RSS
 

Ce vremuri traim?

28 Dec

Ce vremuri traim? Stiam ca totul este in schimbare , acceptam rationamentul, il intelegeam dar…consideram ca teoria economică modernă se ocupă de alocarea resurselor din perspectiva inter-generaţională (pentru resursele epuizabile), de forţele motrice ale progresului tehnologic („endogenitatea“ creşterii economice), de „eşecuri de coordonare“ pe pieţe ( ce se întîmplă pe pieţele financiare – nevoia de sisteme prudenţiale), de aglomerarea de factori de producţie, de randamente crescătoare, de expectaţii şi rolul lor, de insemnatatea bunurilor publice, de sisteme de asistenţă socială care să garanteze funcţionarea contractului social etc. si nu de mecanisme care sa perpetueze subdezvoltarea, inegalitatea abisală de venituri, o societate de statu quo, imobilă,cu interese care numai BINELE COMUN nu intruchipeaza.

Epoca moderna ne-a oferit PROSPERITATEA SI AUTONOMIA INDIVIDULUI , a admis pluralismul intelectual la nivelul indivizilor si al comunitatilor, ne-a creat mecanisme dedicate promovării unui ideal al autonomiei individuale.

Acum suntem in faza in care anchilozarea instituţionala şi declinul de performanţă ne indreapta spre resurecţia protecţionismului pe plan mondial.

Lăcomia fără margini, lipsa de onestitate, cinismul, egoismul etc. sunt elemente cheie ale unui sistem de valori care capata importanta astazi cand lumea este in criza in dauna celor acceptate inca din Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului , adica se dechide calea spre absenţa cetăţeniei, în sensul ei ultim,care îşi avea rădăcinile în descurajarea liberului arbitru si in deconstructia comunitatilor umane,indiferent de religie, etnie etc.

Cu totii suntem de acord ca fără eficienţă nu se poate progresa, ca sistemul capitalist trebuie sa existe pentru a se dezvolta liber individul, dar avem nevoie si de masuri pentru a preveni abuzul de poziţie dominantă pe care numai un stat democratic le poate lua.

De aceea,rolul cetatenilor acum este mai mult dacat important, societatea civila ar trebui sa se dezvolte si sa propuna institutiilor statului seturi de masuri pentru sectoarele cheie ale redescoperii succesului economic in afaceri.

Numai asa individului nu-i va fi teama ca libertatea sa este pusa in pericol, numai asa acei indivizi care ar dori masuri autoritare ar putea fi descurajati, numai asa aspectele prosperitatii si autonomiei omului ar fi aparate.

Este o vreme a cumpanirii intre ceea ce duce la dezvoltarea libera a individului si solutiile de amestec in viata sa privata .

Nevoia de bunuri publice (avem nevoie de un sector public), nevoia de a reglementa pieţele (nu numai cele financiare), nevoia de bunastare a fiecarui om etc. trebuie sa ne fereasca de intarirea unor sisteme de asistenţă socială puternice in dauna incurajarii liberei initiative sau in frica de intarire a bogatiei celor ce creeaza valoare adaugata in societate.

Orice lucru prost cumpanit, orice masura pripita si negandita in toate consecintele sale pot duce la intarirea elementelor de extrema, la slabirea democratiei liberale, la mizerie umana si sociala etc.

Suntem oare capabili sa intelegem vremea cea noua a reconstructiei mondiale ?

 

Leave a Reply