, sa fie lasat sa mearga in alt domeniu si chiar sa fie indrumat.Copiii nu au nicio vina ca individul nu se adapteaza, nu este activ , nu doreste sa contribuie la prestigiul scolii in care este angajat.

A pune punctul pe ” I ” :cred ca avem nevoie de invatamant in care sa platesti , particular, in care sa-ti alegi tu comunitate oamenii scolii, sa-ti impui cerintele , sa nu mai fie titularizare si sa existe standarde generale , specifice si de performanta proprii.Invatamantul de tip particular , adica cu multe sarcini pe care comunitatea le-ar impune scolii si cu multe responsabilitati ale dascalilor catre colectivitatea careia ii apartine ar fi calea de a redresa sistemul. Acum toti privim la M.E.C.I. , la ISJ ( oricum nu vad ce rost mai au intrun proces real de descentralizare, unde un corp de experti in evaluare institutionala ne-ar fi necesar)si nu la nevoile locale ale unei colectivitati.

Cred ca ceva de acest fel ne trebuie si in sistemul medical si in alte domenii. Centralizarea excesiva ne-a imbolnavit acut si alta cale pana la clipa in care sistemul moare , cred ca nu este !

 

Sa incercam sa refacem

25 Ian

Dupa cele doua postari din 23 si 24 ianuarie ma simt dator a spune ca trebuie sa incercam sa refacem ceea ce s-a cladit in timpul celor doua sute de ani ( ultimii ).

Ar fi sanse ?

Credinta mea este ca DA si inca foarte multe , dar sunt tot asa de multe conditii de luat in calcul.Ele tin de intregul complex social, de toata societatea vie de astazi , de tot gandul din trecut, de irosirea care ne afunda in haos, de minciuna care sta la masa fiecarui om, de adormirea dorintii de a fi real in tot ceea ce faci, de a nu ne minti continuu…Si toate acestea pentru ce ?

Pentru a cladi in respectul fata de sine, fata de semeni tot ceea ce intreprindem.E mult dezinteres, multa blazare si mult spirit de turma si de automultumire in noi. Minciuna si crearea unor utopii care au la baza aceasta forma de minciuna ne sta alaturi, ne incorseteaza si chiar ar fi stare sa ne dea in continuare sensul trairii noastre.Cred ca acest lucru este prea mult si nu cred ca asa se mai poate!

Invatamantul-de exemplu are o mare nevoie de reasezare, de o viziune noua cu caracter european, care sa ne conduca la a dezvolta altfel tinerii nostri, care in marea lor parte nu mai vad in scoala lumina si sensul de a deveni si de a isi forma modelul vietii.De ce asa ?

Nu exista vointa la nivelul natiunii de a se lua taurul de coarne si de a propune o mare reforma care sa ridice standardele de calitate si care sa raspunda noilor comenzi ale pietii muncii contemporane.Pentru ce irosim resursele tarii daca noua forta de munca nu-si gaseste implinirea in scoala, nu face din curricula un angrenaj al propriei deveniri a tanarului ?

A reface presupune tarie, caracter, intarire in adevar, eliminarea jocului de a mima reforme, si OAMENI de caracter, trezi in spirit, realisti in fapte, cetateni in dialog, judecatori pentru prostie, modelatori de spirite inalte, responsabili inmarile rasturnari pe care le propun.

Aceste lucruri cred ca trebuie in toate segmentele vietii sociale; eu am insistat pe invatamant pentru ca imi e mai aproape!

Calitatea a ceea ce facem a scazut de la an la an , educabilii au alte interese si scoala nu le ia in calcul.Cateodata am impresia ca multi vin la scoala nu ca au nevoie de ea ,ci ca trebuie ,pentru a nu lua absente, pentru a trece printrun sistem prin care trec toti si pri care au trecut si parintii lor.E un joc de-a minciuna pe care e foatre greu sa-l controlezi.Toti am intrat in el si cane place si ca nu ne place.Nu se mai trudeste la cladirea propriei personalitati prin munca, munca si elan , prin efort constant pentru a acumula cat mai mult si la cat mai multe discipline cunostinte generale si de viata , de zi cu zi.Manelizarea culturii de masa, osificarea in pseudovalori, modele de indivizi care au reusit( oare?) pe scena prezentei clipe fac ca unele rosturi ale aceste scoli , de astazi ,sa fie pe langa urechile multor tineri.Violenta in scoli, actele de vandalism, de confruntare intre partenerii la dialogul din scoala -elevii intre ei, elevi-profesori, profesori -parinti etc.- sunt manifestari ale ideii ca ceva – mult- e putred in …Danemarca.

A cosmetiza acum si a nu lua taurul de coarne este cel mai mare pericol pentru tara, pentru viitorul nostru comun, pentru identitatea noastra, vaduvita in ultimul timp -de cel putin saptezeci de ani.

Ce-i de facut ?

De la parintii fondatori ai patriei , si acestia , la noi, sunt pasoptistii si cei care au mers pe urmele lor, avem o singura sansa: se ne indreptam spre Europa ( e clar ca cea vestica ! ) si sa ne punem inca o data intrebarea :ce vrem cu adevarat? unde dorim sa fim intrun secol viitor ? Discutia trebuie sa se poarte cu natiunea responsabila si dornica de a vedea institutiile ca isi croiesc sarcinile din adevarurile clipei si din trebuintele viitorului comun.Apoi, asezati la masa celor care croiesc decizii ,sa se propunem o linie pe care natiunea sa o urmeze si fara culoare politica , acea cale propusa sa fie urmata cel putin un secol.

A aseza tara e sarcina centrala a clipei, a-i da rosturile schimbarii este hotarator acum ! Caile, modalitatile de infaptuit intra in rosturile partidelor, ritmurile si miscarea practica ce trebuie sa o aiba fiecare masura este in sarcina diferitelor forte politice responsabile ale natiunii.

Asa cred , ca acest an -2009 -este unul de netrecut: ori facem ce trebuie tarii , ori batem pasul pe loc si presiunile se vor accentua si minciuna va sta cu noi in continuare la masa dezumanizarii/dezeuropenizarii noastre.Ce ziceti ?

 

UNIRE, dar nu oricum !

24 Ian

In toata tara au loc astazi, 24 ianuarie 2009 , manifestari dedicate implinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane.O precizare:Cuza a fost ales domn al Moldovei in 17 ianuarie si apoi la Bucuresti in 05 februarie 1859 – acestea sunt datele pe mersul vremii de acum ( numim acest lucru “stilul nou “).Traditia ne conduce de atunci si pana acum si asa avem datele acestea la aniversarile prilejuite de marele eveniment.

Cert este – la scara marii ISTORII – ca romanii au realizat , atunci , un act ce a uimit Europa diplomatica si Marile Puteri.Niciodata nu m-am indoit ca acest popor nu ar avea oameni de stat vigurosi, puternici si dornici pentru binele comun. Acum ei au dat esenta muncii lor de cel putin cincizeci de ani.

Forte potrivnice au fost multe, din interior si din afara, indoiala cat cuprinde si la cei care credeau ca s-ar putea ceva realiza, dar nodul gordian a fost taiat , cu forta, cu mult curaj si indrazneala de un grup de oameni luminati si sincronizati cu Europa si cu spiritul ei .

Ei au cutezat sa viseze si sa spere ca noi, romanii, trebuie sa avem un loc in spatiul european, ca in aceasta zona este bine ca interesele noastre sa se evidentieze si sa se intareasca, ca Franta ne poate fi de folos ( si reciproca este valabila ) ,daca ne supunem credintei ei ( dorea zona de influenta aici ).

Actele Unirii au fost consolidate de actia lui Cuza, de cauzasii neadormiti care au trudit la ridicarea unei ROMANII, pe care ei o vedeau puternica, dezvoltata economic si integrata , in spirit, Europei.

Ceea ce Cuza cu echipa sa a realizat in mandatul dat lui, a inceput sa zdruncine adormirea tarii, sa rascoleasca putreziciunea balcanica din spirit, sa anestezieze orientalismul gandirii noastre , sa opereze fara morfina institutii de ev mediu, sa acuze mentalitatile de sluga si alterarea faptelor de minciuna etc.

Cei sapte ani de revolutie ai domniei lui Cuza au fost ca un foc de paie care avea buna caldura , care a inceput sa topeasca cele rele si a deschis cale acroirii celor bune, dar unirea conditionata la vremea vietii sale trebuia intarita de organisme statale si de cetateni constienti de marea insemnatate a actului, premisa a cladirii statului national unitar roman.

Legea rurala din august 1864 ,pe langa faptul ca desfiinta boierescul ( claca ), transforma , in textul legii, pe tarani in CETATENI, dar ,in fapt, ramaneam ce-am fost !

Aici vine si ideea care trebuie intarita ca unirea se putea consolida daca in interior era vointa politica de ridicare materiala si spirituala a taranilor, a gasirii acelor asezaminte prin care cei multi sa fie treziti si invatati in respectul legii, al muncii , al traiului corect, al valorilor noi care au stat inclusiv la baza realizarii unirii.

Daca prin unire consolidam un stat modern, daca ne indreptam mai mult ochii spre spatiul german, mai ales dupa venirea/aducerea lui Carol la conducerea tarii ( un act revolutionar ce inca nu e bine valorizat ), daca nascoceam un sistem de a dezvolta actiunile economice spre folosul de obste, daca era ridicata masa de oameni la rangul de cetateni si era , cu mai mult efort, luminata, atunci statul arata altfel si cetatenii lui erau mai apropiati de spiritul continentului din care facem parte.

Dar lucrurile nu prea au stat asa si atunci avem si astazi multe disfunctionalitati ,ele fiind continuate pana astazi, pentru ca nici dupa 1918 nu s-a reusit nimic din ceea ce am scris mai sus !

Poate elita noastra a fost nepregatita pentru a gestiona eficient aceste mari realizari politice, poate complexul nostru economic era mult prea sarac si neputincios pentru a face fata la marile presiuni ale sudarii noilor provincii integrate statului, poate vointa a fost ,dar nu a fost putinta .

Dar ce conteaza toate aceste intrebari cand la scara istoriei sunt judecate REZULTATELE actiunilor si avem a spune ca avem o Moldova saraca, expusa grav presiunilor sociale, ca de aici am avut scanteia lui 1907, ca europenismul nici astazi nu are casa buna in provinciile tarii, ca festivismul trebuie rapid inlocuit cu sudoarea muncii eficiente , cu fapte ancorate unei crescute productivitati a muncii sociale, cu scaderea numarului de copii cu abandon scolar, cu alocarea de multe fonduri spre echilibrarea tinuturilor, cu masuri spre inflorirea localitatilor din orice parte de tara, cu mare grija fata de nevoile oamenilor, cu vigilenta actelor pe care le vom realiza un conditiile in care unii din vecini ne contesta mesajele transmise sau realizate.

Un act de asemenea anvergura devine eficient cand raspunsurile cetatii sunt vizibile in vigoarea relatiilor dintre semeni, in intarirea comunicarii reale intre cetateni, in consolidarea democratiei, in cresterea raspunderii fiecarui om la propria lui dezvoltare, in coacerea unor solutii care sa-i avantajeze pe cei multi si sa-i ridice econonic, social , politic. Aici vad eu ca trebuie acuzata elita noastra politica si economica a vremii de atunci ,pentru ca nu a dorit sa ridice organismul social la nivelul european , ca a lucrat cu siretlicuri si a creat o falsa intreprindere a functionarii democratice a statului, ca nu a pus umarul dacat la imbogatirea unor grupuri care aveau aceiasi melodie cu ei , ca n-a cladit o cultura a dialogului social si cultural .

Politic am esuat , iar economic nu ne-am ridicat la starea vremii.Ramanerea in urma din secolul al XVI-lea putea fi evitata daca aveam alte idealuri care se indreptau spre trezirea celor multi.

Nu poti gandi binele dacat daca il impartasesti economic si politic cu multimile care creeaza avutia unei tari, macar acum doua secole , nu ?

 

Nicio pravila nu opreste omul !

23 Ian

In aceasta zi , in anul 1821, pe locul numit la Metereze, la Pades, in tinutul Closanilor , din Gorj, un OM numit TUDOR , din Vladimiri, intro duminica, avea a spune catre cei adunati din satele vecine :

” NICIO PRAVILA ( lege, norma sociala ) NU OPRESTE PRE OM DE A INTAMPINA RAUL CU RAU ! “

Era o chintesenta a tot ceea ce pana atunci afirmasera mai marii lumii in acte fundamentale , istorice , ca de exemplu: Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului ( Franta -26.08.1789 ), Declaratia de independenta a S.U.A.( 04.07.1776 ) etc.

Era inceputul pornirii descatusarii redesteptarii neamului romanesc spre a se indrepta catre libertate, armonie, pace, fraternitate, egalitate. Era SEMNALUL ca fortele natiunii se trezesc si ca sperantele nu pot fi distruse si frica nu-i poate lua locul, ca umilintele la care eram supusi isi vor gasi alinarea in noua ridicare a gloatei jefuite si prea saracite de mai marii zilei fara de rusine si de crestineasca alinare a semenului.

Au trecut de atunci 188 de ani , de truda , de suferinte si de noi umilinte asupra noastra si care este rezultatul ? Ce putem a spune astazi mai mult decat ieri ?

Ca avem stat, ca avem integrare, ca am avut o democratie firava din 1862 pana in 1938, ca am trecut prin patru regimuri dictatoriale de diferite nuante si ca in ultimii douazeci de ani ne tot cautam un drum , care nu mai devine drumul nostru.Ca poporul ( cetatenii ) are putere intrun regim democratic, dar nu are exercitiul ei, ca este saturat, nu de binele democratiei , ci de relele ei, ca numai 16 % din ei au declarat ca au incredere in oameni, ca 73 % considera ca bine i-ar fi tarii cu un conducator puternic, ca 86 % dintre ei considera ca religia este importanta etc . Datele au fost publice in ziua de 18.01.2009 si sunt dintrun studiu numit “Valorile romanilor, realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii si ne ofera posibilitatea de a ne spune parerea.

Ce drama traim ?!? Ce mesaje amalgamate primim ?!!
Ce se intampla ?

Cred ca putem fi pe marginea prapastiei ! As dori sa ma explic:

Prima cifra 16 este ametitoare de distrugatoare: oamenii nu mai au incredere in semenii lor ! Atunci unde este exercitiul democratic, unde este paleta dezvoltarii individualitatii, a elementelor de a fi stapan, de a comunica real cu ceilalti etc.

Diluarea aspectelor de intarire a personalitatii umane, lipsa de atasament la acelasi set de valori comune, lipsa unei calitati a actului educational, neincrederea in mecanismele care duc la functionarea institutiilor unui stat democratic ne pot conduce la cel mai grav lucru la scara istoriei : la lipsa sau la adancirea solidaritatii umane, la dazamagire, la neputinta, la dezangajare, la dependenta , la lipsa de incredere in fortele proprii, la fatalism.

De aici este simplu sa mergi in cele doua date trecute de mine din studiu.Rapid ne indreptam spre a accepta un TATUC, un conducator de mana forte , un mic/mare dictator , pentru ca vad/zic unii s-au saturat de o linie politica democratica etc.Dar ea a fost in aceasta tara , a fost dorita ea la nivelul trezirii maselor la viata democratica, la viata prin care ei erau educati ca sunt cetatenii acestui stat ,ca ei detin puterea ?

Scoala a schimbat fata curriculumului spre copilul care trebuia sa invete noul sau rol de cetatean intro tara si in Europa libera ?

Cate elemente de educatie pentru drepturile omului, pentru as sti libertatile si indatoririle, pentru a se apara in fata nedreptatilor , pentru a se putea adresa institutiilor, pentru a cunoaste constitutia si puterile in stat, pentru a sti rostul individului in fata organelor de coercitie etc. s-au cladit in noul regim ?

Bietul om sub vremi si-a pus toata speranta sa nu in forta lui, nu in esentele sale de intarire a fortelor proprii , ci – culmea -in secolul al XXI-lea in religie, adica in izgonirea din real, adica in speranta la Dumnezeu, adica in cineva care il mai poate asculta si ii mai poate oferi un gram de speranta, de bucurie, de sansa de a fi considerat om.

E grav , ci chiar foarte grav , ca avem , acum , un AUTISM SOCIAL, o ORBIRE de masa si cautam fericirea in alta parte decat pe pamantul in care ne-am nascut si in care traim .

Doamne ce catastrofa !

Daca adaug ceea ce Motru, Draghicescu etc. afirmau ca romanii cred de ochii lumii, ca religiosi nu suntem in esenta , ca aceasta retragere din istorie in cerurile religiei ne saraceste si ne intristeaza , inseamna ca speranta in Dumnezeu devine strategia si tactica familiilor celor saraci si plini de nevoi de subzistenta, de supravietuire, de intoarcere la locul plin cu de toate, si adesea numit RAI.

Cutremurator de rau pentru acest timp !

Fara educatia de zi cu zi a elementelor democratiei, fara o scoala a modelelor, fara a restabili demnitatea dascalilor de substanta , de vocatie, fara a face curatenie si inca mare si in acest domeniu , care are uscaturile proprii, fara ca societatea sa investeasca in acele forte sociale care pot schimba destinul oamenilor , atunci cuvintele spuse de Tudor, cu cat va trece timpul si raul va continua ,devin mai actuale, mai necesare de a-si gasi izbanda in fapte.

Va fi atunci o lipsa a dialogului care a fost evitat ,va fi atunci o chemare la zavera care va avea alte dimensiuni si alta fata in comparatie ca cele de acum doua decenii.Poate avem intelepciunea sa luam taurul , acum , de coarne si sa recroim traseul , care trebuia realizat inca din decembrie 89.

Ce iarna, ce vreme , ce timp ?

 

Apusul unei lumi vine de la APUS !

22 Ian

Suntem , ca economie mondiala , la rascruce de drumuri, unde o lume intreaga, cu toate ale ei, oameni, obiecte, marfuri, titluri de valoare se desparte de noi si o alta , poate, isi croieste , anevoios calea.

De ce asa ?

Vremea de acum era ceruta de miscarea istorica care a inceput cu noua tehnologizare a lumii, cu noile deveniri ale agentilor economici la nivel mondial, cu robotizarea si cu noua paradigma a cresterii avutiei, cu o mare concentrare si centralizare a capitalului care are in vedere un interes diferit al consumatorilor actuali.

Nu mai suntem, la nivel global, cei de acum patru-cinci decenii.Lumea cauta un nou defileu pentru a repozitiona bogatia . Cei care sesiseaza acest lucru vor rezista, ceilalti , incet, dar sigur, vor pieri, nu vor gasi drumul reusitei , ci pe cel al deziluziilor.

Raul din noi merge spre revalorizarea binelui universal.A strange randurile la nivelul indivizilor, de orice fel , din orice cultura si din orice civilizatie este premisa numarul unu a reconstructiei actuale.

Nu mai poti lua masuri de unul singur , fie ca esti tara, fie ca esti uniune sau asociatie, ci numai impreuna.O economie mondiala exista si ca ne place si ca nu ne place !

Discutiile nationale sunt benefice numai in masura in care elitele nationale au sesizat sensul ciclului economic si propun masuri ,sau mai bine zis, pachete de masuri antiinflationiste care tin seama de regiunea in care esti, de relatiile pe care le ai, de tratatele pe care le-ai semnat si pe care trebuie sa le semnezi urgent(de exemplu, sa ne incalzim relatiile cu Rusia, este mai mult decat necesar).

Singurul drum viabil ar fi sa cresti bogatia, dar sa aduci , cu orice efort democratic, un trai decent pentru cei multi si care sunt cei care executa miscarea reala economica a lumii.

Nu mai poti astepta para malaiata ,ci trebuie sa te indrepti spre esenta economiei-o cat mai mare satisfactie in consumul de bunuri economice si servicii pentru consumatori si cat mai mult profit pentru agentii economici.

APUSUL a creat aceasta lume . Ea incepe sa dispara. Alta lume se creeaza.

Cine stie care este noua lume ?

Cei care o reprezinta acum , cei care sunt in fruntea proceselor fundamentale mondiale, care creeaza noua avutie a lumii sunt corporatiile transnationale, sunt noile tipuri de economii .Ele horarasc sensul noului drum al economiei.

Noua lume nu va lua in calcul multiplicarea saraciei, subdezvoltarea, ci toate acele procese economice care sa o conduca spre mai multa forta, mai multa bogatie, mai mult capital concentrat in mana cator mai putini oameni.

Oricum, aceasta miscare a fost provocata si va fi intretinuta atat timp cat lumea va fi in reorganizare, intro noua dezordine care ne va conduce la ordinea noua a celor care mai raman la bogatie.

Grija mare se indreapta spre infrastructura unei economii, spre programe de nivel macroeconomic, spre colaborare intre noi si U.E. , astfel incat sa atragem fonduri masive structurale .

Economisirea astazi nu te duce dacat la saracie, deci ne trebuie investitii puternice spre a redresa complexul economic national sau mondial. Nevoia de bani trebuie sa ne conduca spre alte perspective politice si de regrupare a fortelor sociale care sa ne indrepte spre multa valoare adaugata.