RSS
 

dresarea

24 Dec

Facem ceea ce facem pentru ca asa am fost dresati de cei apropiati noua si de cei din comunitatea noastra.

Din copilarie, prin mimetism,suntem dresati si indreptati spre ceea ce altii doresc.

Nu avem o dorinta de a cauta la cei din jurul nostru acele elemente care sa ne individualizeze ca o unica creatie a naturii.

De ce ?

Poate e cel mai usor sa fie lucrurile randuite asa ! Poate nu ne propunem sa vedem ceea ce are , prin creatie , cel nou venit pe lume ! Poate nici nu credem ca ar fi rentabila cresterea unui asemenea exemplar al propriei creatii! Poate nici resursele materiale ale familiei sau ale comunitatii nu sunt suficiente pentru un asemenea demers !

Si atunci…cel mai usor si economicos lucru e sa mergi pe calea batatorita a celorlalti, care stiu ei ce fac ?!!! oare !

O investitie in OM ar trebui pregatita de comunitate,ar trebui invatata in institutii de educatie, ar trebui constientizata ca o mare responsabilitate intro societate care se doreste a fi in secolul XXI.Nu poti lasa acest proces la voia intamplarii, nu poti crea “rebuturi” de dragul neimplicarii…Nu cred ca suntem pregatiti sa avem posibilitatea de a ne educa asupra raspunderii de a procrea !

Este simplu ca fiecare sa-si aleaga clipa de a fi parinte, dar cu ce costuri /daca am fi constienti ca un copil este un nou univers care poate salva o comunitate, umanitatea- atunci INVESTITIA in OM ar fi altfel privita.Este un mod de a vedea acest lucru la nivel tribal. Totul nu se reduce decat la traditie, la modul de perceptie al unei colectivitati asupra acestui proces.Cand altfel au stat lucrurile ?

Adica ? Modul de crestere al fetei , gradul ei de sanatate spirituala si trupeasca sunt primele elemente de luat in seama .Ele sunt plapuma pentru viitoarea nastere.Baiatul, la fel, are nevoie de vigoare si curatenie la trup.Poate nu intamplator popoarele au luat masuri ca fata sa fie neatinsa inainte de casatorie -vezi si la tiganiii de astazi, la unele comunitati mai traditionaliste, la altii…cel mai sigur mod de a avea o comunitate mai viguroasa.

Trebuie sa ne schimbam perceptia asupra aparitiei unei noi vieti ! Degeaba dupa noua luni facem un efort urias de crestere, daca samanta este gresit croita si neocrotita. Degeaba efort, daca mama a dus in timpul graviditatii o viata dezordonata, cu mult stres, fara o caldura a familiei etc.

Educatia se face cu usurinta in conditii de NORMALITATE a intregii perioade in timpul celor noua luni. Nu am citit studii in acest sens, dar sunt convins ca un esantion de copii nascuti in conditiile precizate este de o valoare net superioara unui esantion de copii de astazi.

A educa un lastar croit viguros la creier si la trup , cu grija ,este menirea scolii.Aceasta institutie ar trebui schimbata din temelii, pe noi principii, in care personalitatea fiecarui copil sa fie descoperita si nu ca acum in care masa de copii este inglobata in sarcini comune, cu un curriculum care nu tine seama de ruta proprie de formare a copilului.

Societatea pierde enorm ca face o investitie ineficienta in resursa umana.Ea ar castiga daca s-ar apleca la rosturile scolii in secolul al XXI-lea : a descoperi aptitudinile si frumosul vietii in fiecare individ, in fiecare creatie umana din univers.E greu pentru cei care sunt croiti in vechi paradigme, dar este necesara schimbarea daca dorim a ne mai pastra identitatea si aspectul uman din fiinta cuvantatoare.

Trist este ca avem acum un proces de cimpanzeizare a consumatorului.El devine o leguma, aspirator de produse date de o societate de consum, care dorindu-i binele il neutralizeaza ca suflet, ca duh, ca spirit.Ultimele trei cuvinte tin sa devina elemente de muzeu si diorame in cartea vietii:omul cu suflet, omul aplecat spre duhul sau cel launtric, omul cu un spirit inalt dedicat lui.

Traim vremuri de dresaj accentuat in care cine se intreaba , rabdator, de cele sfinte sfarseste prin a nu mai gasi semeni pentru dialog.E bine, e rau !!

 

Leave a Reply